Näin valitset huonekaluja tuunattavaksi

On muutamia asioita, joita kannattaa huomioida, kun etsii vanhoja huonekaluja tuunattavaksi. Tässä vinkkejä valintatilanteeseen:

1. Tarkastele muotoa
Vaikka huonekalu näyttäisi miten kamalalta, yritä tarkastella sen ääriviivoja, muotoa ja yksityiskohtia. Miellyttäisikö huonekalu silmääsi, jos se olisi vaikka valkoinen tai vihreä. Eli miltä se näyttäisi valitsemassasi värissä?

2. Tunnustele tyyliä
Sen lisäksi, että muoto miellyttää silmää, mieti, sopiiko huonekalu tyyliltään siihen paikkaan, johon se tulee.  Huonekalujen ei tarvitse suinkaan olla kuin yhdestä puusta veistettyjä, mutta jokin punainen lanka niiden välillä kulkee. Vai muuttuuko kenties huonekalun tyyli kokonaan, kun se vaihtaa väriä?

Tarkastele eri aikakausien tyylejä, ja pohdi millä tuunauksella ne sopisivat omaan kotiisi.

3. Arvioi hinta
Pidä huolta, että tuunattava huonekalu on riittävän halpa, sillä pohjatyön tekeminen ja pintamaalikin maksavat. Jos ostat netistä, etsi hintarajoituksella tai koita tinkiä. Osta niiltä, jotka haluavat päästä huonekalusta eroon; älä niiltä, jotka haluavat tehdä bisnestä. Jos olet kirpputorilla etkä osaa arvioida kumpaa kastia myyjä on, kysy jonkin tutun tuotteen hintaa, niin pystyt hahmottamaan hintatasoa.

80-90-luvulla valmistettuja täyspuisia huonekaluja saa usein tosi halvalla, sillä ne eivät (vielä) ole retroa, ja harva on niistä kiinnostunut. Millainen kaunokainen tulisikaan kellertävästä, oksaisesta mäntylipastosta, kun maalaisi sen kauniiksi ja vaihtaisi kauniit nupit?

4. Varmista kunto
Jos et ole haka kunnostamaan huonekaluja, varmista, että ne ovat kunnossa – etenkin mekanismit. Onko hinta siis halpa siksi, että huonekalu on rakenteellisesti huonossa kunnossa?

Kaikissa vanhoissa huonekaluissa on kuitenkin käytön jälkiä. Varmista, että viat eivät haittaa sinua käytössä.

Moni myyjä saattaa sanoa, että huonekalu on ”vähän huonossa kunnossa” ja siksi halpa, kun maali- tai lakkapinta näyttää kuluneelle. Mutta sehän sopii tuunaajalle!

5. Valitse materiaali
Luonnonmateriaalista tehdyt tuotteet ovat kaikkein ekologisimpia ja kestävimpiä. Niitä on myös kaikkein helpoin käsitellä. Jos valitsee työstettäväksi mdf:stä valmistun kalusteen, kannattaa huomioida, että se sisältää yleensä myrkyllisiä sideaineita, joka haitallista terveydelle ja lopulta myös luonnolle.

Kuvat Rosalasta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image