Resepti: Kanttarelli-parsarisotto

Sienestys on mahtavaa, sillä siinä yhdistyy raitis ilma, oikeanlainen fyysinen rasitus ja luonto. Lisäksi sienet on hyviä. Itse en uskalla kovinkaan montaa sientä poimia, koska sienten tunnistamisessa ei riitä ns. mutu-tuntuma. Mutta kanttarelli, mustatorvisieni ja tatit on niitä helpompia aloittelijan sieniä.

Kanttarelli on varmasti se helpoin sieni aloittaa. Se on helposti tunnistettava, aina madoton ja maku on taivaallinen. Tutkimusten mukaan kanttarelli on myös siinä mielessä poikkeuksellinen sieni, että se pystyy estämään ihmisten aiheuttamien luonnonsaasteiden pääsyn itiöemiinsä. Lisäksi kanttarelli pystyy pitämään ihmisen hermostolle haitallisen alumiinin poissa, jota maaperästä saattaa muihin sieniin normaalisti liueta luonnon happamoitumisen myötä. Myös pelättyjen radioaktiiviset aineiden, kuten casiumin imeytyminen kanttarelleihin on tutkimusten mukaan hyvin vähäistä.

Ravintoarvoiltaan kanttarelli on myös kelporuokaa. Se sisältää runsaasti D-vitamiinia (keinovalon alla kasvatetut vähemmän kuin luonnosta pomitut) ja seleeniä. Myös sen proteiinit ovat ihmiselle oikeinkin hyvin soveltuvia ja sisältää hyvin vähän rasvaa, joten turhia kaloreita ei synny.  Nyt onkin vielä viimeiset hetket käydä poimimassa nämä luonnon aarteet pois metsästä. Aitoa, puhdasta lähiruokaa, jota luonto meille korvauksetta tarjoaa. Kanttarellia on myös helppo säilöä pakastamalla. Putsaat vain sienet ja paistat pannulla niistä nesteet pois ja pakastat. Näin saat herkullisen D-vitamiinipommin keskellä talvea, silloin kun sitä eniten tarvitsemme!

Tein ihanaa kanttarelli-parsa risottoa ja ajattelin jakaa sen täälläkin. Niin herkullinen ruoka, joka on luontaisesti gluteeniton ja myös halutessasi maidoton. Täysin maidottomassa versiossa voi jättää joko parmesanin kokonaan pois tai tilalle voisi testata vaikka purkillista riisikermaa, jos haluaa pehmeyttä makuun.

Nyt ei ikäväkyllä ole enää tuoreen suomalaisen parsan sesonkiaika, joten jos lähiruokaa haluat suosia, niin jätä parsat reseptistä pois.

 

Kanttarelli-parsa risotto

Vaihe 1:

Voita (tai oliivi- tai kookosöljyä, jos haluat täysin maidottoman version)

1 litra kanttarelleja (enemmänkin voi laittaa)

1 tl ruususuolaa

1 nippu vihreää parsaa.

 

Vaihe 2

2 kevätsipulia/salottisipulia

3 – 4 kynttä valkosipulia

25 g voita (tai vain öljyä, jos haluat täysin maidottoman version)

loraus oliiviöljyä

4 dl risottoriisiä

sopiva nippu tuoretta timjamia

loraus soijakastiketta

2 dl kuivaa valkoviiniä

8 – 10 dl vahvaa, mieluusti  itse tehtyä kana- tai kasvislientä

100 – 150 g parmesan juustoa (jätä pois, jos haluat maidottoman version)

ruususuolaa

 

Paista ensin kanttarellit kuivalla pannulla suolan kera niin, että niiden nesteet haihtuu. Laita paistetut sinet syrjään odottamaan. Kuori parsat ja pilko sopivan mittaisiksi pätkiksi ja paista niitä pannulla voissa siten että ne kypsyy sopiviksi (elämpaista liikaa, jotta jäävät kivan rapsakaksi). Sekoita ne sienien joukkoon odottelemaan.

Nyt kiehauta kasvis- tai kanaliemi ja jätä se keskilämmölle risottoa tehdessäsi, jotta voit kokoajan lisätä risottoon lähes kiehuvaa lientä (näin saat risoton kypsenemään tasaisesti).

Silppua sipulit ja valkosipulit ja paista ne pannulla voissa ja oliiviöljyssä silputun timjamin kera. Lisää jokkoon risottoriisit ja kuullota niin kauan kunnes riisit on lähes läpikuultavia. Lisää soijakastike, valkoviini ja kiehauta viinin alkoholi pois.

Tämän jälkeen lisää pari kauhallista kiehuvaa lientä riisin sekaan ja sekoita rauhallisesti ja laske lämpö miedommalle. Aina kun edellinen määrä lientä on imeytynyt riiseihin lisää taas lisää lientä. Jatka nesteen lisäilyä miedolla lämmöllä n. 15 – 20 minuuttia, tai kunnes risoton kypsyys on mielestäsi sopiva (reseptin mukainen liemimäärä pitäisi kyllä riittää, mutta yli voi jäädä kyllä hiukan). Tärkeintä on valvoa kärsivällisesti vierellä ja lisäillä vettä tasaisesti, ettei risotto pääse kuivumaan tai vastaavasti “uimaan” liiassa nesteessä.

Lisää lähes valmiiseen risottoon sienet ja parsat ja viimeistele risotto raastetulla parmesan juustolla (parmesan kannattaa tosiaan itse raastaa parmesan palasta, sillä valmis pussiparmesan tuskin maultaan ja koostumukseltaan toimii). Mausta risotto halutessasi mustapippurilla ja tarkista lopuksi suola.

Tarjoa risotto mieluiten heti, esimerkiksi parmesanlastujen  ja tuoreen basilikan kera! Jos haluat ruoasta proteiinipitoisemman, tarjoa risotto esim. paistetun kanan tai kalan kanssa.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image