Tarkentavat kysymykset -bloggari: ”Elämässä on monta hyvää polkua kuljettavaksi”

Tarkentavat kysymykset -blogia kirjoittava kestävän kehityksen tutkija Arto O. Salonen vastaa perinteisiin Hidasta elämää -sivuston kysymyksiin.

Kuka olet, mistä tulet ja mihin olet menossa?

”Identiteettini on suomalainen, mutta muutaman vuoden viettäminen päiväntasaajan Afrikassa on sitä kuitenkin mielestäni hyvään suuntaan avartanut. Pyrin olemaan ihminen, jolla on rohkeutta asettua heikommassa asemassa olevan asemaan.

Haluaisin, että elämän kokemukset ja erilaisten ihmisten asemaan asettumisen tuoma valo jalostuisivat elämässäni viisaudeksi. Mielestäni sirpaleinen hajatieto on uhkaavaa sälää ihmisen hyvinvoinnille ja sille, millaisena huominen meille avautuu. Toivoisin voivani olla kokoamassa sirpaleista sellaista ehjää ja oleellisiin asioihin perustuvaa kirkasta kokonaisuutta, josta tulevat sukupolvet voisivat nostaa peukkua pystyyn.”

Millainen on tavallinen päiväsi?

”Tavallinen päivä alkaa turvallisesti rutiineilla ja sisältää toivottavasti ainakin yhden oivalluksen. Pyrin suhtautumaan arkeen ennakkoluulottomasti ja olemaan valmiudessa rikkomaan tapoja, joilla ei ole perusteita.

Merkitykselliseksi päivän tekevät sellaiset kohtaamiset, joissa voi oppia jotakin uutta. Opittavaa riittää. Ajattelen niin, että jokainen päivä on pienen tai suuren juhlan arvoinen.”

Miten hidastat arjessa?

”Priorisoin asioita. Merkityksellisiä asioita on elämässä vain muutamia. Keskityn siihen, mitä teen ja pyrin saattamaan keskeneräiset tärkeänä pitämäni asiat loppuun. Koen, että kiire ja asioiden aikaansaaminen ovat kaksi eri asiaa.

Luulen, että helsinkiläisessä kiireessä on aika paljon mukana sitä, että menestymisen mitaksi on muodostunut kiireellisen ihmisen statuksen ylläpitäminen. Kiirettä ylläpidetään ja toisaalta se häiritsee. Tuntuu paradoksaaliselta, että puhelimeen pitäisi vastata ’puhutaan nopeasti’ -tyyppisesti, jotta voisi osoittaa olevansa pelikentällä eikä kentän reunalla.”

Mottosi?

”Elämässä on monta hyvää polkua kuljettavaksi.”

Millaisia aiheita saamme blogistasi tulevaisuudessa lukea?

”Lähtökohtanani on maailmankansalaisuus, jota jokainen meistä edustaa nykyajassa halusi tai ei. Yritän sanoittaa arjen ilmiöitä niiden juurille saakka. Isot asiat eivät ole juuri muuttuneet antiikin ajoista.

Haluan auttaa itseäni ja toivottavasti myös muita löytämään enemmän kosketusta elämään tässä ja nyt, sillä tämän hetken ohieläminen on arvokkaan elämän haaskausta. Haluaisin olla teksteilläni rakentamassa sosiaalisesti oikeudenmukaista ja pitkän aikavälin kestävyyttä edistävää maailmaa. Uskon suomalaiseen ketteryyteen ja rehtiyteen.”

Kuva: Tapani Romppainen

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image