Meillä kaikilla on niitä viikkoja. Niitä, kun kaikki menee pieleen. Parisuhdedraamaa, epäonnistumisia töissä, ärsyttäviä terveysoireita. Mitä vielä?
Sen sijaan, että keskittäisit huomiosi näihin pahoihin asioihin, mieti päättäväisimpiä tuntemiasi ihmisiä, heitä, jotka sinnikkäästi jatkavat päämääränsä tavoittelua ja saavat tuloksia. Kanavoi heidän energiasi elämääsi. Muuta tämä inspiroiva käytös omaksi toiminnaksesi ja toimi seuraavien tapojen kautta:
1. Keskity suurempaan kuvaan.
Pohjalta on suunta vain ylöspäin. Ota tilanteeseen hieman etäisyyttä ja katso sitä kokonaiskuvana. Vaikea aika on vain töyssy tiellä, ei tien loppu.
2. Löydä tarkoitus sekasorron keskeltä.
Epäonnistuminen on paras oppimisen mahdollisuus. Se opettaa sinulle, mikä ei toimi, jotta voit saada selville mikä toimii. Se todistaa, että sinä toivut kyllä, saaden seuraavan riskin näyttämään vähemmän pelottavalta.
3. Ota päivä kerrallaan.
Luultavasti kamppailemasi asia ei selviä päivässä. Jakamalla tarvittavat toimenpiteet pienempiin palasiin, saa siitä miellyttävämmän kokemuksen. Kun ahdistaa, muista: yksi tehtävä kerrallaan, yksi päivä kerrallaan.
4. Toivota muutos tervetulleeksi.
Monet pelkäävät muutosta, koska se on jotakin tuntematonta. Mutta jokaisella muutoksella on syynsä. Sinun tehtävä on löytää muutoksesta mahdollisuus. Jos sinun pitää muuttaa, se on mahdollisuus uusien ystävien löytämiselle. Jos parisuhteesi päättyy, se on mahdollisuus priorisoida oma elämäsi uudelleen. Jos työpaikkasi karsii työntekijöitä, sinulla on mahdollisuus tavoitella unelmatyötäsi. Jos näet muutoksen mahdollisuutena parantaa elämääsi, niin se myös tekee niin.
5. Opettele myös antamaan periksi.
Tunnista asiat, jotka ovat hallinnassasi, ja jotka eivät ole. Tee kaikki mitä voit, ja sen jälkeen anna olla. Sen tunnistaminen – ja hyväksyminen – ettet voi korjata kaikkea, on yksi vapauttavimmista tunteista elämässä. Joskus, kun kohtaa vaikeita tilanteita, on parempi vain antautua tilanteelle.
6. Tarkastele sisintäsi.
”Kun emme voi enää muuttaa tilannetta, meidät on haastettu muuttamaan itseämme” – Victor Frankl.
Miksi et työstäisi ennemmin itseäsi kuin taistelisit vallitsevia olosuhteita vastaan? Tarkastele tunteitasi ja keskity mieleesi. Jokainen haaste on mahdollisuus tulla paremmaksi versioksi itsestään.
7. Näe toivo vastoinkäymisissä.
Ihmiset, joita ihailemme, ovat usein sellaisia, jotka pysyvät periaatteissaan eivätkä anna olosuhteiden määritellä heitä. Jos pystyt keskittymään huonon asian hyviin puoliin, itse huono asia on kääntynytkin joksikin hyväksi.
”Elämän upeus ei piile siinä, ettemmekö koskaan kaatuisi, vaan siinä, että joka kerta nousemme ylös.” – Oliver Goldsmith