Mistä tunnistaa hyvän ihmissuhteen? Sellaisen, jossa molemmat tuntevat aitoa yhteyttä toiseen ja kokevat, että tässä on hyvä olla – riippumatta siitä, oliko kyseessä ystävyys, parisuhde, työyhteisö tai vaikka harrastuskaveri.
Moni ehkä vastaa, että toimiva kommunikaatio, molemminpuolinen kunnioitus tai yhteiset arvot. Ja ne ovatkin todella tärkeitä, mutta eräs vielä tärkeämpi asia jää sanomatta: yhteenkuuluvuuden tunne, molempien yhteinen tunne siitä, että me ollaan me.
Tällaisten erityisen tärkeiden ihmissuhteiden voimasta kirjoittaa valmentaja ja kirjailija Eija Hinkkala uusimassa kirjassaan Syvennä ihmissuhteitasi, muuta elämäsi (Bazar/Hidasta elämää, 2025). Tämä teksti perustuu kirjaan.

Tunne siitä, että saan olla oma itseni
Yhteenkuuluvuus on tunne, jota ei voi teeskennellä. Se ei synny mallikelpoisesta käytöksestä tai häikäisevistä keskustelutaidoista. Siihen ei vaadita, että kaikki sujuu aina hienosti ja että asioista ollaan samaa mieltä.
Yhteenkuuluvuuden tunne syntyy siitä, että ihminen saa olla oma aito itsensä ilman, että tarvitsee esittää jotain tai olla varma siitä, että oma oleminen näyttää ”hyvältä” ulospäin. Yhteenkuuluvuudessa on kyse siitä, että voin luottaa, että minut hyväksytään juuri tällaisena ja että toinen ihminen näkee ja kuulee minut.
Yhteenkuuluvuuden tunne on niin tärkeä, että se on yksi merkittävimmistä hyvinvoinnin lähteistä ihmisen elämässä. Kun koen yhteenkuuluvuutta jonkun kanssa, se lisää elinvoimaa, tuo iloa elämään ja vahvistaa kokemusta siitä, että elämällä on todella merkitystä.
Syvät suhteet, syvät tunteet
Tärkeintä hyvissä ja syvissä ihmissuhteissa ei ole riidattomuus tai pelkästään myönteisten tunteiden kokeminen, vaan osapuolten kyky kulkea vaikeidenkin tunteiden läpi yhdessä.
Yhteenkuuluvuus ei tarkoita pelkkää ihanaa harmoniaa. Siihen kuuluu myös se, että uskallamme kohdata ja käsitellä toistemme loukkaukset, ristiriidat ja kipupisteet, ja että olemme valmiita korjaamaan rikkonaisuutta yhdessä. Syvissäkin suhteissa ihminen satuttaa joskus toista, mutta juuri syvyyden ja yhteenkuuluvuuden vuoksi niissä myös pysytään ja niitä vaalitaan.
Ehkä tästä syystä juuri syvien suhteiden katkeaminen sattuu eniten. Mitä vahvempi yhteenkuuluvuuden kokemus on, sitä kivuliaampaa on menettää se. Tämä korostuu erityisesti silloin, jos suhteen katkeaminen ei ole omassa hallinnassa. Pinnalliset suhteet tunnistaa usein siitä, että ne katoavat jälkiä jättämättä.
Ihmisten keskellä yksin
On mahdollista tuntea itsensä yksinäiseksi, vaikka ympärillä olisi paljon ihmisiä tai vaikka olisi parisuhdekin. Suurikaan määrä ystäviä ja tuttavia ei riitä, jos kokemus syvästä yhteydestä ja me-hengestä puuttuu.
Ihminen voi tuntea olevansa niin ulkopuolinen porukan keskellä, että olo on yksinäisempi muiden kanssa kuin todella yksin ollessaan. Juuri siksi ystävien ja tuttavien määrän sijaan kannattaa kiinnittää huomiota laatuun: onko minulla joku ihminen, jonka kanssa voin jakaa aidosti sen, mitä minussa tapahtuu?
Kohti syvempää yhteyttä
Yhteenkuuluvuuden tunne on hyvä ihmissuhteen laadun mittari. Sen voimakkuus kertoo, kuinka hyvin voimme suhteessa ja antaa osviittaa siitäkin, miltä suhteen katkeaminen tuntuisi.
Kaikkiin ihmissuhteisiin ei voi eikä tarvitse syntyä syvää yhteyttä, mutta yksikin vahva tunneside voi kantaa pitkälle. Syvät ihmissuhteet ovat arvokas voimavara, joka kantaa meitä niin ystävyydessä, parisuhteissa kuin työpaikalla.
Syvyyttä ihmissuhteisiin ei voi synnyttää väkisin, mutta yhteyden ja yhteenkuuluvuuden edellytyksiä voi vaalia läsnäololla, rehellisyydellä, kuuntelemisella sekä halulla korjata rikkoutunutta. Kun uskallamme tulla näkyviksi toisillemme, syntyy jotakin sellaista, mikä ei katoa – ja kestää vaikeatkin ajat.
Lisää syvien ihmissuhteiden voimasta voit lukea Eijan kirjasta Syvennä ihmissuhteitasi, muuta elämäsi.
Kirja auttaa tunnistamaan ja vähentämään haasteita ja ongelmia ihmissuhteissasi – mutta ennen kaikkea lisäämään niihin iloa, onnea ja yhteenkuuluvuutta vahvistavia asioita. Kirjan ajatukset auttavat kaikkissa aikuisten välisissä ihmissuhteissa, kuten työ- ja harrastusporukoissa, johtajien, esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa, ystävyyssuhteissa ja parisuhteissa.