Kuusenkerkistä saa vaikka mitä hyvää! Näin sydäntalvella on ihanaa nyhrätä sisällä, polttaa kynttilöitä, laittaa villasukat jalkaan ja pyöräyttää jotain herkullista ja hoitavaa syötävää. Kuusenkerkkäjauheella hunnutetut kookostryffelit tekevät hyvää niin keholle kuin mielelle.
Kuusenkerkistä energiaa oloon
Talvi väsyttää monia ja flunssakin vaivaa. Villiyrttien maailmasta löytyy täsmäkasveja, joilla voidaan pistää kampoihin väsymykselle ja flunssapöpöille. Niihin kuuluvat esimerkiksi kirpeän sitruunaiset kuusenkerkät. Kuusenkerkät sisältävät vahvoja antioksidantteja kuten katekiineja, gallokatekiineja ja resveratrolia. Kerkissä on myös kalsiumia, kaliumia, mangesiumia, C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta.
Kuusenkerkät antavat puhtia. Lisäksi ne hoitavat yskää ja limaista ja tukkoista oloa. Onpa kuusenkerkistä saatu apua myös suoliston ongelmiin ja reumaattisiin vaivoihin.
Kuusenkerkkiä käytänkin liki päivittäin. Lisään niitä keittoihin, munakkaaseen, smuuteihin ja villikakkuihin. Viimeisin kokeiluni oli ripotella kuusenkerkkäjauhetta lakkojen päälle.
Kookostryffeleitä kuusenkerkkähunnulla
Raw chef Taina Salosen kookostryffelit ovat herkullisia ja helppotekoisia. Kuorrutetta vaihtamalla maku muuttuu. Kuivatuista kuusenkerkistä tehty jauhe antaa kookostryffeleille ihanaa potkua ja raikkautta.
Jos sinulla ei ole kuivattua kuusenkerkkää omasta takaa, Arctic Warriorsin Kerkkä-kuusenkerkkäjauhe toimii reseptissä vallan mainiosti.
Kookostryffelit
8 kpl
1 dl kookosjogurttia (Happy Coco) tai Oatly fraiche
1 dl kookosjauhoja
½ tl vaniljajauhetta
1 rkl sitruunamehua
1–2 rkl hunajaa tai agavesiirappia
Sekoita ainekset, tee taikinasta pötkö ja leikkaa se kahdeksaan osaan. Pyöritä ihaniksi valkoisiksi palloiksi. Kieritä ne kuusenkerkkäjauheessa. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi ja herkuttele sen jälkeen antaumuksella.
VINKKI! Voit vaihdella tryffeleiden makua laittamalla sitruunan sijasta mukaan minttua, limettiä tai appelsiinia. Yhtä lailla voit pyöräyttää tryffelit erilaisissa marjajauheissa, raakakaakaojauheessa tai vaikka lakritsijauheessa.
Resepti kirjasta: Villikakut – hyvän olon raakakakkukirja
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan hortoilun ja villivihannesten ihanaan maailmaan tästä.