Vaikeudet kuuluvat elämään, mutta miten niiden voimaa voi vähentää?

Elämä murjaisee turpaan joskus jokaista meistä; kutakin hieman eri tavoin. Se, miten suhtaudumme noihin kolhaisuihin vaikuttaa elämäämme todella paljon. Vaikeuksia ei voi aina välttää, mutta niihin suhtautumista voi muuttaa. Tapamme suhtautua vaikeuksiin säätelee buddhalaisuuden mukaan kärsimyksemme määrää.

Buddhan mukaan meihin osuu elämässä kaksi nuolta. Ensimmäistä nuolta ei voi välttää. Se on ihmiselämään väistämättömästi kuuluvan tuskan nuoli. Sairauden, kivun, eron ja läheisten kuoleman nuolia ei pysty torjumaan meistä rohkein, vahvin ja viisainkaan. Nuoli osuu joskus ihan jokaiseen.

Miltei kaikkiin meistä osuu vielä toinenkin nuoli. Se on ensimmäistä paljon kivuliaampi, koska se osuu samaan, edellisen nuolen jäljiltä arkana olevaan kohtaan. Se on välttämisen, vastaan tappelemisen ja kieltämisen nuoli. Emme hyväksy tapahtunutta ja kieltäydymme kohtaamasta todellisuutta. Meistä jokaisella on oma vastustamisstrategia, joka usein solahtaa johonkin seuraavista kategorioista:

  • Harhautamme ajatuksemme muualle, pakenemme addiktioihin tai uppoudumme haaveilemaan ajasta ennen tapahtunutta.
  • Taistelemme kipua vastaan muuttumalla kontrolloiviksi, tuomitseviksi tai aggressiivisiksi.
  • Teemme niin vimmaisesti jotain, ettemme ehdi tuntea mitä tapahtuu.

Alitajuisena tavoitteena on suojella itseämme ja vähentää kipua ja tuskaa. Kätkeä tapahtunut johonkin syvälle ja peitellä se piiloon. Vaikeudet kuitenkin vain voimistuvat, kun kieltäytyy kohtaamasta niitä. Mitä tiukemmin ne torjumme, sitä enemmän ne imevät energiaamme ja saavat siitä voimaa vahvistuakseen.

Kolmas nuoli on myrkyllisin

Mindfulness -opettaja Clive Holmes on sanonut, että usein meihin iskee vielä kolmaskin nuoli; hyvinvoinnillemme todella vaarallinen myrkkynuoli. Se on uskomus, että meissä on jotain vikaa, koska meihin on osunut nuo kaksi aiempaa nuolta. Jumitumme itsesyytöksiin ja jossittelemme, miten olisimme voineet estää tapahtuneen. Tara Brachin sanoin vaivumme arvottomuuden transsiin; ajattelemme olevamme viallisia.

Buddhalaisten mukaan kipu kuuluu elämään, mutta kärsiminen sen sijaan on valinnaista. Sanotaan, että 10 % elämämme vaikeuksista johtuu väistämättömästä kivusta ja peräti 90 % kärsimyksestä eli toisen ja kolmannen nuolen osumista.

Itsemyötätuntoisuuden opit tarjoavat seuraavaa reseptiä nuolien aiheuttamiin haavoihin:

Ensimmäisen nuolen osuessa helpottaa, kun hyväksyy sen, mitä ei voi muuttaa. Nuoli törröttää jo kyljessä – ei kielletä sitä, vaan hoidetaan haavaa.

Toinen nuoli menee ohi, kun katsoo vaikeutta suoraan silmiin. Rohkea kohtaaminen vie nuolen lentokaaresta voiman ja nuoli töksähtää maahan ennen kuin osuu kohteeseensa.

Kolmannen nuolen lento hiipuu, kun lakkaamme uskomasta, että nuolet osuvat meihin siksi, että meissä olisi jotain vikaa. Kipu ja epätäydellisyys ovat osa ihmisyyttä ja kuuluvat kaikkien elämään. Olemme kaikki epätäydellisiä.

Ensimmäisen nuolen osuessa voisimme soimaamisen ja kieltämisen sijaan kohdella itseämme ystävällisesti ja tukien – ihan niin kuin kohtelemme haavoittunutta läheistä. Olemalla itsesi paras ystävä ovat ensiapujoukot aina lähellä.

Lähde: UK Mindfulness Association, CBLC Handbook, 2015

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image