Arjen ristiriitojen takana on usein käsittelemättä jääneitä asioita

Konflikteja ei ole syytä pelätä. Niin usein näkee, kun ristiriitatilanteet lakaistaan möykyksi maton alle, mihin sitten myöhemmin kompastellaan. Huipputiimit eivät ole paikkoja, missä ei olisi konflikteja. Päinvastoin! Kyse on siitä, että miten nämä tilanteet ratkaistaan. Konfliktit ovat oppimistilanteita ja toimivat parhaimmillaan lujittaen ihmissuhteita. Pahimmillaan kyse voi olla pitkittyneistä käsittelemättömistä asioista, mitkä ryöpsähtelevät hallitsemattomasti ja sotaisasti.

Toimin itse poliisina ja sovittelija. Kuulen usein olettamuksia, joiden mukaan minun elämässäni ei siis varmastikaan ole ristiriitatilanteita. Elän elämääni jostakin utopistisesta harmoniasta käsin. Tämä ei pidä paikkaansa eikä kuulu edes pitää. Olinpa sovittelija tai en, niin minunkin elämässäni on riitoja ja kuuluukin olla. Tämä jo pelkästään sen takia, että vaikka pystynkin ammattilaisena auttamaan muita ratkaisemaan ristiriitoja rakentavasti, niin minulla on silti omani käsiteltävänä. Vaikka kardiologi osaa auttaa muita heidän sydänvaivojensa suhteen, niin se ei silti poista sitä, etteikö hänen oma pumppu voisi reistata.

 

Konflikti nostaa esiin epätasapainon ja parhaimmillaan korjaa sen.

 

Toki työni kautta olen oppinut ratkomaan omia konfliktitilanteita rakentavammin ja yksi tärkeimmistä tämän suhteen sen oivaltaminen, että kissa kuuluu nostaa pöydälle. Välttelemme niin helposti eri yhteyksissä asioiden esille nostamista, jolloin konfliktien paras ja eheyttävä puoli jää kokonaan saavuttamatta. Konflikti nostaa esiin epätasapainon ja parhaimmillaan korjaa sen.

Hyvin hoidetut konfliktit lisäävät itsekunnioitusta, lujittavat ihmissuhteita ja johtavat luoviin ratkaisuihin. Jos taas haastavat tilanteet jätetään jopa vuosikauksiksi muhimaan, johtaa se helposti siihen, että suoritustaso laskee, ihmiset menettävät itsekunnioituksen ja syntyy stressiä. Kuten hyvin tiedämme nämä seikat taas vaikuttavat myös käytännössä kahteen merkittävään asiaan: aikaan ja rahaan. Monelle meistä on tullut tavaksi vältellä riitoja. Kyky reagoida asioihin jotka eivät toimi on edellytys sille, että voimme hyvin ja pysymme terveinä.

 

Hyvin hoidetut konfliktit lisäävät itsekunnioitusta, lujittavat ihmissuhteita ja johtavat luoviin ratkaisuihin.

 

Kun hiljalleen oppii nostamaan asiat esille käsiteltäväksi, niin toki toisinaan joutuu kohtamaan tilanteita, missä vastapuoli ei ole omassa prosessissaan vielä näin pitkällä. Kissan pöydälle nostaminen saattaa aiheuttaa hämmennystä ja toinen ei kykene puimaan asiaa halki. Tähänkin on hyvä varautua, kun itse alkaa reippaasti kohdata tilanteet. Väkisin kun ei voi runnoa. Tai ei ainakaan kannata runnoa.

Konfliktien tarkoitus on siis ikään kuin hioa timantin pintaa. Kehittää sitä, mikä on paranneltavissa. Mielestäni herkullisia ovat tilanteet, missä esimerkiksi työyhteisössä ristiriitatilanne nostetaan reilusti käsittelyyn, se puidaan ja ilma puhdistuu. Väliin ei jää jotakin epämääräistä ilmatilaa, mikä pakottaa tulevassa aina aika-ajoin varomaan ja kiertelemään sitä maton alle lakaistua. Kun taito käydä asiat läpi on hallussa, voidaan tilanteen jälkeen jatkaa yhteiselle lounaalle puhumaan jo ihan jostakin muusta.

 

Parhaimmillaan voimme jopa oppia pitämään konflikteista ja niiden ratkaisemisesta.

 

Parhaimmillaan voimme jopa oppia pitämään konflikteista ja niiden ratkaisemisesta. Tämä vaatii harjoittelua. Kyse on lopulta win win -tilanteista. Konflikteissa on kyse tietyistä lainalaisuuksista, mitkä toistuvat riidasta toiseen. Myös näiden vaiheiden ymmärtäminen voi helpottaa tarttumaan tilanteeseen ja kehittymään asiassa. Nyrkkisäännön mukana riitaan olisi hyvä tarttua 24 tunnin sisällä, mutta useinkaan ei välttämättä aivan välittömästi. Antaa pölyn eli tunteiden hiukan ensin tasaantua.

Itse en koen, että perimmäinen ongelma olisi siinä, että meillä oli liikaa konflikteja. Ongelma on enemmänkin siinä, että konflikteja ja niiden tervettä ratkaisua kartellaan, jolloin asiat kytevät ja tilanteet toistuvat yhä uudelleen ja uudelleen hallitsemattomasti paljon epäterveemmällä tavalla. Tästä yhtenä esimerkkinä sotiminen.

Tutustu Komulainen.eu nettisivuihin tästä.


Kurkkaa uudet Riidan ratkaisu -kortit:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image