Väitteleekö pääsi sisällä kaksi täysin vastakkaista ääntä? – Tästä ilmiöstä saattaa olla kyse

”Pitäisi mennä lenkille!” ”Ei jaksaisi ja kyllä välipäivätkin on tärkeitä.”

”Minun pitäisi työskennellä enemmän ja olla ahkerampi!” ”En koskaan pysty saavuttamaan niin paljon kuin haluaisin elämäni aikana.”

Kuulostaako tutulta? Kaksi kinastelevaa ajatusta, jotka loputtomasti vääntävät tai ”haukkuvat” asiasta, sen sijaan, että jotain tapahtuisi. Hahmoterapian mukaan kyseessä saattaa olla topdog/underdog-polariteetti, joka löytyy meiltä jokaiselta. Polariteeteista kirjoitin aikaisemmin täällä. 

Hahmoterapian kehittäjän Fritz Perlsin mukaan topdog koostuu ”pitäisi”-käskyistä, maailman säännöistä, kun taas altavastaaja, underdog, heijastaa yksilön haluja: primitiivisempää, itsekeskeisempää ja tunnepitoisempaa puolta. Ja tämä sisäinen dialogi on tapa välttää aiheeseen liittyvän ahdistuksen kokemista. 

Topdogin ääni on usein vanhempien ja kasvattajien. Mitä saa tai ei saa tehdä. Se on täynnä uskomuksia ja ehdottomuuksia, ”pitäisi” ja ”täytyy” puhetta. Se usein tuomitsee ja kontrolloi. Kun taas underdog on kuin teini-ikäinen, joka selittelee miksei asiat voi mennä kuten topdog käskee. Se on passiivis-aggressiivinen ja sanoo ”kyllä”, vaikka oikeasti tarkoittaa ”ei”. 

Itse tunnistan ajatusvirrastani tuon dialogin usein. Omalla kohdallani se liittyy esimerkiksi liikuntaan tai ravintoon. Mikä olisi hyväksi minulle ja mikä on vireystilani. Tiedän, että säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto on hyväksi, mutta aina ei jaksaisi tai yksinkertaisesti huvittaisi. Tällöin ”koirat” mielessäni haukkuvat toisilleen, kunnes havahdun, että jälleen kerran välttelen tällä jotain. Tämä tietoisuus usein jo muuttaa jotain. 

Topdog/underdog-dynamiikka löytyy mielemme ulkopuoleltakin: ihmissuhteista ja työpaikoilta. Tunnistatko sinä tätä dynamiikkaa elämästäsi? Voit pohtia mikä on sinun roolisi tietyissä tilanteissa? Oletko sinä parisuhteessa topdog ja työpaikalla underdog? Kerrotko käskyjä vai näytätkö salaa keskisormea komentelijalle? Mitä sinä vältät tai et halua kohdata? Mitä ”haukun” alla on? Tunnistaessasi, että toimit tästä polariteetista käsin, voit pysähtyä kuuntelemaan kehoasi: mitä tunnet juuri nyt?

Tärkeää topdog/underdog-polariteetissa on nähdä, että sekin on pyrkimys aitoon kohtaamiseen, itsensä ja/tai toisen kanssa. Molemmat pohjimmiltaan haluavat tulla nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin ovat, mutta jokin estää näyttämästä tai kokemasta haavoittuvuuttamme. Olkaamme siis myötätuntoisia koirillemme, sillä pohjimmiltaan hekin haluavat hyvää!

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image