7 tapaa parantaa viestintääsi ihmissuhteissa

Ihminen on sosiaalinen olento, jonka perustarve on tuntea yhteenkuuluvuutta muiden ihmisten kanssa. Koska jokaisella on omanlaisensa tarpeet ja vielä omanlaisensa tapa ilmaista niitä, on tehokas ja toimiva kommunikointi välttämätöntä hyvän ihmissuhteen ylläpitämiseksi. Tässä sinulle 7 tapaa parantaa omaa viestintääsi, joilla vähennät stressiä sekä konflikteja ihmissuhteissasi.

1. Opettele olemaan hiljaa paikoillasi

Anna keskustelukumppanisi jakaa tunteensa ja ajatuksensa sinulle keskeytyksettä. Yritä asettua hänen asemaansa ymmärtääksesi häntä paremmin. Yrittämällä ensin ymmärtää et ainoastaan saavuta paremmin ymmärtämisen hyötyjä, vaan huomaat myös itse tulevasi paremmin ymmärretyksi muiden tahoilta.

2. Opettele olemaan aktiivinen kuuntelija

Ole oikeasti kiinnostunut siitä, mitä toinen ihminen sinulle kertoo. Älä vain esitä kuuntelevasi, koska silloin kumpikaan osapuoli ei hyödy. Kuuntele ajattelematta sitä, mitä voisit vastata. Saadaksesi lisää tietoa tai selvyyttä asiaan, kysy rohkeasti. Hyvät kysymykset rohkaisevat parempaan kommunikaatioon ja voivat keventää tunnelmaa vaikean asian äärellä.

3. Ilmaise kuunnelleesi toisen tuntemuksia

Yritä kertoa keskustelukumppanillesi omin sanoin se, mitä hän on juuri sinulle kertonut. Kun kertaat tai ilmaiset kuulemasi asian uudella tavalla toiselle, näytät kuunnelleesi tarkasti ja olevasi läsnä tilanteessa.

4. Ole kärsivällinen

Vältä keskustelukumppanisi keskeyttämistä ja odota, kunnes hän on sanonut sanottavansa. Jos hän ei ole valmis kuuntelemaan, viestiäsi ei tulla kuulemaan, vaikka kommunikoisit kuinka hyvin.

Young brothers talking with tin can telephone on grunge backgrou

5. Älä puhu toisen päälle

Jos toinen keskeyttää sinut, älä ärsyynny vaan rentoudu. On turhaa yrittää puhua toisen päälle tai valittaa siitä, kuinka et itse ikinä keskeytä. Kun olet kohtelias ja annat toisen puhua, hänen pitäisi lopulta tehdä samoin. Jos hän ei kuitenkaan tee niin, huomauta, että hän häiritsee kommunikointia sillä, ettei ota sinun suunvuoroasi huomioon.

6. Auta myös toista tulemaan aktiiviseksi kuuntelijaksi

Voit auttaa keskustelukumppaniasi kehittymään kuuntelijana kysymällä ymmärsikö hän sinun sanomasi. Pyydä häntä siis kertomaan, kuinka hän ymmärsi sen, mitä sanoit. Jos hän ei näytä käsittävän sanomaasi, puhu siitä, kunnes olette samalla aaltopituudella.

7. Älä pelkää pitkiä hiljaisia hetkiä

Ihmisten väliseen kommunikointiin kuuluu paljon muutakin, kuin puhuttuja sanoja: katseita, eleitä, asentoja. Hiljaisten hetkien aikana on mahdollista kommunikoida yllättävän paljon. Harmittavaa on, että useissa tilanteissa hiljaisuus on pikemminkin epämukavaa, ja saa olomme epävarmaksi. Älä silloin ylianalysoi tilannetta ja toista ihmistä, vaan yritä rentoutua ja pysy aktiivisena kuuntelijana. Jotkut ihmiset tarvitsevat hiljaisuutta kerätäkseen ajatuksensa ja tunteakseen olonsa turvalliseksi.

Lähde: mindbodygreen

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image