Tietyt elämämme osa-alueet saattavat tuntua toistuvalta painajaisunelta. Kurkotamme kohti köyden päätä, joka on kuitenkin jatkuvasti vaaksan verran kätemme ulottumattomissa.
Toisaalta olemme kuitenkin sinnikkäitä olentoja – aina liikkumassa eteenpäin, aina juoksemassa. Vertauskuvallisesti jahtaamme alati kepin kärjessä houkuttimena roikkuvaa porkkanaa.
Ongelmana on, että jotkut meistä jahtaavat niin sanotusti väärien keppien päässä olevia vääriä porkkanoita. Meille on uskoteltu, että tietyt asiat elämässä ovat juuri niitä, joita meidän tulisi tavoitella – vaikka oikeasti ne eivät ole.
Riippumatta siitä, mitä kukaan luulee, energia on rajallinen resurssi. Siispä lakkaa jahtaamasta elämässäsi niitä asioita, jotka syövät sinulta arvokasta energiaa, ja ala keskittyä niihin asioihin, joita OIKEASTI tarvitset.
1. Lakkaa jahtaamasta ”sitä oikeaa” unelmaa
Unelmointia tai unelmien tavoittelua ei missään nimessä kannata lopettaa – mutta varmista, että tavoittelet nimenomaan omaa unelmaasi.
Päivästä toiseen meitä pommitetaan toisten ihmisten mielipiteillä siitä, mitä meidän tulisi tavoitella. Omat käsityksemme siitä, mitä haluamme tai mitä tarvitsemme, hukkuvat kaupallisuuteen, toisten ihmisten näkemyksiin ja omiin sokeisiin päämääriimme.
Pysähdy hetkeksi ottamaan etäisyyttä kaikkeen muuhun ja kysy itseltäsi: ”mitä oikein haluan?” Ennen kuin tiedät vastauksen tuohon kysymykseen, miten voit mitenkään tietää, mihin suuntaan juosta?
2. Lakkaa jahtaamasta rahaa
”Rahalla ei voi ostaa onnea, vaikka sillä pääseekin useampiin paikkoihin onnea etsimään”. Tämä lause on kliseenä yhtä vanha kuin raha, mutta se on tänä päivänä aivan yhtä totta kuin silloin, kun joku ensimmäistä kertaa ymmärsi, että vaurauteen ei vaadita rahaa.
Vaurauden mittana voi pitää esimerkiksi elämässään olevia ihmisiä. Rahan jahtaaminen johtaa sinut töihin, joita vihaat, työmäärään, joka tappaa sinut, ja hukkaamaan elämäsi päivät, kuukaudet ja vuodet, joita et koskaan saa takaisin.
Jos olet niin pakonomaisen kiintynyt palkkakuitissasi olevaan numeroon, että annat elämän lipua ohitsesi samalla kun itse pysyttelet taustalla, mitä hyötyä tienaamastasi rahasta oikein on?
Tämä teoria ylettyy myös materian tavoitteluun. Pieni ostosterapia voi toki tilapäisesti parantaa elämääsi, mutta jatkuva materian haaliminen on pelkkä tyhjä ja tarpeeton tapa. Et saa mitään palkintoa siitä, että kuollessasi omistat eniten tavaraa.
Sen sijaan täyttymyksen tunteen kokemiselle on palkinto: sitä sanotaan onnellisuudeksi.
3. Lakkaa jahtaamasta huomiota
Sosiaalinen media on tästä nykyisin erinomainen esimerkki: ihmiset hakevat vahvistusta ja huomiota kaikkialla. Yksi hieno osoitus tästä ovat epämääräiset päivitykset vaikkapa Facebookissa.
Jokaisella meistä on varmasti elämässämme ihmisiä, jotka kirjoittavat päivityksessään tyyliin ”En yhtään tiedä, mitä tehdä :(”, jolloin meidän odotetaan hyppäävän heidän säälin suohonsa rämpimään ja pelastamaan heidät.
Jos et oikeasti yhtään tiedä, mitä tehdä elämässäsi tai elämällesi, päivityksen tekeminen Facebookiin tai Twitteriin ei helpota tilannettasi. Jos sinulla on ongelma, puhu siitä. Ilmaise se. Kannattaa muistaa, miten kävi vanhassa tarinassa ”Poika joka huusi sutta”: lopulta kaikki lakkasivat kuuntelemasta huomionhakuista huutelijaa.
4. Lakkaa hakemasta vahvistusta muilta
Kukaan muu ei ymmärrä sinua, paitsi sinä itse. Kenenkään ei tarvitse pitää sinusta, paitsi sinun itsesi. Jos perustat mielipiteesi itsestäsi muiden ihmisten näkemyksiin, miten sinun voidaan olettaa pitävän itsestäsi?
Elämässäsi tulee väistämättä olemaan – syystä tai toisesta – ihmisiä, jotka eivät vain pidä sinusta. Jos annat enemmän vaikutusvaltaa heille kuin omalle näkemyksellesi itsestäsi, käytännössä annat vastuun omasta onnellisuudestasi heille.
Mutta tiedätkö mitä? Hekin luultavasti etsivät vahvistusta muilta, joten miksi hyppäisit samaan surkeaan soutuveneeseen heidän kanssaan? Herää ymmärtämään, että sinä olet kuka olet, ja rakasta itseäsi juuri sellaisena.
Et koskaan voi olla onnellinen kenenkään muun kanssa, jos et ensin ole onnellinen itsenäsi ja itsestäsi.
5. Lakkaa jahtaamasta ”onnellisuutta”
Onnellisuutta ei voi saavuttaa – se on yhdistelmä ja yhteensulautuma useista elämäsi osa-alueista. Pohjimmiltaan onnellisuus on valinta, joka sinun täytyy tehdä.
Voit kiertää maat ja mannut etsiessäsi onnea, ja jos et osaa nauttia matkasta sellaisenaan, koko matkan tarkoitus menee sinulta ohi. Sellaista elämä on: voit hyvin helposti olla näkemättä metsää etsiessäsi jotain tiettyä puuta, jota ei edes ole olemassa.
Jos ”onnen” voisi laittaa pulloon, sitä ei tulisi myydä – vaan antaa pois. Me kaikki rimpuilemme onnellisuuden kanssa joka ainoa päivä.
6. Lakkaa jahtaamasta menneisyyttä
Jos kuljet elämäsi läpi katsoen vain taaksepäin, et näe sitä, mikä on suoraan edessäsi. Tällä tavoin ainoa tapa nähdä edessäsi olevat asiat on, kun olet jo ohittanut ne. Elämä on edessäsi: käänny ympäri ja katso, millaista se oikeasti on.
Totta kai voit muistella, muistaa, nautiskella ja tukeutua menneisiin kokemuksiin. Mutta älä anna itsesi sokeutua kaikesta siitä, mikä olisi voinut tapahtua, niin paljon, että et huomaa kaikkea sitä, mikä vielä voisi tapahtua.
Lähde: Iheartintelligence.com