5 vinkkiä, joiden avulla lakkaat olemasta toisten kynnysmatto ja opit huolehtimaan omista tarpeistasi

Vastaatko toisten sinulle esittämiin pyyntöihin tai vaatimuksiin aina kyllä, vaikka olisit itse väsynyt, kiireinen tai oikeasti haluton toimimaan heidän toivomallaan tavalla? Venytätkö omia rajojasi, koska pelkäät sanoa ei tai tuottaa toiselle pettymystä? Myötäiletkö toisia ihmisiä riippumatta siitä, oletko heidän kanssaan aidosti samaa mieltä?

Jos annat toisten ihmisten tällä tavoin kävellä ylitsesi, olet käytännössä heidän kynnysmattonsa, sillä asetat heidän tarpeensa omiesi edelle. Tämänkaltainen pakonomainen käytös voi vaatia raskaat veronsa fyysisesti ja henkisesti. Psykologi Julie Exline on todennut, että toisten ihmisten jatkuva miellyttäminen voi jopa johtaa masennukseen, koska toimiessasi toisten toiveiden mukaan jätät omat tarpeesi huomiotta.

Näistä syvään juurtuneista tavoista miellyttää toisia ihmisiä hinnalla millä hyvänsä voi olla vaikea päästä eroon. Näistä 5 vinkistä voit löytää vinkkejä siihen, miten lakkaat olemasta toisten ihmisten kynnysmatto.

merimaisema

1. Ilmaise enemmän omia tarpeitasi

Toisten ihmisten miellyttämiseen keskittyvä käytös alkaa lapsuudessa, kun vanhemmat kiittävät lasta silloin kun hän tottelee, mutta eivät kannusta tätä ilmaisemaan omia tarpeitaan. Vaikutuksille alttiit lapset tulkitsevat tämän uhkana, koska he uskovat, että heidän täytyy miellyttää toisia ja tehdä niin kuin heitä käsketään, jotta heitä rakastettaisiin. Muutoin heitä vältellään ja moititaan, jos he ymmärtävät, että heidän omat tarpeensa eivät täyttyneet toisten käskyjä sokeasti seuraamalla.

Päästäksesi tästä toimintatavasta eroon ala sanoa omia tarpeitasi ääneen useammin. Jos ystäväsi haluavat tavata silloin, kun sinulla on ollut pitkä ja uuvuttava työviikko, sano heille tarvitsevasi vähän aikaa levätäksesi, mutta ottavasi heihin yhteyttä pian. Voit olla edelleen kohtelias olematta täysin muiden vietävissä – tähän on olemassa kultainen keskitie! Hyvät ystävät ymmärtävät tämän eivätkä loukkaannu siitä tai tee tästä ongelmaa; ja jos loukkaantuvat, kannattaa harkita ystäväpiirin vaihtoa.

Sinun täytyy alkaa miettiä omia tarpeitasi, koska kuka muukaan niitä miettisi? Muista, että muiden ihmisten reaktiot eivät millään tavoin liity sinuun, joten älä suotta kanna niistä vastuuta. Sinun ei koskaan tulisi uhrata omaa hyvinvointiasi ja venyttää rajojasi vain miellyttääksesi muita.

2. Harjoittele sanomaan EI

Toisten ihmisten miellyttäjät eivät koskaan halua sanoa ei, koska he pelkäävät tuottavansa toiselle ihmiselle pettymyksen tai menettävänsä tämän kokonaan. Tämäkin uskomus on usein peräisin lapsuudesta, jossa vanhemmat vahvistivat tottelevaisuutta, mutta moittivat lasta, jos tämä ei kuunnellut auktoriteettia. Riippumatta siitä, mitä sinut on kasvatettu uskomaan, jos sanot kyllä kaikelle ja kaikille, se johtaa lopulta vain siihen, että olet väsynyt, stressaantunut ja tyytymätön.

Jos käytät kaiken aikasi toisten tarpeista huolehtimiseen, milloin löydät aikaa itsellesi? Et milloinkaan.

Olet aivan yhtä arvokas kuin muut ihmiset ympärillesi, joten älä jää itsesi uhraamisen loukkuun vain siksi, että haluat välttää pahoittamasta muiden mieltä. Kiinnitä huomiota siihen, miltä tuntuu puolustaa itseäsi, vaikka toinen osapuoli näyttäisi ärsyyntyvän tai suuttuvan toiminnastasi – todennäköisesti huomaat valtavan painon tippuvan harteiltasi, ja saatat jopa saada itseluottamusta uuden päättäväisyytesi ansiosta. Jos myönnyt jatkuvasti kaikkeen, mitä muut pyytävät sinulta, olet ylirasittunut, uupunut ja täynnä katkeruutta.

“EI” ei tarkoita, että et välitä jonkun toisen toiveista – se tarkoittaa, että arvostat itseäsi ja toisia riittävästi ollaksesi rehellinen siitä, mihin pystyt ja mihin et pysty.

3. Mieti, miksi koet tarvetta miellyttää muita

Voi olla, että sinun täytyy sukeltaa syviin vesiin ja kaivaa kaapistasi kaikki vanhat luurangot, jotka ovat vielä kummittelemassa siellä muistona lapsuudestasi. Vain sinä voit vapauttaa itsesi raskaasta menneisyydestäsi, joten tee mitä on tarpeen voidaksesi jatkaa eteenpäin ja elääksesi tasapainoista, tervettä elämää. Ymmärrä, että vaikka vanhempasi kasvattivat sinut toimimaan tietyllä tavalla, se ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsee noudattaa noita tapoja edelleen.

Syvään sisäistetyistä uskomuksista eroon pääseminen voi olla vaikeaa, mutta ensimmäisen askeleen ottaminen ja sen miettiminen, miksi toimit tietyillä tavoilla, auttaa sinua näkemään itsesi selkeämmin.

itsehalaus

Muista, että määrittelet itse suhteesi toisiin ihmisiin. Jos et koskaan puolusta itseäsi, toiset olettavat, että voivat saada sinulta ihan mitä vain haluavat milloin vain. Tämä ei ole täysin sinun syytäsi, mutta voit kuitenkin estää tätä tapahtumasta uudelleen tulevaisuudessa, kun kehität omanarvontuntoasi ja päästämällä syvälle juurtuneet demonisi vapauteen.

4. Ajattele ennen kuin puhut

Aina kun joku pyytää sinulta jotain tai haluaa kuulla mielipiteesi, älä vastaa saman tien vain heitä rauhoittaaksesi. Anna itsellesi aikaa sulatella toisen sanoja kaikessa rauhassa ja kuuntele tuota henkilöä syvällisesti ennen kuin vastaat. Jos joku pyytää sinua sitoutumaan johonkin saman tien, vastaa heille, että katsot ensin kalenteristasi ja palaat sitten asiaan. Tällä tavoin voit selvittää, onko sinulla oikeasti aikaa vastata heidän pyyntöönsä vai ei.

Samoin jos joku haluaa kuulla mielipiteesi liittyen johonkin tärkeään asiaan, sano mitä oikeasti ajattelet, älä sitä, mitä he haluavat kuulla. Ihmiset kunnioittavat sinua enemmän rehellisyytesi johdosta kuin silloin, jos automaattisesti olet heidän jokaisesta ajatuksestaan samaa mieltä.

Sinulle on annettu ääni – käytä sitä ilmaistaksesi rehelliset ajatuksesi riippumatta siitä, mitä muut ajattelevat. Sinun ei tarvitse suojella toisia heidän omilta tunteiltaan tunteille; heidän täytyy oppia tunnistamaan omat tunteensa ja ajatuksensa ja ottamaan niistä vastuu.

5. Harjoita itsesi rakastamista

Toisia miellyttävillä ihmisillä on usein heikko itseluottamus. He saattavat tulla riippuvaiseksi toisten toiveiden täyttämisestä, koska tällä tavoin he voivat tuntea olonsa paremmaksi. Todellisuudessa toisten kynnysmattona toimiminen on itsekästä, sillä silloin käytät toisia oman omanarvontunnon kasvattamiseen. Toisia tulisi auttaa siksi, että se on oikein – ei sen takia, että se parantaa itsetuntoasi.

Korjataksesi tämän toimintatavan opettele vaalimaan rakkautta sisälläsi ja itseäsi kohtaan. Tällä tavoin vedät elämässäsi puoleesi rakastavia, tukea tarjoavia ihmisiä, jotka eivät yritä hyötyä kiltteydestäsi. Rakasta itseäsi juuri sellaisena kuin olet nyt ja huomaat, miten omanarvontuntosi kasvaa pikkuhiljaa sitä mukaa, kun luovut itseäsi koskevista kielteisistä ajatuksista.

ruusu

Lähde: Powerofpositivity.com

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image