Yrittäminen on vanhanaikaista

Käyn hämmentävän usein ja säännöllisesti keskustelua yrittäjäystävieni kanssa sanoista yritys, yrittäjä, yrittäminen ja yrittäjyys. Sanojen pohjana on yrittää-verbi, jonka semantiikka, merkitys, ei tunnu osuvan varsinkaan uuden aikakauden yrittäjyyteen.

Yrittää-sanan semantiikka – ainakin minulle itselleni – sisältää tausta-ajatukset:

a)    Tehdä siksi, että saavuttaa yrittämisen tuloksena jotakin.
b)   Yrittämisen onnistumista mitataan lopputuksessa.
c)    Tekohetkellä ei voi olla varma siitä, tuleeko yritys onnistumaan tai menestymään.
d)   Yrittäjä ei ole koskaan perillä, sillä on ikuinen yrittäjä.

Sanaan yrittää sisältyy mielestäni vahvasti myös puskeminen ja jonkinlainen vääntö, joka ei tule luonnostaan. Siihen ei siis liity flow, antautuminen, kepeys ja johdatus. Lainaan meditaatio-opettajani osuvaa vertauskuvaa virrasta:

Elämä on kuin virta, jossa ihminen voi päättää mennä vähän oikealle tai vähän vasemmalle. Ihminen ei kuitenkaan koskaan voi muuttaa virran suuntaa. Jos ihminen päättää uida vastavirtaan väkisin, hän huomaa nopeasti väsyvänsä ja menettävänsä kaikki voimansa.

Sama vertauskuva sopii hyvin yrittämiseen. Sana yrittää ei suinkaan sisällä elämänvirtaan heittäytymistä ja sen mukana kulkemista vaan yritystä uida vastavirtaan. Yrittäminen on siis merkitykseltään jonkinasteista ikuista kamppailua.

Uuden ajan ”yrittäjät” eivät tunne väkisin tekemisen mahdollisuutta. Sanoisin, että moni yrittäjä noudattelee Eckhart Tollen ”kolmea modaliteettia”:

1) Hyväksyminen
”Hyväksynnän tilassa tekeminen tarkoittaa sitä, että olet sovussa toiminnan kanssa. Tuo rauha on hienovaraista energiavärähtelyä, joka virtaa tuolloin tekoihisi. Hyväksyminen vaikuttaa pinnallisesti katsottuna passiiviselta tilalta, mutta todellisuudessa se on aktiivinen ja luova, sillä se tuottaa jotakin uutta tähän maailmaan.”

2) Nauttiminen
”Kun teet vallitsevasta hetkestä elämäsi keskipisteen menneen ja tulevan sijaan, kykysi nauttia tekemisestä – ja samalla elämänlaatusi – kohentuu yllättävästi. Ilo on olemisen dynaaminen puoli. Kun maailmankaikkeuden luovan voiman tietoisuus herää itsestään, se havainnollistuu riemuna. Sinun ei tarvitse odottaa jonkin ’merkityksellisen’ astumista elämääsi, jotta voit lopultakin nauttia siitä, mitä teet. Ilossa on enemmän kuin riittävästi.

3) Innostus
”Innostus tarkoittaa syvää tekemisen nautintoa, lisäelementtinään työstettävä tavoite tai näkemys. Kun liität tekemisen mielihyvään tavoitteen, energiakenttä tai värähtelytaajuus muuttuu. Nautintoon kytkeytyy nyt tietynlaista jännitettä, ja siksi se muuttuu innostukseksi. Innon lietsoman luovan toiminnan huipentuessa teoissa on valtavaa kiihkoa ja energiaa. Olet kuin nuoli, joka kiitää kohteeseensa – ja nautit matkastasi.”

Väitän, että sanat ja sanojen taustalla olevat merkitykset vaikuttavat tiedostamattomaan mieleemme – ja sitä kautta tekoihimme, onnistumiseemme. Yrittäjät ovat tuomittuja ikuiseen vastavirtaan uimiseen, yrittämiseen. Siitä on ilo ja innostus kaukana.

Moni uuden ajan yrittäjä onkin alkanut kutsua itseään tekijäksi (teko, tekeminen, tekijyys). Siinä on vähän vähemmän puskemista, ja siinä voi olla vaikka kuinka paljon innokkuutta.

Hyvä niin, sillä olen samaa mieltä Ralph Waldo Emersonin kanssa.
”Mitään suurta ei ole koskaan saavutettu ilman innokkuutta.”


Lue kaikki Keskiviikkokolumnit tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image