14 tapaa, joilla sinua voidaan manipuloida – osa on hyvin huomaamattomia

Mainosyhteistyö Atena Kustannuksen kanssa.

Teksti on koostettu ja lainattu tunnettujen psykologien Nina Lyytisen ja Satu Pihlajan kirjoittamasta kirjasta Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena 2024).

Manipulointi on toisen ohjailua oman edun tavoittelemiseksi. Sinun halutaan toimivan jonkun toiveiden mukaan, ilman että huomaisit sitä itse. Manipulointi on epäreilu vaikuttamisen tapa, koska manipuloija ei sano suoraan, mitä tavoittelee.

Haitalliseen manipulointiin liitetään kolme keskeistä tekijää:

1. Pyritään vaikuttamaan toiseen ihmiseen huijaamis- tai pettämistarkoituksessa.

2. Tavoitellaan omaa etua toisen kustannuksella.

3. Käytetään hyväksi toisen ihmisen heikkouksia.

Tässä 14 tapaa, joita manipuloija voi käyttää

1.Epäsuora puhe

Manipuloija välttää suoraa puhetta ja suoraan kohdistettua viestiä. Sinua saatetaan syyllistää tai painostaa epäsuorasti tai sinun voidaan vihjailla toimineen väärin.

2. Kielteisten tunteiden herättäminen

Manipuloinnin taktiikoihin kuuluu keinoja, joilla herätetään kielteisiä tunteita. Toisen häpäiseminen ja arvosteleminen ovat tehokkaita tapoja saada toinen hiljentymään ja tottelemaan. Syyllistämällä, pelottelemalla tai uhriutumalla voidaan

luoda painetta toimia toivotulla tavalla.

3. Myönteisten tunteiden herättäminen

Imartelemalla sinut voidaan ylentää ja saada tuntemaan olosi arvostetuksi. Manipuloija kohentaa oloasi ylistämällä ystävyyttäsi, kivaa vaatettasi tai tekee jonkin palveluksen. Seuraavassa hetkessä voi olla vaikeaa kieltäytyä hänen pyynnöstään.

4. Eettiseen toimintaan vetoaminen

Manipuloija vetoaa haluusi toimia eettisesti ja jonkin ihanteen mukaisesti.

5. Läheisyyteen vetoaminen

Manipuloija saattaa alkaa rakentaa näennäistä luottamusta houkuttelemalla toista kertomaan omista murheistaan, vaikka todellisuudessa hän ei ole niistä kiinnostunut, vaan hyödyntää saamiaan tietoja oman edun tavoittelussa. Houkuttelussa manipuloija saattaa avautua omista olemattomista häpeänsä aiheista ja kipukohdista, jolloin syntyy valheellinen vaikutelma läheisestä suhteesta.

6. Kiitollisuudenvelan synnyttäminen

Vastavuoroisuus tai vaihtokauppa toimii suostuttelutaktiikkana, koska luontaisesti ihminen haluaa tasavertaisuuden säilyvän vuorovaikutustilanteissa. Jos naapuri tuo vastapaistettuja leivonnaisia kotiovellesi, voi yllättävän lahjan jälkeen tuntua vaikealta kieltäytyä pyynnöstä ulkoiluttaa koiraa myöhemmin.

7. Valheiden kertominen selän takana

Juonittelu ja petollinen käytös piilottavat manipuloinnin, niin ettet edes välttämättä huomaa sitä. Saatat kuulla kiertoteitse, miten joku on kertonut sinusta valheita tai syyttänyt jostakin aiheettomasti kohentaakseen asemaansa tai ajaakseen omaa agendaansa.

8. Avuttomuuteen ja hätään vetoaminen

Avuttomuuden ja hädän hyödyntäminen, kuten manipuloijan osoittama uhriutuminen, houkuttelevat esiin empatiaasi. Jos ystävä vetoaa olevansa yksinäinen, saatat suostua helpommin muuttoavuksi tai seuraksi viikonloppumatkalle. Varsinkin jos kyse on hätätilanteesta, voi kieltäytyminen olla vaikeaa.

9. Henkinen väkivalta

Henkisen väkivallan muodot, kuten kiusaaminen, vihan- ja kiukunpurkaukset, voimakas rajoittaminen, uhkailu ja haukkuminen ovat erityisen painostavia ja kielteisiä manipuloinnin muotoja.

10. Sumuttaminen

Sumuttaminen eli gaslighting on hämmennystä aiheuttava psyykkisen manipuloinnin muoto. Harhauttamalla pyritään kylvämään yksilöön tai valitun ryhmän jäseniin epäilyn siemeniä, jolloin he kyseenalaistavat oman muistinsa, arviointikykynsä ja jopa mielenterveytensä. Sumuttaminen voi näyttäytyä esimerkiksi toisen tunteiden tai kokemusten mitätöintinä.

11. Eristäminen

Ulossulkeminen tai eristäminen liittyy henkiseen väkivaltaan. Manipuloija usein eristää manipuloitavan henkilön hiljalleen tämän ystävistä, perheestä, läheisistä ja muista sosiaalisista yhteisöistä. Hän ei ehkä kiellä suoraan yhteydenpitoa, mutta ärtyy, hermostuu tai reagoi muutoin kielteisesti muiden tapaamisiin. Manipuloija saa näin napattua henkilön entistä tiukemmin valtapiiriinsä. Manipuloitu taas ei saa enää tukea läheisiltään ja on sen jälkeen entistä helpommin manipuloitavissa.

12. Ryhmäpaineen luominen

Ryhmäpaineessa voi olla vaikeaa kieltäytyä tai jäädä ulkopuolelle jostakin. Manipuloija voi hyödyntää sitä, vaikkei tilanteessa olisi muita edes paikalla. Hän saattaa vedota siihen, että kaikki muutkin samassa asemassa tai tilanteessa olevat toimivat tietyllä tavalla. Kaikkein vaikeinta on kieltäytyä ryhmätilanteessa, kun muut läsnäolijat suostuvat johonkin.

13. Keskustelun sabotointi

Keskustelun sabotoinnissa manipuloija luo ilmapiirin niin myrkylliseksi, että lopputulokseen pääseminen on mahdotonta. Hän saattaa valehdella ja vihjailla tai liioitella ja purkaa tunteitaan, jotta ei itse joutuisi vastuuseen toiminnastaan. Hän syyttää muita kieroilusta tai ymmärtää asioita tahallaan väärin, jolloin hänen toimintaansa ei päästä käsittelemään. Puhe on usein joustamatonta ja mustavalkoista. Näin hän saa muut lopettamaan keskustelun.

14. Rankaiseminen ikävällä tunteenpurkauksella

Rankaiseminen kiukulla ja muulla negatiivisen tunteen ilmaisulla saa manipuloitavan toimimaan toivotulla tavalla. Kiukkua tai ärtymystä voidaan käyttää manipuloinnin keinona joko tietoisesti tai tiedostamatta. Negatiivisen tunnekuorman purkaminen ei aina ole avointa. Se voi ilmetä peiteltynä ja kuohua pinnan alla.

Kiukku ja negatiivinen tunnekuorma välittyvät helposti ja saavat ympärillä olevat hiljenemään ja varuilleen. Se saa muut toimimaan manipuloijan mielen mukaan niin, ettei kiukunpurkauksia tulisi jatkossa.

Mitä tehdä, jos huomaat, että sinua yritetään manipuloida?

Tunnetut psykologit Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja perehtyvät manipulointiin, sen muotoihin ja sitä vastaan suojautumiseen kirjassaan Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi. Kirja vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaisia tehokeinoja manipuloija käyttää?
  • Miten manipuloinnilta voi suojautua?
  • Miten manipuloimme itseämme?
  • Mitä hyvää manipuloinnissa voi olla?

Voit tutustua kirjaan ja tilata sen itsellesi TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image