Esteettistä iloa jämälangoista

Sanna Vatanen (kuvat Sami Repo): Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta!, WSOY 2010

Ai kuinka kaunista ja oivaltavaa! Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta! on kerrassaan inspiroiva, iloinen ja voimauttava käsityökirja.

Sanna Vatanen seuraa Kerttu-mummonsa jalanjälkiä jämälankataitajana. Jämälankakirjassa on 48 ohjetta: tossuja, peitto, huiveja, villahousut, solmio, paitoja, kamerasuojus, iltakenkien koristeita, myssyjä, hassu-pallohuivi, tupsuista tehty Pompon-matto jne.

Jokaisen ohjeen perustiedoissa kerrotaan kolmen tähden skaalalla mikä on ohjeen vaikeustaso ja miten pitkä aika työn tekemiseen menee. Etenkin tasoskaala tuntui olennaiselta, koska tiedän, etteivät taitoni riitä (vielä) vaativimpiin töihin.

Kirja antaa uudenlaisen arvon langanpätkille ja itse tehdyille käsitöille. Esimerkiksi kirjan vaatteet ovat värikkyydessään ja iloisessa huolettomuudessaan niin 2010-lukua, että ne tuovat uskoa uuden aallon martoille: vanhoilla tekniikoilla voidaan tehdä myös trendikästä!

Tein kirjasta virkatun pätkäraitamyssyn ja kudotun hapsuraitahuivin, ja ne erottuvat varmasti kadulla mustien asusteiden seasta. Käytin molempiin kaikenlaisia lankavarastoni jämiä – ohuista langoista sain paksumpia virkkaamalla tai kutomalla kaksinkertaista lankaa. Olisin voinut valokuvata luomukseni, mutta kirjan kuvamaailma on niin poikkeuksellisen hieno, etten halua luoda väärää mielikuvaa sen visuaalisuudesta. Tässä pipo ja huivi kirjan sivuilta:

Kuvaaja Sami Repo on pystynyt poikkeuksellisen hienosti vangitsemaan sivunkokoisiin kuviin iloisten lankojen värien kirjon – ja sitä riittää, kun neulotaan jämälangoista. Lisäksi muuten värikästä kirjaa rytmittää huikealla tavalla rauhalliset luontokuvat. Minna Kommerin oivaltava ja leikkisä graafinen suunnittelu kruunaa monimuotoisen käsityökirjaelämyksen. Kirja saa niin hyvälle tuulelle, että olen säilyttänyt sitä yöpöydällä vain selatakseni sitä ja saadakseni siitä ja iloa ja voimaa.

Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta! on kirja, joka asettaa uudenlaiset laatuvaatimukset paitsi oivaltaville ohjeille mutta myös voimauttavalle visuaaliselle kokemukselle.

——————————–

Kuka on Sanna Vatanen?

Sanna Vatanen on syntynyt Joensuussa vuonna 1973 ja viettänyt lapsuutensa Kuusamossa. Hän on valmistunut tekstiilisuunnittelijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja opiskellut Irlannissa kirjontaa.

Vatanen on tehnyt vuodesta 1999 käsityö-, sisustus- ja designjuttuja useisiin suomalaisiin alan lehtiin, yhteistyötä visualistina mainostoimistojen kanssa sekä suunnitellut neuleita ja neuleohjeita.

Itse tekeminen, ekologisuus, luonto ja matkailu ovat Sanna Vataselle tärkeitä asioita työssä ja elämässä ylipäänsä. Elämäntapaneuloja harrastaa myös lukemista, elokuvia, patikointia, joogaa ja veneilyä.

lähde: WSOY

Tilaa kirja tästä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image