Oivallustarina: ”Kyllä sydän tietää, sitä pitää vain kuunnella”

Oivallustarina-juttusarjassa kerrotaan ihmisten suurista oivalluksista, ja niiden vaikutuksesta elämään ja elämänlaatuun. Lähetä vinkki omasta tai läheisen ihmisen oivalluksesta osoitteeseen info(at)hidastaelamaa.fi.

On lokakuinen sunnuntai. Jonna Kaunisvesi, 36, on pari päivää aikaisemmin tehnyt viimeisen työpäivänsä kovan bisneksen maailmassa. Tuosta samasta maailmasta Matti Kaunisvesi, 44, irrottautui jo vajaa vuosi aikaisemmin.

”Jo 2000-luvun taitteessa, kun olin harrastanut astangajoogaa pari vuotta, tulin sellaiseen tienristeyksen, että minun oli pakko lopettaa joko jooga tai bisnes. En enää pystynyt jatkamaan niitä samaan aikaan, jokin niiden välillä hiersi. Silloin päätin jatkaa bisnestä”, kertoo Matti totisena.

Mutta vuonna 2007 Matti löysi itsensä taas joogatunneilta. Vähän myöhemmin Jonna löysi itsensä surffailemassa internetissä etsien pehmeämpää polkua elämälleen.

”Tuli sellainen olo, ettei kova bisnes ole minun juttuni. Halusin kääntää herkkyyteni voimavaraksi”, kertoo Jonna, joka menneenä kesänä valmistui luontaishoitajaksi, ja opiskelee parhaillaan Diplomi-Vyöhyketerapeutiksi ja joogaohjaajaksi.

Matti jatkoi mietteliäänä työn ohessa joogapolkuaan ja kohtasi taas samat ristiriidat kuin vuosituhannen vaihteessa. Työjärjestelyt pitivät hänet kuitenkin kiinni vielä kovien arvojen juurakkoisella tiellä. Matka alkoi käydä raskaaksi:

”Keväällä 2010 sitten uuvuin, masennuin. Minulla oli sydänoireita ja kärsin korkeasta verenpaineesta”, Matti kertoo.

Saman vuoden syksyllä Matti istui psykiatrin vastaanoton odotushuoneessa. Odotellessaan hän selasi lehtiä. ”Mindfulness”, Matti luki lehdestä. Ennen kuin hänet kutsuttiin sisään, oli selvinnyt, että mindfulness sopii erityisen hyvin stressinhallintaan.

”Oletko kuullut mindfulnessista?”, psykiatri kysyi Matilta.

Pian tämän jälkeen Matti jo tiesi, mitä mindfulness voi saada aikaan. Hän luopui lääkityksestä. Nyt Matti kouluttautuu itse mindfulness-ohjaajaksi.

Vihdoin tämän vuoden alusta tuli myös sen aika, että työjärjestelyiden puitteissa Matti pääsi viettämään suunnittelemaansa välivuotta. Pitkään yhdessä työskennellyt pariskunta päätti, että nyt olisi sen aika, että molemmat kuuntelisivat omaa sydäntään työnteonpolulla; olisi sen aika, että kumpikin lähtisi etsimään omaa työidentiteettiään omille reiteilleen.

Jonna jatkoi päivisin musiikkimaailmassa ja iltaisin teki harjoitushoitoja kotona. Ja mitä tapahtui Matille?

Kun kova bisnes ei enää työntänyt joogaa pois tieltään, jooga pääsi sydämeen viitoittamaan Matin elämää. Ja niin välivuosi muuttui opintovuodeksi. Koko tämän vuoden alun Matti luki ja teki valmistelevia harjoituksia joogaohjaajakoulutusta varten. Kesäkuussa koitti Absolute Hot Yoga -ohjaajakoulutus Thaimaassa.

Thaimaasta Matti sai paitsi ohjaajapätevyyden mutta myös viimeisen kipinän, joka sai aikaan suunnannäyttäviä savumerkkejä.

Matti, Jonna ja vieraileva joogi.

Nyt Matti ja Jonna istuvat vierekkäin uuden JoyCenter-hyvinvointikeskuksensa salin lattialla Nummelassa. On hiljaista, lattialla leimuttaa kynttilä, joogasali on täynnä vihreitä vilttejä ja termarissa on kamomillateetä.

Matin sydän ei pamppaile enää epätahtiin, sillä hän antoi sydämensä äänen tulla kuuluvaksi:

”Kyllä sydän tietää, sitä pitää vain kuunnella”, Matti on oppinut. Jonna yritti pitkään järkeillä sydämelleen elämän realiteetteja:

”Laskin useita kertoja, kuinka monta hoitoa minun pitää tehdä päivässä, että saan toimitilavuokran maksettua. Siihenhän se sitten kaatui.”

Matti muistelee, että vaikeinta oli vanhan irtipäästämisessä – siis siinä, mitä Jonna parhaillaan prosessoi, sillä ”toissapäivänä” Jonna istui vielä juomassa läksiäiskahveja vanhassa elämässään. Nyt Jonna on jo levittänyt siipensä ja opettelee uskomaan, että elämä kantaa – aivan kuten se on kantanut Mattiakin. Ja miksei kantaisi, onhan Jonnalla pitkä lista rentouttavia ja parantavia hoitoja, joita hän osaa tehdä, valmis asiakaskunta ja yhtiökumppanina se paras työkaveri, oma aviomies.

Kun pariskunta päätti lähteä kulkemaan sydämensä tietä, Jonna ja Matti huomasivat, etteivät olleetkaan polulla enää yksin, kaksin:

”Yrityshautomosta olemme saaneet mielettömän hyvää tukea. Kaikki prosessissa mukana olleet ovat suhtautuneet hyvinvointikeskuksen perustamiseen positiivisesti ja ovat puoltaneet ja kannustaneet, uskoneet menestykseen”, Jonna ja Matti kertovat kiitollisina.

Mutta jo ennen avajaispäivää tai tietoa JoyCenterin menestyksestä, Jonna ja Matti ovat polullaan perillä. Jokainen päivä on uusi menestystarina:

”Joka päivä havahdun johonkin elämän ihmeeseen, joka minulta on kiireisessä työelämässä mennyt ohi. Yhtenä päivänä huomasin haistavani ensimmäistä kertaa suihkusaippuan tuoksun, toisena päivänä seisoin vesisateessa hymy kasvoillani – niin hyvältä vesisade tuntui”, Matti kuvailee.

Tulevaisuudessa JoyCenterissä, Jonnan ja Matin avulla, tullaan varmasti löytämään monta puuarkkuun suljettua sydäntä ja tuomaan valoon niitä oikeita menestystarinoita. Pimenevästä syksystä huolimatta.

Jonnaa ja Mattia pääsee jututtamaan JoyCenterin Facebook-sivulla tai paikan päällä osoiteessa: Kuormakuja 1, 03100 Nummela. Tässä vähän keskuksen tunnelmia:

Vastaanottotiski.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image