Läsnäolo. Se tunne, kun on samalla aaltopituudella tai taajuudella toisen ihmisen kanssa, on maagista. Kun ollaan samassa tilassa ja todella läsnä, tuntuu olevan nykyään yhä harvinaisempaa.
Artikkeli on tuotettu mainosyhteistyössä Suomalaisen kirjakaupan kanssa.
Kun huomio on yhteisessä asiassa tai yhteisessä tekemisessä, ollaan saman asian äärellä samanaikaisesti. Ehkä koetaan jotain samaa, josta voidaan jutella ja jonka äärellä tehdä elämän aistimuksia. Yhteisten kokemusten jakaminen luo ihmisyyden liimaa, joka saa tuntemaan elämän myös merkitykselliseltä.
Tässä muutama pieni tuunaus tekemisiin, jotta niitä voi tehdä yhdessä – läsnäolevasti:
1. Vaihtoehtoinen äänikirja: lukekaa paperikirjaa ääneen toisillenne vuorotellen
Ääneen lukeminen toiselle tuo läheisyyden ja kahdenvälisyyden kirjakokemukseen. Läheisen ääni on turvallinen ja rauhoittava. Välillä voi pysähdellä ja keskustella. Jos tuntuu sopivalta, voi laittaa pään toisen rintakehälle ja tuntea myös äänen värinän kehossa. Värinä rauhoittaa mukavasti. Selaa kirjoja TÄSTÄ.
Vinkki! Jos mietit häälahjaa ensi kesän pariskunnalle, hanki kirja ja laita ääneen lukuohje mukaan <3
2. Pelatkaa lautapelejä
Lautapelit tuovat huomion yhteiseen hetkeen, saman kokemuksen äärelle. Parhaimmillaan pöydän ääressä on monta ihmistä kasvotusten. Tunteet liikkuvat pelin edetessä ja välillä rupatellaan niitä-näitä – asioista, joista ei ehkä muutoin olisi tullut juteltua. Selaa pelejä TÄSTÄ.
3. Maalatkaa yhteinen taulu
Yhdessä maalaaminen on hauska projekti. Sen sijaan että päättäisi yksin itse, mitä maalaa, jokainen osallistuja saa tuoda oman näkemyksensä mukaan. Voitte valita teeman (esim.“rakkaus”) tai esimerkiksi omaan kotiin sopivan värimaailman. Tai sitten antakaa vain mennä fiiliksellä: kun maalaa akryyliväreillä canvastaululle, maalit kuivuvat nopasti, joten tauluun saa useita kerroksia: värejä, muotoja, päällekkäisyyttä.
Milloin taulu on sitten valmis? – Siitä on hyvä neuvotella yhdessä.
Tutki maalaustarvikkeita TÄSTÄ.
4. Kirjatkaa päiväkirjaan muistoja tai viestejä
Parisuhteen päiväkirja tai perheen päiväkirja voi olla kiva tapa pitää muistoja yllä. Päiväkirjaan voi kirjoitella havaintoja elämästä (esim. lintubongauksia, lempiruokia, onnistumisia) tai viestejä toiselle. Millaisia viestejä, kehuja, kiitoksia tai piristyksen sanoja haluaisit kirjoitella muistoksi kirjaan sen sijaan, että viestit katoavat puhelimen syövereihin?
Joskus jälkikäteen kun lukee kirjan viestejä, voi muistaa paremmin ja päästä keskelle arkisia kokemuksia, jotka ovat lopulta elämässä niitä kaikkein arvokkaimpia.
Kauniiden muistikirjojen valikoiman löydät TÄÄLTÄ.
5. Keskustelkaa!
Millaisista aiheista haluaisitte jutella? Mitä ette vielä tiedä toisistanne tai toistenne ajatuksista? Voitte käyttää apuna erilaisia kortteja, jotka auttavat löytämään yllättäviä näkökulmia. Esimerkiksi seuraavat kortit voivat saada aikaan hyviä keskusteluja:
Anna itsellesi mahdollisuus -asennekortit
Lapsen ja vanhemman keskustelukortit