Mainosyhteistyössä Tammi.
Maailman johtaviin unilääkäreihin kuuluva dosentti Henri Tuomilehto on kohdannut vastaanotollaan 15 000 unihäiriöpotilasta. Tuoreessa kirjassaan Nukkumisen taito (Tammi, 2024) Tuomilehto jakaa osaamistaan yli 20 vuoden ajalta ja valmentaa kehittämällään 5T-menetelmällä jokaista meistä nukkumaan, palautumaan ja jaksamaan paremmin. Uni on supervoima, joka luo perustan sille, mitä teemme ja miten voimme.
Kuvittele mielessäsi tavallinen arkinen aamu. Herätyskello soi. Havahdut uuteen päivään ja kuulostelet oloasi. Miltä tuntuu? Tekeekö mieli torkuttaa kelloa ja kiskoa peitto pään yli, vai avaatko silmäsi pirteänä?
Jos heräät väsyneenä, et ole yksin. Yli puolet suomalaisista aikuisista herää väsyneenä aamusta toiseen. Viikonloppuisin ja lomapäivinä korjataan univajetta ja nukutaan 3–4 tuntia normaalia pidempään. Niinä aamuina olo on todennäköisesti ihan hyvä ja levännyt, mutta ongelma ei ole poistunut, se on vain siirtynyt iltaan. Kun kello tulee yksitoista, uni ei ole lähimaillakaan, sillä aivot ovat eri aikavyöhykkeellä – niiden mielestä kello on vasta kahdeksan. Sinä iltana nukkumaanmeno saattaa venyä pikkutunneille ja aamu saapua taas turhan pian.
Tartu siihen, mihin voit vaikuttaa
Näin unilääkärin näkökulmasta kuvio muistuttaa soutamista ja huopaamista ilman, että vene liikkuu järvellä oikein mihinkään. Ehdotankin, että mietimme asiaa toisesta näkökulmasta. Entäs jos heräisimme aina suunnilleen samaan aikaan? Mitä elimistömme siitä tykkäisi?
Tiedän, että moni meistä tekee vuorotöitä tai työskentelee epäsäännöllisiin aikoihin ja että erilaiset elämäntilanteet haastavat. Silloin hyvinvoinnissa korostuu muiden elämäntapojen merkitys. Ajatellaan kuitenkin hetki sellaista elämänvaihetta, jossa voimme itse vaikuttaa heräämisemme ajankohtaan. On hyvä tiedostaa, että nukkumista säätelevä fysiologinen järjestelmä on yksi elimistömme monimutkaisimmista järjestelmistä, emmekä voi vaikuttaa kaikkeen omalla tekemisellämme. On kuitenkin huomattava määrä asioita, joihin voimme tarttua. Uni-valverytmi on yksi niistä.
Iltavirkkukin voi herätä aamulla virkeänä
Säännönmukainen uni-valverytmi on yksi hyvän nukkumisen peruspilareista. Uni-valverytmiämme säätelevät sisäinen kello ja unipaine. Mitä kauemmin valvomme, sitä enemmän kertyy unipainetta. Mitä enemmän unipainetta kertyy, sitä varmemmin nukahdamme. Sisäiseen kelloon puolestaan vaikuttaa esimerkiksi se, oletko aamu- tai iltavirkku. Suurin osa ihmisistä on jotain tältä väliltä, eikä aamu- tai iltavirkkukaan ole geeniensä vanki: perimän merkitys elämäntapoihin linkittyvissä asioissa on korkeintaan 30–40 prosenttia.
Itse olen itse perimältäni iltavirkku, mutta minulla on kuitenkin 60–70 prosentin mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen. Se on merkittävä mahdollisuus, jota olen käyttänyt hyväkseni. Olen entinen yökukkuja, joka on laittanut iltavirkkuuden aisoihin sekä oppinut hyödyntämään unipainetta ja hallitsemaan vireystilaa päivisin. Tärkeintä kaikessa on se, että herään joka aamu samaan aikaan – arkisin, viikonloppuisin ja lomilla, kotona ja matkoilla, aina kun herääminen suinkin on omissa hyppysissä.
Nukkuminen vaikuttaa meissä kaikkeen
Mitä muutos on tuottanut? Olen saanut päiviin ihan uudenlaista energiaa, jaksamista ja hyvää sykettä jo kahden vuosikymmenen ajan. Aamuäreys on tiessään, se liukeni jonnekin järvenselän toiselle puolen. Heräämisen ajankohtaan voimme vaikuttaa aivan eri tavoin kuin nukahtamisen ajankohtaan. Kukaan ei voi pakottaa itseään nukkumaan, ei edes unilääkäri. Kannattaa siis keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa.
Unella on valtava vaikutus kaikkeen. Meissä ei ole mitään, mihin nukkuminen ei vaikuttaisi. Käytämme elämässämme enemmän aikaa vain hengittämiseen kuin nukkumiseen. Uni on myös valtavan positiivinen asia, sillä uni on ominaisuus ja ominaisuutta voi kehittää, muuttaa, parantaa. Jokainen meistä pystyy kehittämään ja vahvistamaan omaa nukkumisen taitoaan ja saada energiaa juuri niitä asioita varten, jotka ovat itselle tärkeitä.
Jos haluat muuttaa tai parantaa mitä tahansa asiaa elämässäsi, kannattaa panostaa nukkumiseen.
Nukkumisen taito – parempaa unta unilääkärin neuvoilla (Tammi, 2024) antaa tutkittuja ja testattuja käytännön keinoja unen ja jaksamisen parantamiseen sekä parempien valintojen tekemiseen.