Joitain vuosia sitten Filippiineillä matkustaessani söin aivan ihanaa inkivääri-kookos kalaa. Heti kotiin päästyäni, kehittelin siitä oman suomi-versioni. Tämä resepti onkin kulkenut sen jälkeen sinnikkäästi mukanani ja aina aika-ajoin sitä teen. Tämä hengitystiet aukaiseva kalaruoka jotenkin aina yllättää hyvällä maullaan ja todistaa sen, että kyllä kalaakin voi välillä rohkeammin maustaa.
Tämä ruoka on todella helppo valmistaa ja myös ravintoarvot ovat kohdallaan. Lisäksi kookosmaito, sekä mausteena toimivat inkivääri ja chili tekevät tästä todellista terveysruokaa. Suosittelen.
Kookos-inkivääri kala
400 g seitiä (tai jotain muuta vaaleaa kalaa)
10 cm pätkä purjoa tai 1 sipuli
inkivääriä (sellainen miehen peukalon kokoinen pala)
½ kiinankaali (n. 400g)
4 kynttä valkosipulia
½ sitruunan mehu
½ tl ruususuolaa
1 chilipalko (reilumminkin voi laittaa)
4 dl paksua kookosmaitoa
vettä tarvittaessa
mustapippuria ja intiaanisokeria
Voitele vuoka kookosöljyllä tai voilla. Suikaloi kiinankaali ja purjo. Kuori inkivääri ja suikaloi se kuorimaveitsellä. Freesaa sipuli, kaali ja inkivääri kevyesti pannulla voissa Levitä seos vuoan pohjalle (jos haluat välttää paistamista, voit laittaa ainekset myös suoraan vuokaan freesaamatta). Pilko sulatettu seiti ja asettele se vuokaan kaalipedin päälle. Ripottele silputtu valkosipuli, suola ja chili kalan päälle.
Lopuksi lisää sitruunamehu ja kookosmaito. Ripottele pinnalle vielä hieman mustapippuria ja intiaanisokeria ja paista uunissa 180 – 200 asteessa noin tunti. Jos ruoka kuivuu liikaa paiston aikana, lisää tarvittaessa hiukan vettä. Tarjoa keitetyn quinoan tai riisin kera!
Vinkki! Seitiä ostaessa kannattaa suosia Barentsinmeren seitiä, sillä Pohjanmeren ja sitä eteläisemmät seitikannat ovat ylikalastettuja.