Terveen elämän puolesta on sarja, jossa esitellään laadukkaita luontaistuotteita. Omaan elämäntilanteeseen oikein valitut ravintolisät tukevat kehoa ja mieltä matkallasi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sarjan kustantaa Biomed Oy ja asiantuntijana toimii fytonomi Birgit Stenroos.
B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini. Biomedin B12-vitamiinitippa on vahva ravintolisä, sillä päiväannos sisältää 2000 ug B12-vitamiinia. EU:n suosittelema päivittäinen annosmäärä on erittäin vähäinen, vain 2,5 ug. 2000 ug on vahva annostus, mutta monesti sopiva pitoisuus aikuisille, sillä aina vain osa imeytyy. Kasvissyöjille ja vanhuksille tämä on monesti sopiva annos. Lapsille voi antaa vähemmän. Suurempia määriä saattavat tarvita ne, joilla on vatsalaukkua tai suolistoa jouduttu operoimaan.
B12-vitamiinilla on tärkeä tehtävä veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa. Sitä tarvitaan foolihapon muuttumisessa elimistölle toimivaan muotoon. Se edistää normaalia energia- ja homokysteiiniaineenvaihduntaa, normaalia hermoston toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja. B12-vitamiini osallistuu solujen jakautusmisprosesseihin ja korjaa hermovaurioita. Ruoansulatuskanavan mikrobit tuottavat B12-vitamiinia ja se varastoituu maksaan.
B12 tarve korostuu yleensä erityisesti erilaisissa sairauksissa. Vegaanit tarvitset yleensä B12-vitamiinia ravintolisänä, sillä sen lähteitä ovat pääosin eläinkunnantuotteet kuten maitotuotteet, liha, kala, maksa ja munuaiset. Eräässä tutkimuksessa löydettiin nori-levästä B12-vitamiinia (55 ug 100 grammasta norin kuivapainoa). B12-vitamiini ei kuitenkaan ole siinä sellaisessa muodossa, jonka ihminen voisi käyttää hyväkseen. Idut, merilevät ja tempeh sisältävät B12-vitamiinin analogeja, jotka muistuttavat B12-vitamiinia rakenteeltaan, mutta niillä ei ole samaa aktiivisuutta (Lähde: Vegaaniliitto.fi).
Yhdellä kymmenesosalla suomalaisista yli 65-vuotiaista on todettu olevan B12-vitamiinin puutos. Syitä voi olla monia. Mm. yksipuolinen ruokavalio, stressi, imeytymishäiriöt, keliakia, mahalaukun limakalvon vaikea surkastuminen, lyhytsuolioireyhtymä ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu altistavat puutokselle. Myös kehon parasiittiongelma kuten lapamato voi aiheuttaa B12-vitamiinin puutosta. Helicobacter pyrolin on havaittu aiheuttavan B12-vitamiinin puutosta, sillä se vaurioittaa soluja vatsassa, joita luontaisesti tarvitaan B12-vitamiinin imeytymiseen. Raskaus ja imetys lisäävät B12-vitamiinin tarvetta. Jotkin lääkkeet voivat ehkäistä B12-vitamiinin imeytymistä. Myös autoimmuunisairauksissa B12-vitamiinin imeytyminen voi olla heikentynyt.
Anemia voi olla seurausta B12-vitamiinin puutoksesta, kuten myös masennus, psyykkiset häiriöt, väsymys, ruokahaluttomuus, sileä ja arka kieli, lievä keltaisuus, keskittymisvaikeudet ja muistihäiriöt. Muistihäiriöistä kärsivien olisi hyvä mittauttaa B12-vitamiinitasonsa, sillä vähäinenkin puutos voi aiheuttaa muistihäiriöitä ja masennusta sekä pahentaa muista syistä johtuvan dementian oireita. Korkea homokysteiinipitoisuus voi puolestaan kertoa B12- vitamiinin, foolihapon ja B6-vitamiinin puutoksesta. Ikääntyessä B12-vitamiinin imeytyminen kehossa heikkenee, joten erityisesti ikääntyneiden kannattaa lisätä B12-vitamiinin vuorokausiannostustaan.
Ongelmallisinta B12-vitamiinin vajaus on aivokudoksessa, sillä ongelmana on suurimolekyylisen B12-vitamiinin pääsy verestä veriaivoesteen läpi selkäydinnesteeseen ja aivosoluihin. Etenkin ikääntyneillä tapahtuu muutoksia veriaivoesteen rakenteissa, kuten myös joissakin vaikeissa sairaustiloissa, jolloin B12-vitamiinin pääsy veriaivoesteen lävitse on ongelmallista. Vaikka veren B12-vitamiinitaso on veriarvojen mukaan normaalitasolla, aivokudoksen arvot voivat olla hyvin matalat. Jotta aivojen B12-vitamiinitaso saataisiin sopivalle tasolle, tarvitaan tavallista korkeammat B12-vitamiinin veriarvotasot.
B-12 vitamiini antaa piristystä väsymykseen ja uupumiseen, aivotoiminnalle, veriarvoille ja vastustuskyvylle sekä voi helpottaa keskittymistä. Biomedin B12-vitamiini on nestemäisessä muodossa, jotta se imeytyisi paremmin. Nestemäisenä se aloittaa imeytymisen jo suun limakalvoilta.
B-12 vitamiinitaso on mahdollista mitata verikokeella, mittaus tehdään seerumista tai plasmasta.