Moni sosiaalisesti herkkä on erityisen pidetty ystävä ja työkaveri – Tästä ominaisuudesta se johtuu

Sosiaaliseen herkkyyteen liittyy monenlaisia voimavaroja. Yksi sosiaaliseen herkkyyteen psykologisessa tutkimuksessa liitetty voimavara on prososiaalisuus. Sosiaalisesti herkkä yksilö onkin usein hyvin prososiaalinen. Tämä tekee sosiaalisesti herkästä pidetyn ihmisen omassa lähipiirissään. Sosiaalisesti herkkiä arvioidaankin keskimääräistä paremmiksi ystäviksi ja työtovereiksi.

Sosiaalinen herkkyys on yhdistetty tutkimuksissa yhteisökeskeiseen käyttäytymiseen. Sosiaalisesti herkät lapset ovat tutkimuksissa keskimääräistä empaattisempia ja kypsempiä moraalipohdinnoissaan. Empatiakyky ja tarkat sosiaaliset tuntosarvet puolestaan ovat loistavia rakennusaineksia diplomaattisille taidoille aikuisena. Empatiakyky toimiikin ihmisen sosiaalisen älykkyyden ytimenä ja mahdollistaa sosiaalisesti älykkään luovimisen monimutkaisissa ja moniulotteisissa ihmisten tarpeiden verkostoissa.

Sosiaalisen herkkyyden yhteiskuntaan sopeuttavat piirteet korostuvat etenkin, jos lapsi saa kasvaa turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Tällöin lapsi usein oppii ohittamaan luontaisen sosiaalisen epämukavuuden muun persoonallisuutensa avulla, mutta saa samalla käyttöönsä sosiaalisen herkkyyden taustapiirteisiin liittyvät yhteisökeskeiset sosiaaliset voimavarat:

Jos olet taipuvainen kokemaan epämukavuutta sosiaalisissa tilanteissa, täsmäät todennäköisesti myös useampaankin seuraavista kuvauksista:

  • Olet myötätuntoinen. Olet empatiakykyinen ja sosiaalisesti tarkkanäköinen. Kykenet asettumaan helposti toisen yksilön asemaan.
  • Olet yhteistyöhalukas. Pyrit sovintoon konfliktin sijasta. Näet oman osuutesi konflikteissa ja olet valmis joustamaan omista eduistani sovinnon saamiseksi.
  • Olet avulias. Olet usein valmis auttamaan ihmisiä lähipiirissäsi tai muita apu tarvitsevia, vaikka et tuntisikaan heitä.
  • Olet pyyteetön. Et vääristele totuutta ajaaksesi omaa etuasi tai pelaa mielelläsi ihmisten välisiä valtapelejä.
  • Olet vaatimaton. Et korosta itseäsi tai kerskaile saavutuksillasi. Asetut usein mielelläsi sivuun, etkä ota mielellään kunniaa asioista.
  • Olet hienotunteinen. Asetat usein sanasi tarkkaan ja harkiten pyrkien olemaan loukkaamatta toista ihmistä.

Sosiaaliseen herkkyyteen liittyvät haavoittuvuudet tulevat usein esiin ensivaikutelmissa, uusissa sosiaalisissa tilanteissa tai uusien ihmisten kanssa. Sosiaaliseen herkkyyteen liitetyn prososiaalisuuden yhteisökeskeiset voimavarat puolestaan tulevat esille pitkäaikaisissa ihmissuhteissa.

Myös prososiaalisuudella on kuitenkin kääntöpuolensa. Se saattaa liiallisesti korostuneena johtaa vaikeuksiin asettaa jämäkästi rajoja muille ihmisille ja omien etujen liialliseen uhraamisen muiden puolesta. Prososiaaliset yksilöt saattavatkin olla taipuvaisia auttamaan muita oman jaksamisen ja etujensa kustannuksella. Heidän voi olla usein vaikea kieltäytyä muiden pyytämistä palveluksista tai voivat he kokevat syyllisyyden tunnetta ottaessaan omia tarpeitaan huomioon. Tämän vuoksi sosiaalisesti herkän onkin hyvä pyrkiä tietoisesti omien etujensa ja muiden etujen tasapainoiseen yhteensovittamiseen ja harjoitella rajojen laittamista, jos siihen kokee tarvetta.

Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun perustaja. Ujonrohkaisija on kehitetty auttamaan sosiaalisista tilanteista kuormittuvia ihmisiä, jotka eivät halua antaa jännittämisen tai ujouden rajoittaa elämäänsä ja valintojaan. Ujonrohkaisijasta saat oman yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image