5 syytä miksi ”ihan hyvä” on parempi kuin täydellinen

Maailma ympärillämme onnistuu luomaan illuusion täydellisyydestä. Tarinat romansseista ja unelmatyöstä, kauneusihanteet ja onnelliset perheet – ei ihme, että luulemme täydellisyyden odottavan nurkan takana tai että kaiken pitäisi olla täydellistä.

Monet ei ehkä tule ajatelleeksi, kuinka tuhoavaa tällainen ajattelu voi olla. Tässä on viisi syytä siihen, miksi täydellisyyteen uskominen saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä monilla elämän osa-alueilla.

1. Täydellisyyden tavoittelu estää sinua sitoutumasta/olemasta tyytyväinen parisuhteeseesi
Odotellessamme sitä täydellistä kumppania, kieltäydymme niistä hyväsydämisistä ja hauskoista, tosin ei tarpeeksi pitkistä/ fiksuista/rikkaista potentiaalisista kumppaneista. Se on ihan ok, jos haluat olla sinkku. Usein me  kuitenkin kaipaamme parisuhdetta, mutta kieltäydymme läheisyydestä vähemmän täydellisen ihmisen kanssa.

Jos olet parisuhteessa, täydellisyyteen uskominen aiheuttaa kumppanisi aliarvostamista. Vertaamme häntä tähän fantasiamme täydelliseen kumppaniin, huomaten kaiken mitä hänestä puuttuu, sen sijaan, että arvostaisimme ja tukisimme hänen epätäydellisyyksiään.

2. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut inhoamaan ulkonäköäsi
Viisi kiloa pois ja olen tyytyväinen kroppaani. Isommat hauikset. Litteämpi vatsa. Jep, sitten olen täydellinen.

Mutta tiedämme, miten siinä käy: kun olemme pudottaneet ne viisi kiloa, keskitymme korjaamaan jotakin muuta. Kun uskomme voivamme saavuttaa täydellisen ulkomuodon, se saa meidät kritisoimaan ja häpeämään nykyistä ulkonäköämme.

Ja sitten tajuamme, että ulkomuotomme on jatkuvassa muutoksessa: kun yksi osa-alue on saatu täydelliseksi, löydämme pian uuden kohteen muokattavaksi.

Epätäydellisyyksiemme hyväksyminen ei tarkoita ettemmekö voisi pudottaa painoa tai muuten muokata ulkonäköämme. Meidän tulisi kuitenkin tehdä se ymmärtäen, että täydellisyys on mahdotonta, ja muistaa rakastaa ja kunnioittaa itseämme.

3. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut tympääntymään työhösi
Meillä kaikilla on työssämme tehtäviä, joista emme pidä. Sen takia täydelliseen työhön (ilman arkipäiväisiä ja pitkäveteisiä tehtäviä) uskominen saattaa estää sinua nauttimasta päivittäisestä työstäsi.

Tietenkään tämä ei tarkoita, ettetkö voisi harkita uranvaihtoa tai silmäillä vapaita työpaikkoja. Mutta jatkuva mystisen unelmatyön, joka ei ikinä tylsistytä tai ärsytä, jahtaaminen voi aiheuttaa turhaa kärsimystä elämääsi.

4. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi vanhemmaksi
Oletko kuullut niistä vanhemmista, jotka kuljettavat lapsensa harrastuksiin, joiden koti on tahraton, jotka valmistavat herkkuillallisen joka päivä, ja jotenkin onnistuvat vielä pysymään itse hyvässä kunnossa ja virkeänä?

Tai vanhemmista, jotka eivät koskaan korota ääntään lapsille, ja joiden enkelimäiset lapset eivät koskaan joudu koulussa hankaluuksiin, tekevät läksynsä ja menevät ajoisssa nukkumaan?

Arvaa mitä! Se on satua. Kuitenkin se saattaa saada sinut tuntemaan itsesi epäonnistuneeksi vanhemmaksi. Tietenkään väkivalta ja laiminlyönti ei ole koskaan ok. Mitä entä jos pyrkisitkin olemaan ”tarpeeksi hyvä” vanhempi? Silloin olet ainakin onnellisempi.

5. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut hermostumaan arjen vastoinkäymisistä
Tiedätkö niitä päiviä, kun kaikki menee pielee? Pienet vastoinkäymiset saavat sinut ärsyyntymään, koska kaikki ei mennyt niin kuin suunnittelit.

Todellisuudessa olet vain mielikuvan uhri. Mielikuvan, jossa päivittäinen elämä on pirteää ja vastoinkäymisiä ei tapahdu. Mutta niitä tapahtuu. Ja kun ymmärrämme ja hyväksymme tämän, olemme rennompia. Jokapäiväiset tyytymättömyydet ovat osa elämää. Sen sijaan, että kiukustut niistä, yritä kohdata ne huumorilla ja viisaudella.

Kannattaa miettiä, missä elämäsi osa-alueilla täydellisyyden tavoittelu aiheuttaa sinulle turhautumista, suuttumusta ja onnettomuutta. Tulet olemaan paljon onnellisempi, kun päätät, että ”ihan hyvä” on oikeastaan ”täydellinen”.

Lähde: www.mindbodygreen.com

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image