Matkalla kohti parasta mahdollista itseäni

Kirjoittaja Riina Laaksonen on LUPAUS hyvinvointistudion perustaja, ekonomi, Personal Trainer, Ravintovalmentaja ja Life Coach –opiskelija. Kolmen lapsen, koiran ja miehen muodostaman perheen äiti. Ikuinen optimisti.


Tietoinen mielemme ja rationaalisuus ohjaa vahvasti toimintaamme jokapäiväisissä tilanteissa. Oletko koskaan miettinyt kuinka paljon todella tunnet itseäsi syvältä sisimmästäsi? Kehomme on äärettömän fiksu. Se tietää kyllä, mitä se kulloinkin tarvitsee. Suurin haaste hektisessä elämässä onkin oppia kuuntelemaan sitä. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä helpompi on tehdä valintoja, jotka johtavat onnellisuuteen, iloon ja omannäköiseesi elämään.

Kesäloman jälkeen on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan asioita hieman etäämmältä. Kun on irti arjen suoritusmentaliteetista, rutiineista ja seuraavista saavutettavista etapeista, on mahdollista nähdä tilanteet hieman toisin silmin. Joskus on mentävä kauas nähdäkseen lähelle, toimii yleensä yllättävän hyvin. Aina kaukaisuus ei tarkoita fyysistä välimatkaa. Irtiotto rutiineista muullakin tavoin toimii usein yhtä hyvin.

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset ja kirjaa ylös vastaukset. Sinulla itselläsi on kaikki valta tehdä muutoksia elämääsi. Elämän ei tarvitse olla työtä vs. lomaa, tai jatkuvaa suorittamista. Voit tehdä siitä oman näköisesi ja voit aloittaa unelmaelämäsi jo tänään. Missään ei sanota, millaista elämän tulisi olla, jotta tulisit todella onnelliseksi, sillä yhtä oikeaa vastausta kysymykseen ei ole. Kuuntelemalla itseäsi, omia halujasi ja tarpeitasi ja olemalla rohkeasti se kuka olet, löydät oman parhaan mahdollisen itsesi ja elämän, jota rakastat.

järvi

Elätkö oman näköistäsi elämää?

Hyvin usein puheessaan ihmiset käyttävät ilmaisuja “Sitten kun olen valmistunut.” “Sen jälkeen kun olen ollut tietyn aikaa työelämässä.” “Sitten kun olen urallani siinä pisteessä.” “Sen jälkeen kun olen pudottanut painoa, tavannut elämänkumppanin, aloittanut uuden harrastuksen…”

Olen itse aina elänyt rohkeasti omannäköistäni elämää ja tehnyt valtavirrasta poikkeavia valintoja ja kyllä, kuullut valintoihini kohdistuvaa kritiikkiä. Täysin immuuni kritiikille en missään nimessä ole, edelleenkään, mutta olen oppinut käsittelemään sen ja päästämään irti. Kun tunnen itse tekeväni oikeat päätökset, se on loppujen lopuksi ainoa, mikä merkitsee. Vaikka luonteeltani olen melko perinteinen, suomalainen suorittajatyttö, olen – en niinkään tietoisesti – seurannut jo pitkään sydäntäni ja tehnyt valintoja tunteen ja rakkauden perusteella. Toki rationaalisena ihmisenä olen miettinyt asioiden eri puolia ja pyrkinyt olemaan tekemättä täysin kaistapäisiä ratkaisuja (vaikka joskus niitäkin on tullut tehtyä), mutta niissä tapauksissa, jolloin ratkaisut ovat olleet huonoja (vältän käyttämästä sanaa väärä, sillä asiat eivät ole niin mustavalkoisia juuri koskaan), olen voinut valita suhtautumiseni asioihin.

Kun yksi ensimmäisistä työpaikoistani teini-ikäisenä osoittautui minulle täysin epäsopivaksi, isäni totesi minulle: “On hyvä oppia tietämään myös se, mitä EI halua tehdä.” Tähän ajatukseen olen tukeutunut ja lisäksi jokainen kokemus ja teko antaa jotain sellaista, mitä kenenkään ei ole mahdollista ottaa pois. Perspektiiviä, oppia asioista ja omasta itsestä. Mitä paremmin oman itsensä, arvonsa ja sisäisen maailmansa oppii tuntemaan, sitä helpompi on kuunnella itseään ja tehdä valintoja, jotka vievät kohti omaa onnellisuutta ja unelmaelämää.

Annatko tilaa spontaaniudelle?

Odottamalla hetkeä, kun jokin asia tapahtuu, tai tavoite saavutetaan, jäämme helposti paitsi ympärillä olevista asioista, jotka voivat johtaa meitä kohti päämäärää, jota emme osanneet alunperin edes kuvitella. Itse olen aina ollut hyvin tavoiteorientoitunut ja olen sitä edelleenkin, yritystoiminnan kannalta se on jopa äärimmäisen tärkeää, mutta olen myös opetellut antamaan spontaaniudelle tilaa ja mahdollisuuden.

Liika suuntautuminen tiettyyn tavoitteeseen voi hämärtää muut mahdollisuudet. Otan viikoittain pieniä irtiottoja tekemällä asioita toisin kuin normaalisti. Saatan esim. aloittaa aamuni pitkällä, rauhallisella aamulenkillä, tai järjestää keskelle päivää aikaa käydä kahvilla, istua torilla, tai tehdä muuta rutiineista poikkeavaa. Tällä tavalla pääsen irti arkiasioista, työstä ja lähemmäs itseäni. Katselen ympärilläni olevia ihmisiä ja annan ajatusteni virrata ja päästän luovuuteni valloilleen. Näinä hetkinä saan usein ajatuksia ja pääsen eteenpäin asioissa, jotka tuntuvat junnaavan paikallaan. En tosin aina. Silloin nämä hetket toimivat toisenlaisena omana laatuaikana ja irtiottona, rauhallisempana hetkenä itselle, joka yleensä on juuri se, mitä sillä hetkellä tarvitsen.

Annan säännöllisesti asioille mahdollisuuden kehittyä odottamattomaan suuntaan myös tapaamalla ihmisiä. Kalenterit ovat yleensä täynnä ja on helppo valita tehtäväksi vain asioita, jotka vievät meitä eteenpäin kohti tavoitettamme, mutta valitsen tietoisesti välillä toisin. Koen ihmisten tapaamisen myös mahdollisuutena nähdä asioita uudessa valossa ja saada ajatuksia, päästää irti ideat, jotka muuten saattaisivat pysyä piilossa ja hautautua tavoitteemme alle.

riina2

Nautitko elämästäsi?

Usein spontaanius on myös yhteydessä elämästä nauttimiseen ja hauskuuteen. Monet meistä tekevät työtä järjestääkseen elämäänsä hauskoja asioita, jolloin hauskuudesta saattaa tulla suorittamista ja kiva asia muuttuu stressaavaksi asiaksi (esim. paineet täydellisistä häistä, tai muista juhlista. Itse olen aina äärettömän iloinen kuullessani pariskunnista, jotka perinteistä viis veisaten tekevät häistään oman näköisensä).

Elämästä nauttiminen lähtee pienistä asioista, jotka tuovat hyvää mieltä. Rutiinien sijaan, kuuntele itseäsi tänään ja mieti mikä tekisi juuri nyt, tai tällä viikolla olosi hyväksi. Valitse jokin pieni asia, joka on toteutettavissa ja tee se. Jos saat siitä positiivista energiaa ja hyvän olon, tee se lähitulevaisuudessa uudelleen. Näin saat elämääsi lisää nautintoa ja hyvää energiaa.

Itse tunsin viime talvena tarvitsevani oman harrastuksen, mutta aikaa säännölliselle harrastukselle ei tuntunut olevan. Asuinpaikkamme lähellä on avantouintimahdollisuus, johon törmäsin sattumalta naapurin kertoessa harrastuksestaan ja pääsin mukaan kokeilemaan. Nyt avantouinnista (näin kesäisin vain uinnista) kotimme lähellä on muodostunut minulle ihana harrastus ja oma hetki, joka ei vie paljon aikaa. Uinti on kehittynyt itselleni rauhoittavaksi meditointihetkeksi, jolloin saan lisäksi olla lähellä rakastamaani luontoa.

Ohjaavatko oletukset elämääsi?

Itsetuntemuksen kehittyminen on huimaa ja yleensä aina äärimmäisen tyydyttävää. Eräs tärkeä oppi, oman täyden potentiaalin löytämiseen, on itselleni ollut oletuksista luopuminen.

Oletukset ovat asioita, jotka muodostuvat meille elämän varrella. Jotkut jo lapsuudessa (en koskaan ollut hyvä piirtämään tai askartelussa, en siis ole taiteellinen tai luova) ja osa myöhemmin, esim. vanhempien, opettajien tai kollegoiden puheiden ja arvioiden perusteella.

Kun ymmärsin, kuinka paljon omat oletukseni ja käsitykseni omasta itsestäni kahlitsevat ajatusmaailmaani ja kun vapauduin mielessäni olleista itseäni koskevista uskomuksista, sain kokonaan uusia ominaisuuksia! Ominaisuudet, jotka huomasin itsessäni, olivat olleet sidottuina ja nyt pääsivät vapaaksi ja nautin niistä äärettömän paljon! Toistaiseksi suurin huomio itselleni on ollut oman luovuuteni löytäminen, luovuuden, joka ei ilmene meille länsimaisille itsestään selvällä tavalla. Luovuus voi olla muutakin kuin piirustus- tai soittotaito. Ja koko ajan kun opin itsestäni lisää, opin myös hyödyntämään ominaisuuksiani ja antamaan itselleni mahdollisuuksia ja tilanteita, missä ominaisuuteni pääsevät valloilleen.

Oletko itse itsesi paras ystävä?

Puhutko itsellesi siten, kuin puhut parhaalle ystävällesi? Usein olemme hyvin kannustavia muita ihmisiä kohtaan, mutta itseämme kohtaan saatamme olla hyvinkin ankaria. Huomaan itsessäni tätä piirrettä jonkin verran edelleenkin, mutta olen matkalla itse itseni parhaaksi ystäväksi, hyväksymään itseni sellaisena kuin olen.

Aiemmin yltiösosiaalisena ihmisenä, hyväksyn itseni tässä, hektisessä elämäntilanteessa sellaisena, joka ei juuri jaksa ylimääräisiä sosiaalisia aktiviteetteja. Meni aikaa ymmärtää oman ajan tarve ja se, mistä se kumpuaa sekä alkaa elämään toisella tavalla. Hyväksyn sen, että elämä on matka, jonka varrella elämäntilanteet ja asiat ja me itse muutumme ja tarpeemme eivät säily samanlaisina ajasta toiseen.

Työni ja perheeni vastapainoksi tarvitsen omaa latautumisaikaa, aikaa yksin. Olen pikkuhiljaa oppinut järjestämään näitä aikoja ja hetkiä ja kuuntelemaan itseäni ja tekemään itsestään selvistä poikkeavia valintoja oman hyvinvointini eteen (esim. kieltäytymään juhlakutsuista).

Annan itselleni säännöllisesti positiivista palautetta ja olen oppinut myös kannustamaan itseäni, kuten kannustaisin hyvää ystävää. Aina ei ole mahdollista onnistua ja silloin kun näin käy, pyrin oppimaan ja hyväksymään senkin, että matkan varrella tulee myös epäonnistumisia. Olen tehnyt töitä näistä tilanteista toipumisen eteen. Loppujen lopuksi oman itsen tuki ja hyväksyntä on se, mikä merkitsee kaikkein eniten. Se on se, jonka saadessasi voit hyvillä mielin katsoa itseäsi peilistä ja mennä rauhallisena nukkumaan.

pilvet

Mitä menestys sinulle tarkoittaa?

Oletko käynyt arvokeskustelua itsesi kanssa? Oletko miettinyt, millaisia ovat valintojasi ja toimintaasi ohjaavat arvot ja käsitykset.

Menestys, kuten kaikki muukin, on subjektiivista. Jollekin se tarkoittaa numeroita pankkitilillä, toiselle tiettyä mielentilaa. Tarkoittaako se sinulle niiden asioiden määrää, jotka omistat, vai kenties vapautta toteuttaa itseäsi tai tehdä tietynlaisia valintoja? Ja kuinka paljon on riittävästi? Mitä menestys sinulle tarkoittaa ja ennen kuin vastaat, mieti hetken aikaa ja kuuntele itseäsi. Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi? Vastaus kysymykseen on se, jonka tunnet lähtevän sisältäsi.

Usein ego, eli tietoinen mielemme saattaa haluta jotain, kun taas oma sisimpämme, sydämemme haluaa toista. Kuulostele kumpi ohjaa toimintaasi ja kumman ohjeiden mukaan toimiessasi saat toiminnastasi suuremman tyydytyksen.

Sinulla on valta – muutos on mahdollinen

Olen tehnyt töitä edellä mainittujen asioiden eteen hyvin tietoisesti, ja teen edelleen. Itselleni se tarkoittaa asioiden tiedostamista, joissain tapauksissa niistä puhumista ja ennen kaikkea asioiden hyväksymistä. En yritä muuttaa itseäni, saan olla sellainen kuin olen. Tämä ei toki tarkoita sitä, että en pyrkisi kehittämään itseäni, teen sitä tietoisesti koko ajan, tullakseni parhaaksi mahdolliseksi itsekseni. Kyseenalaistan vahvasti, enkä tee mitään vain siksi, että niin pitäisi tehdä.

Kuljen omaa polkuani ja tiedostan, että jokaisella polulla on ylämäkiä ja alamäkiä ja joskus kuoppia. Tällä hetkellä elän omanlaistani elämää ja olen tyytyväinen. Aikuisen vastuu asioista, esimerkiksi omista lapsista, on musertava ja kokemusten kautta olen oppinut, että elämään kuuluvat sekä suuret ilot että järjettömät, musertavat surut. Elämä kuitenkin vie jatkuvasti eteenpäin ja koen olevani matkalla omalla polullani. Kulkiessani hymyilen iloisesti, sillä minulla on vapaus ja mahdollisuus tänäänkin tehdä valintoja, jotka vievät minua lähemmäs itseäni ja omaa unelmaelämääni. Vaikka elämäni ei ole täydellistä, se on minun omaani, kaikessa monimutkaisuudessaan ja epätäydellisyydessään.

Toivon kaikille voimaa, rohkeutta ja iloa oman parhaan mahdollisen itsensä ja unelmaelämänsä löytämiseen ja omalla polullaan kulkemiseen. Rauhaa ja rakkautta!

<3 Riina

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image