5 keinoa rauhoittaa hermostoa – Arkea ei tarvitse elää jatkuvassa valmiustilassa

Nykymaailmassa pelkästään tavallinen arki saattaa olla aika täyttä – asioita joihin reagoida, puhelimen ja sähköpostin ilmoituksia.

Vaikka se ei aina olisi kiireistä, reagoimme ympäristöön jatkuvasti. Ellei satu asumaan keskellä metsää tai luolassa aavikolla, virikkeitä ja huomioitavaa on ympärillä väistämättä. Jos ärsykkeitä, stressiä tai tekemistä taas on pitkäkestoisesti liikaa, voi rauhoittuminen alkaa tuntua vaikealta.

Minulla tällainen ylivirittyneisyys tuntuu kuin jatkuvana valmiustilana — ja sitä se onkin, sillä autonomisen hermoston sympaattinen, eli tekemiseen valmistava haara on aktiivinen ja systeemi on valmiina reagoimaan seuraavaan asiaan. Silloin saattaa jo aamulla tykyttää rintakehässä, tuntua jähmeältä ja stressata, mitä asioita seuraavaksi hoitaa ja missä tahdissa. Viimeistään näistä merkeistä tiedän, että on aika priorisoida hitautta.

Ihmisen hermosto on monimutkainen kokonaisuus, mutta yksinkertaistetusti: tarvitsemme kyllä aktiivisuutta ja tekemistä, mutta yhtä lailla sen vastapainoksi lepoa.

Hermoston kannalta lepo mahdollistuu, kun palautumisesta vastaava hermoston parasympaattinen haara aktivoituu.

Jos kierrokset on välillä kovilla ja rauhoittuminen hankalaa, voi itseään opetella lähestymään lempeydellä ja hermostoa ymmärtäen — jos tekemisen tai virittyneisyyden ”asetus” on ollut itsessä pidempään päällä, tarvitaan myös harjoitusta siihen, että onnistuu laskeutumaan lepäämään.

Lohdullista on, että keho osaa kyllä. Joskus se vain tarvitsee toistoja ja muistutuksia siitä, että yhtä tärkeää kuin tekeminen, on antaa itsensä ja asioiden olla — ja löytää omannäköinen harmonia aktiivisuuden ja olemisen väliltä.

Poimi talteen 5 yksinkertaista keinoa hermoston rauhoittamiseen:

1. Ravistelu

Toisinaan totaalisen levon sijaan hermoston rauhoittamiseksi tarvitaan alkuun liikettä. Yksi ravitseva työkalu tähän on kehon ravistelu.

Kokeile esim tätä: Ota mukava seisoma- tai istuma-asento ja ala ravistella kehoasi. Voit ravistella aluksi käsiäsi ylös ja alas. Sitten ravistele hartioita ja jalkoja. Valitse oma tahti, hitaampi tai nopeampi.

Jos tuntuu hyvältä, voit hyppiä – pääasia, että saat koko kehoasi liikkeelle. Kokeile pitää kehosi harjoituksen aikana mahdollisimman rentona. Ravistelu on luonnollinen lääke, joka auttaa purkamaan virittyneisyyttä ja auttaa hermostoa palautumaan.

Tutki oloasi parin minuutin jälkeen ja anna hengityksen palautua normaaliksi.

2. Kosketus

Vie toinen kämmenesi otsalle lepäämään ja toinen rintakehän päälle. Rentouta hartiat ja huomaa kämmenten kevyt paino. Mitään muuta ei tarvitse tapahtua.

Vapauta sitten otsalla ollut käsi ja vie se vatsan päälle. Viipyile tässä hetki.

Kosketus antaa keholle ja hermostolle rauhoittumisen signaalin. Riippumatta siitä, mitä ympärillä tapahtuu, sinä olet tässä.

3. Aisteihin ja ympäristöön orientoituminen

Anna katseesi vaeltaa tilassa, jossa juuri nyt olet: huomioi ympärillä olevat värit, muodot, esineet ja valo. Sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta – anna vain näköaistisi juurruttaa sinut siihen, missä olet juuri nyt.

Omiin aisteihin keskittymällä voi auttaa hermostoa rauhoittumaan. Näköaisti on näistä vahvimpia sekä yksinkertaisimpia työkaluja laskeutua somaattiseen läsnäolon kokemukseen.

4. Keinuttava ja hidas liike

Vie kädet vastakkaisille hartioille tai halausotteeseen kehon ympärille, ja lähde heijailemaan hitaasti puolelta toiselle. Liikkeen ei tarvitse olla laaja, vain muutama sentti riittää. Aivan kuin heijailisit pikkuista vauvaa tai lemmikkiä sylissäsi.

Keinuttava, hidas liike on keholle ja hermostolle lohdullinen ja rauhoittava.

5. Hengitys

Ota mukava asento ja anna seuraavan sisäänhengityksen täyttää keuhkot kahdessa osassa siten, että keuhkot täyttyvät ensimmäisellä siemaisulla noin puolet ja toisella siemaisulla täyteen. Sinun ei tarvitse ylihengittää, vain normaali sisäänhengitys kahdessa osassa riittää.

Puhalla sitten uloshengitys suun kautta pitkänä huokaisuna.
Toista muutaman kerran, jos tuntuu hyvältä.

 

(Huom. Hermosto on monimutkainen ja yksilöllinen kokonaisuus. Jos sinulla on esim. traumataustaa tai pitkäkestoista uupumusta, pelkkä rauhoittaminen ei välttämättä toimi tai tunnu hyvältä. Tarvittaessa voi kääntyä asiaan erikoistuneen ammattilaisen puoleen.)

 

Nämä harjoitukset löytyvät Hitaammassa tahdissa -korteista – jos kaipaat lisää yksinkertaisia hermostoa rauhoittavia harjoituksia ja pohdittavaa, tutustu kortteihin TÄÄLLÄ.

Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image