5 syytä miksi tehty on parempi kuin täydellinen

petri_blogi

1. Täydellisyyden tavoittelu johtaa ylisuorittamiseen

Tehdessämme asioita unohdamme usein, että mahdollinen ja tarpeellinen ovat kaksi täysin eri asiaa. Saatamme jäädä viilaamaan yksityiskohtia, joilla ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta.

”On turhaa käyttää paljon sen tekemiseen, mikä voidaan tehdä vähemmällä.”

– Vilhelm Occamilainen

Kun pyrit tekemään vain olennaisen, voit käyttää tekemiseen vähemmän aikaa ja samalla saada enemmän aikaan. Vinkki: Määrittele tehtävälle riittävän kriteerit jo ennen sen aloittamista.

2. Täydellisyys ei ole pysyvä tila

Elämässä mikään ei ole pysyvää, kaikki on jatkuvassa liikkeessä ja muutoksessa. Emme tule koskaan valmiiksi.

Se, minkä miellät “täydelliseksi” tässä hetkessä, ei ole sitä enää hetken päästä kun maailma on muuttunut ja sinä sen mukana.

Pyri tekemisissäsi mieluummin erinomaisuuteen kuin täydelliseen. Erinomainen voi säilyttää statuksensa hyvinkin pitkään.

3. Täydellinen voi vaikuttaa tylsältä

Luonto on täynnä poikkeamia. Me ihmiset näytämme erilaisilta ja poikkeamme toisistamme erilaisine vahvuuksinemme ja heikkouksinemme, mikä tekee meistä kiinnostavia yksilöitä.

Mitä sitten, jos olisit mielestäsi osannut tehdä jonkin asian paremmin, täydellisemmin? Olisiko siitä tullut parempi vai itse asiassa tylsempi? Aitous ja inhimillisyys on kiinnostavaa, sillä se saa meidät tuntemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta toisiimme.

“Virheen mahdollisuus ihmisyydelle sisällön suo.”

– Haloo Helsinki

Ilman virheen mahdollisuutta elämä olisi lopulta aika tylsää. Ota tekemisissäsi riskejä ja katso mitä tapahtuu. Tee rohkeasti virheitä ja opi niistä!

4. Vain tehtyä voi parantaa

Jos yrität suunnitella täydellistä, sisäiset vaatimuksesi voivat nousta niin korkealle, että et epäonnistumisen pelossa koskaan aloita itse tekemistä. Täydelliseksi suunniteltu jää helposti tekemättä ja lopulta kadumme enemmän niitä asioita, joita emme tehneet kuin niitä, jotka rohkeasti teimme.

“Yksikään taistelusuunnitelma ei selviydy kontaktista vihollisen kanssa.”

– Helmuth von Moltke

Maailma tulee joka tapauksessa yllättämään sinut tavoilla, joita et ole osannut odottaa.

Jos haluat tähdätä erinomaisuuteen, älä yritä suunnitella etukäteen täydellistä, vaan toteuta ensimmäinen versio ideastasi ja sitten paranna sitä. Näin pääset parempaan lopputulokseen. Sitä paitsi täydelliseksi suunniteltua voi olla myöhemmin melkoinen kynnys lähteä parantamaan.

5. Vain toteutettu idea muuttaa maailmaa

Toteutetuilla ideoilla on valtava voima muuttaa maailmaa. Katso ympärillesi ja mieti mitä kaikkea ihminen on saanut aikaan.

Ne ideat, jotka eivät pääse pääkoppasi sisältä ulos maailmaan eivät muuta maailmaa. Tämäkin artikkeli olisi jäänyt julkaisematta jos olisin yrittänyt hioa sen täydelliseksi. Nyt se on kuitenkin julkaistu ja sinä luet sitä.

Toteuttaessasi idean luot uskoa itseesi ja siihen, että olet kyvykäs luomaan näkyvää näkymättömästä, muokkaamaan maailmaa ideoillasi ja innostuksellasi. Tehty on kuin onkin parempi kuin täydellinen!