12 vinkkiä riitojen ja pattitilanteiden selvittelyyn: Yksi suurimpia harhaluuloja on, että asiat ratkeavat järjellä

Miksi ihminen toimii riitatilanteessa, kuten toimii? Miten toisen saa ymmärtämään ja luottamaan? Miten päästä eteenpäin pattitilanteesta? Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo Järki ja tunteet -kirjassaan (Otava 2018) neuvottelujen konflikteista ja jakaa oppinsa ihmisestä riitatilanteessa. Olipa kyse sitten parisuhteesta, ystävyyssuhteista tai väännöstä työpaikalla, Helle antaa loistavia vinkkejä toisen kohtaamiseen – kokeneen valtakunnansovittelijan pehmeällä jämäkkyydellä!

Tässä 12 kirjasta poimittua vinkkiä ihmisten väliseen suhteeseen:

1. Luota

”Luotan siihen, että löydän hankalissakin tilanteissa sen viisauden, mitä kulloinkin tarvitaan. Siksi en stressaa liikaa etukäteen siitä, miten jokin vaikea riita ratkeaa.”

2. Tunnista tunteet

”Tunteiden merkitystä aliarvioidaan. Neuvottelijan tärkeimpiä taitoja on osata tunnistaa omat ja muiden tunteet ja yrittää ymmärtää ja hallita niitä niin hyvin kuin vain voi. Yksi suurimpia neuvottelupöydässä pärjäämisen harhaluuloja on vankka usko siihen, että asiat ratkeavat järjellä. Eivät nimittäin ratkea.”

3. Älä ole liian kiltti

”Ei ole hyväksi olla liian kiltti. Tunnen ihmisiä, jotka eivät koskaan suutu eivätkä sano takaisin, vaikka toinen osapuoli kuinka lataa törkeyksiä suustaan. Mikäli tällaisessa tilanteessa ei reagoi mitenkään, syntyy tilanteesta loputon suo. Törkeydet ja pompotus eivät lakkaa, vaan ne jatkuvat ja voimistuvat. Siksi on tärkeää ilmaista selvästi ja tiukasti, että ei tällaista hyväksy. Huonoa käytöstä ei kannata koskaan palkita.”

4. Älä uhkaile tai pakota

”Olematta psykologi minusta tuntuu, että ihmiset ovat luontaisesti allergisia uhkailevalle käyttäytymiselle. Jos heitä yritetään pakottaa toimimaan jollakin tietyllä tavalla, he eivät taatusti toimi niin. Jos lasta pakotetaan syömään vihanneksia, alkaa hän luultavasti inhota niitä. Samalla tavalla toimii aikuinen, jota yritetään pakottaa johonkin.”

5. Kuuntele

”Kuuntele siis kuin olisit ensitreffeillä. Kun haluamme tehdä vaikutuksen uuteen ihmiseen, josta olemme kiinnostuneita, kuuntelemme herkeämättä. Katsomme silmiin ja reagoimme toisen puheeseen ilmeillä ja eleillä, jotka osoittavat kiinnostumista ja arvostamista.”

6 . Ole avoin

”Avoimuus herättää luottamusta, jota tarvitaan, jotta ihmiset ovat valmiita lähtemään mukaan uusiin asioihin. Jakamalla tietoa mahdollisimman avoimesti taas edistetään parhaiden uuden oppimista. Kun antaa paljon, saa paljon.”

Kun antaa paljon, saa paljon.

7. Muista, että jokaisella on omat kokemukset

”Ihmiset katsovat maailmaa omien tunteidensa, kokemustensa ja arvojensa kautta. Samasta tilanteesta voi syntyä eri ihmisille aivan erilainen kuva, koska he huomaavat eri asioita, kokevat niitä omalla tavallaan ja arvottavat niitä eri tavalla. Asiat, jotka näyttäytyvät omassa mielessä faktoilta, eivät välttämättä ole sitä jonkun toisen näkökulmasta.”

8. Uskalla puhua myös suoraan – ja taas: kuuntele

”Tietyissä tilanteissa on uskallettava olla suorapuheinen. Suoraan puhumisen jälkeen täytyy taas olla valmis kuuntelemaan, mitä toisella on asiasta sanottavana ja käymään keskustelua esille tulevista näkemyseroista ja niiden syistä.”

9. Älä tuijota titteleita, katso ihmistä

”Kenenkään työura tai tausta ei kerro koko tarinaa sitä, millaisia ihmisiä he ovat. ”

10. Myönnä virheesi

”Virheiden myöntäminen on meille todella vaikeaa, vaikka niitä tapahtuu kaikille. Usein ongelma on suurempi itsellemme kuin muille. Oma kokemukseni on, että ihmiset suhtautuvat toisten virheisiin yllättävän myötämielisesti etenkin silloin, kun ne tuodaan avoimesti ja rehellisesti esille. ”

11. Aseta itsesi toisen asemaan

”Vannon empatian nimeen. Jos ei kykene ymmärtämään toisten näkökulmia, on vaikeaa tai kenties mahdotonta saada ihmisiä puolelleen ja innostamaan heitä mukaansa. On tärkeää asettaa itsensä toisten asemaan ja tarkastella maailmaa sieltä käsin.”

12. Pyydä anteeksi

”Aito anteeksipyyntö on yksi yksinkertaisimmista asioista, joilla voi korjata tulehtuneita vuorovaikutussuhteita. Se ei maksa antajalleen mitään (paitsi mahdollisen kolhun egossa), mutta merkitsee saajalle todella paljon. Anteeksipyyntö voi ratkaista riidan, jonka taustalla on kyse loukatuksi tulemisen tunteesta ja useissa riidoissa näin on.”

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image