Vuohenputkipiirakka hurmaa vannoutuneenkin rikkaruohojen vihaajan

Villivihanneskausi on nyt ihanimmillaan. Luonto pursuilee hyvää ja hoitavaa ruokaa, kunhan tietää mitä kerää. Juuri nyt vuohenputki rehottaa kaikkialla ja saa hortoilijan hullaantumaan. Vuohenputken maku on helppo; siinä on persiljan, sellerin ja porkkanan aromeja. Se maistuu ihanalta sekä tuoreena että kypsennettynä.

Kehittelen paljon reseptejä ja maistelen makuja mielessäni. Kuusi vuotta sitten keväällä 2011, kuljin pihallamme ja aistin vuohenputkien ihanan tuoksun. Kuuntelin intuitiotani ja niin syntyi vuohenputki-basilika-juustopiiras, josta on tullut kautta aikojen suosituin reseptini. Se on levinnyt tuhansiin kotikeittiöihin, hääjuhliin, ylioppilasjuhliin, hautajaisiin ja kastetilaisuuksiinkin. Piirakkaa on maistatettu myös hortakursseillamme jo tuhansille wannabe-hortoilijoille.

Vuohenputkeen on helppo rakastua. Jos sinä et ole vielä  hurahtanut villivihanneksiin, tee tämä piirakka ja voit olla varma, että näet kotipihan rikkaruohot aivan uusin silmin.

 

 

Raijan vuohenputki-basilika-juustopiiras

Pohja:

2 dl kaurahiutaleita (puhdasta kauraa keliaakikolle)
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta/mantelijauhoja tai luomuvehnäjauhoja
1 dl luomukermaa tai kauramaitoa
1 dl sulatettua voita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
puoli tl suolaa

 

Täyte:

2 dl luomukermaa/kaurakermaa
1 luomu muna
2 dl mozzarella- tai emmentaljuustoraastetta
1 dl lampaan- tai vuohenmaitofetajuustoa murennettuna
4 dl hienoksi hakattua tuoretta vuohenputkea
noin 8-10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limepippuria
hieman suolaa

Valmistus:

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhoitetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla.  Esikypsennä 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan.

Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma/kaurakerma ja muna, lisää sitten juustoraaste, murennettu fetajuusto sekä vuohenputki- ja basilikasilppu. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset  esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria.

Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.

 

Tässä vielä vuohenputken bonusvaikutukset:

– sisältää runsaasti magnesiumia, betakaroteenia ja C-vitamiinia

– helpottaa iskias- ja nivelvaivoja

– tunnetaan kihtilääkkeenä ja miehen eturauhasen kaverina

 

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image