Jotta voisimme ymmärtää toisiamme, meidän on kommunikoitava – Itseohjautuvuus työssä tarkoittaa sitä, että jokainen tuo näkemyksensä esiin

Itseohjautuvuus tarjoaa parhaimmillaan tunteen vapaudesta ja mahdollisuuden vaikuttaa. Itseohjautuvuus ei kuitenkaan ole päämäärätöntä vapautta ja sitä, että jokainen miettii omaa etuaan ja tekee mitä parhaaksi katsoo. Sen sijaan se on systemaattista kommunikointia ja yhteistyötä organisaatiokohtaisten yksilöllisten ratkaisujen löytämiseksi.

Itseohjautuvuus on paremmin sanottuna yhdessäohjautuvuutta, joka sovittaa yhteen erilaiset tarpeet niin että kokonaisuuden etu toteutuu.

Tällainen yhdessä ohjautuminen edellyttää jatkuvaa, systemaattista vuorovaikutusta koko työyhteisön kesken.

Itseohjautuvuuden toteuttamiseksi ei ole olemassa yksinkertaisia kikkoja tai valmiita malleja.

Itseohjautuvassa työssä aikaa ja energiaa on kohdistettava eri asioihin kuin perinteisesti johdetussa organisaatiossa.

Itseohjautuvuus edellyttää resursseja yhteiseen pohdiskeluun, tiedon jakamiseen, avoimuuteen, kokeilemiseen ja reflektointiin. Yhteisön on aidosti yhdessä mietittävä mikä sille on tärkeää ja miten se aikoo tavoitteensa saavuttaa. Toisaalta tällainen toimintatapa tehostaa toimintaa, sillä se tuottaa vastuunottoa, sitoutuneisuutta, motivaatiota, jouhevampaa päätöksentekoa ja parempaa asiakaspalvelua.

Jotta voimme ymmärtää toisiamme, meidän on kommunikoitava. Rakentavaa vuorovaikutusta muodostuu vain, jos kaikki yhteisön jäsenet osallistuvat yhteisen todellisuuden rakentamiseen. Itseohjautuvuudessa johtajuus – valta ja vastuu – jakautuu organisaatioon: jokainen tuo näkemyksensä esiin ja ottaa kantaa asioihin sekä sitä että jokainen on aidosti kiinnostunut tekemään parhaansa organisaation ja sen asiakkaiden hyväksi. Toisaalta jokaisen on kyettävä vastaanottamaan toisten näkemyksiä ja jokaisella on oltava todellisia vaikutusmahdollisuuksia asioihin. Lisäksi työntekijöille on annettava aito valtuutus ja tarvittava tuki tehdä päätöksiä ja toimia organisaation ja asiakkaan parhaaksi.

Luottamuksen ja psykologisen turvallisuuden tunteen luominen ovat avainasemassa itseohjautuvassa yhteisössä.

Kyky ymmärtää toisten näkökulmia, tunteita ja tarpeita sekä kyky olla henkisesti läsnä ja asettua vuorovaikutukseen toisten kanssa ovat itseohjautuvuuden edellyttämiä taitoja. Samoin kyky ajatella systeemisesti, ennakoida ja toimia vastuullisesti. Näiden taitojen kehittäminen ei onnistu puristamalla. Sen sijaan sisäisen levollisuuden, tunnetaitojen kehittämisen ja itsereflektion avulla näissä päästään pitkälle.


Tutustu johtamisen ja työyhteisöjen valmennuksiini tästä tai ota yhteyttä eveliina.salonen@avarra.fi

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image