4 merkkiä siitä, että ujous rajoittaa elämääsi – Ujouden aiheuttamaa kuormaa voi helpottaa

Ujous on tieteellisen määritelmänsä mukaan varautunutta suhtautumista uuteen tai yllättävään sosiaaliseen tilanteeseen. Se ilmenee kokemuksen ja käyttäytymisen tasolla hetkellisenä salpautumisena tuollaisissa tilanteissa.

Osa ujoista ihmisistä on niin sanottuja toiminnallisia ujoja. He ovat sosiaalisen kehityksensä myötä oppineet ohittamaan salpautumisreaktionsa jopa siinä määrin automaattisesti, että eivät enää kiinnitä niihin juurikaan huomiota. He usein hyötyvätkin ujouteen liittyvistä voimavaroista eivätkä kuormitu merkittävästi siihen liittyvistä haavoittuvuuksista.

Osa ujoista ihmisistä on puolestaan niin sanottuja kuormittuvia ujoja. He usein kuormittuvat ujouteen liittyvistä haavoittuvuuksista ja heidän on usein vaikea nähdä omaan ujouteensa liittyviä voimavaroja. Tämän seurauksena he kokevat säännöllistä sosiaalisen epämukavuuden tuottamaa kuormitusta arjessaan. Tämä puolestaan vie kohtuuttomasti voimavaroja ja tekee arjesta usein jatkuvaa kamppailua. Tässä muutama merkki siitä, että saatat olla kuormittuva ujo:

1. Ujous kuormittaa arkeasi. Koet säännöllistä sosiaalisen epämukavuuden tuottamaa kuormitusta arjessa. Murehdit esimerkiksi jo edellisenä päivänä seuraavan päivän sosiaalista tilannetta tai et pysty ennen sosiaalista tilannetta keskittymään mihinkään muuhun jännittämisesi takia.

2.Ujous rajoittaa työvalintojasi. Koet, että sosiaalinen epämukavuus rajoittaa tekemiäsi valintoja työssäsi tai opinnoissasi. Et esimerkiksi hae esimiesasemaa tai aloita opettajan opintoja, koska pelkäät esiintymistilanteita.

3.Ujous rajoittaa harrastuksiasi. Koet, että sosiaalinen epämukavuus rajoittaa tekemiäsi valintoja harrastuksien suhteen. Et esimerkiksi aloita uutta harrastusta tai jätät jo aloitetun harrastuksen kesken sosiaalisen epämukavuuden vuoksi.

4.Ujous rajoittaa ihmissuhteitasi. Koet, että sosiaalinen epämukavuus rajoittaa jo olemassa olevia ihmissuhteita tai vaikeuttaa uusien luomista. Et esimerkiksi uskalla tutustua uusiin ihmisiin tai uskalla mennä treffeille sosiaalisen epämukavuuden vuoksi.

Mitä voimakkaampaa ujouteen liittyvä sosiaalinen epämukavuus on, sitä enemmän se alkaa rajata elinpiiriämme ja mahdollisuuksiamme työssä, ihmissuhteissa ja vapaa-ajalla. Tämän lisäksi se saa meidät usein välttämään sosiaalista epämukavuutta aiheuttavia sosiaalisia tilanteita, vaikka niihin osallistuminen olisi henkilökohtaisten tavoitteidemme kannalta tärkeää.

Kun sosiaalinen epämukavuus alkaa kuormittaa omaa hyvinvointia ja toimintakykyä, tai se ohjaa elämää liiaksi ja toimii esteenä omien tavoitteiden saavuttamiselle, on hyvä pyrkiä työskentelemään epämukavuuden helpottamiseksi. Tällöin ei kuitenkaan kannata pyrkiä eroon omasta ujoudestaan tai siihen liittyvästä sosiaalisesta epämukavuudesta, vaan ennemmin opetella suhtautumaan siihen uudella tavalla. Uutta suhtautumista voi puolestaan opetella harjoittelemalla tunteiden säätelytaitoja omissa sosiaalisissa verkostoissa. Säännöllisen harjoittelun myötä sosiaalisen epämukavuuden merkitys omassa arjessa vähenee ja sen tuottama kuorma helpottaa.

Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun perustaja. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille jännittäjillle ja se tarjoaa tutkittua tietoa, yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image