Mikä on kaikista tehokkain tapa vaikuttaa omiin vuorovaikutustaitoihin? Oman ura- ja koulutustaustani takia minulta pyydetään usein koulutuksissa pikaisia kikkoja tai jippoja, joiden avulla vuorovaikutustilanteissa voisi pärjätä ja pelata nohevammin, mutta tiedätkö mitä: tässäkään asiassa ei ole toimivia pikavoittoja. Pinnallisilla vuorovaikutuksen kikoilla voi ehkä tsägällä onnistua hetkittäin, mutta ne ovat pitkässä juoksussa yhtä toimivia, kuin pikavipit. Perästä kuuluu ja tuplana.
”Jaahas, minähän näköjään luuppaan näitä paskoja ihmissuhteita.”
Kaikista tehokkaimmat keinot eivät ole nopeimpia, mutta ehdottomasti toimivampia ja kestävimpiä ja nyt ollaan sellaisen äärellä. Kaikista tehokkain keino vaikuttaa omiin vuorovaikutustaitoihin on hankkia ympärille yksi tai useampi tukiasema ja mitä se sitten tarkoittaa.
Tukiasema on usein se ”viisas vanha nainen/mies”, joka tarjoaa meille psyykkisesti ja hermostollisesti turvallista läsnäoloa. Jonka ansiosta ehkä ensimmäistä kertaa elämässä opimme muodostamaan yhteyden toiseen ihmiseen ja kiinnitymme. Joka auttaa meitä turvallisesti ja viisaasti vaikeissa hetkissä nousemaan pystyyn ja jatkamaan matkaa kohti tavoitteita. Kyse on itsetunnon paranemisesta ja tätä kautta vuorovaikutustaidoista, jotka tulevat luontaisesti seurauksena sen enempää kikkoja miettimättä. Kaikki tämä vähentää haastavaa vuorovaikutusta.
Miten hakeutua itselle parhaaseen mahdolliseen seuraan, kun samaan aikaan karttaa sen tyylisiä ihmisiä? Turvalliset tyypit tuntuvat jotenkin niin lällyiltä!
Osa meistä on saanut jo äidin maidon mukana psyykkisen ja fyysisen tunteen turvallisen ihmisen läsnäolosta, kun omat vanhempamme ovat tarjonneet juurevaa ja turvallista läsnäoloa pienestä lapsesta lähtien. Kaikille ei ole käynyt näin onnellisesti ja silloin hermostomme sekä alitajuntamme puolesta emme edes osaa välttämättä hakeutua aidosti turvalliseen seuraan. Usein juuri se, millainen suhde meillä on ollut isään tai äitiin vaikuttaa siihen, millaista meidän vuorovaikutus on kyseiseen sukupuoleen.
Se mikä tässä on erityisen hyvää, tilanteen voi muuttaa missä tahansa kohtaa elämää. Tukiasema on aikuisiällä usein turvallinen ystävä, se voi olla vaikka esihenkilö tai terapeutti, mutta myös paikka tai eläin. Ihminen tai asia, joka tuo suojaa, varmuutta, on roolimalli ja voiman lähde sekä auttaa kohtamaan haasteita. Jos tällaiseen turvantunteeseen ei ole aikaisemmin tottunut, niin se voi tuntua jopa vastenmieliseltä: keho vieroksuu ja tässä piileekin ehkä juuri teeman liittyen suurin haaste. Miten hakeutua itselle parhaaseen mahdolliseen seuraan, kun samaan aikaan karttaa sen tyylisiä ihmisiä? Turvalliset tyypit tuntuvat jotenkin niin lällyiltä!
Terveen tukiaseman puuttuminen elämässä voi aiheuttaa monenlaisia haasteita, kuten ylensyöminen, liika lörpöttely, kyynisyys, kyvyttömyys käsitellä stressiä, luottamuspula, ailahteleva mielentila ja monta muuta.
Asian tiedostaminen onkin varmasti ensimmäinen askel asiassa. ”Jaahas, minähän näköjään luuppaan näitä paskoja ihmissuhteita.” Tiedostamisen jälkeenkin alitajuisesti hakaudumme edelleen rikkoviin ihmissuhteisiin, mutta ensimmäinen askel on jo otettu. Alamme huomata, että ympärillä onkin epäterveitä tukiasemia, näitä voi yllättäen olla vaikka juuri omat vanhemmat, opettaja tai ystävä, joka pyrkii nousemaan ylemmäs sinun kustannuksella. Miten en ollut aikaisemmin tajunnut tätä? Tulee päivä, kun keho ja mieli ei enää työnnä luota turvan tunnetta tarjoavia yksilöitä.
Terveen tukiaseman puuttuminen elämässä voi aiheuttaa monenlaisia haasteita, kuten ylensyöminen, liika lörpöttely, kyynisyys, kyvyttömyys käsitellä stressiä, luottamuspula, ailahteleva mielentila ja monta muuta. Kyse toimivan vuorovaikutuksen pohjalla on siis paljosta muusta. Keskeistä tähän liittyen on myös se, että meidän tulee muistaa surra tukiasemien menettäminen. Näin käy kaikille, kun esimerkiksi turvallinen isoäiti sairastuu ja kuolee jossakin kohtaa. Seuraukset siihen, että emme sure näitä menetyksiä voivat olla yhtä tuhoisia kuin se, että meillä ei ole tukiasemia elämässä. Mieti loppuun vielä näitä: Kuka on sinun tukiasemasi tai kenen tukiasema ehkä itse olet?
Tutustu myös Riidan ratkaisu -kortteihin.