Valot ja varjot minussa -kortit

Valot ja varjot minussa -korttien tekijä Julle Takanen on koulutukseltaan hahmoterapeutti.

Meidän jokaisen minuus koostuu lukuisista erilaisista piirteistä. Piirteet ovat osa persoonallisuuttamme, ja siihen vaikuttavat muun muassa kasvatuksemme ja ympäristö, jossa elämme.

Jokaisella piirteellä on myös vastakohtansa, polariteettinsa. Ei ole hidasta ilman nopeaa, ei iloista ilman vakavaa. Polariteettien juuret ovat Carl Jungin arkkityypeissä ja itämaisessa filosofiassa, yinissä ja yangissa, kahden vastakkaisen energian liikkeessä.

Hahmoterapiassa ajatellaan, että voidaksemme hyvin, on meidän hyvä tulla tietoiseksi piirteistämme ja niiden vastakohdista – ja hyväksyä ne molemmat osina itseämme. Ollakseen aidosti ahkeria, on meidän hyvä tunnistaa tarpeemme palautua. Palautuminen on piirre, jota olemme kenties kutsuneet laiskuudeksi kasvatuksessa saatujen uskomusten vuoksi.

Mikään piirre ei ole absoluuttisesti hyvä tai paha, sillä me itse annamme niille merkityksen. Merkityksiin vaikuttaa kasvatuksemme ja esimerkiksi kulttuuri, jossa elämme: tietyt piirteet koetaan hyveiksi ja niiden vastakohtia ei näin ollen aina sallita. Mutta jokaisella piirteellämme on joissain tilanteissa hyötyjä ja haittoja. Kun tunnistamme ja hyväksymme piirteemme ja niiden vastakohdat, meillä on enemmän valintoja elämässä ja näin elämämme voi olla antoisampaa, ei kaventunutta.

Valot ja varjot minussa -kortit on tarkoitettu itsetuntemuksesi lisäämiseen. Voit tarkastella omia piirteitäsi ja niiden vastakohtia sekä merkityksiä, joita sinä niille annat. Voit korttien avulla tulla tietoiseksi, miksi jotkut ihmiset kenties aiheuttavat sinussa epämukavia tunteita ja miksi tunnet vetoa toisiin.

Koska jokaisessa ihmisessä on valtava määrä eri piirteitä, varmasti joitain piirteitä puuttuu korteista. Ne siis sisältävät yleisimpiä piirteitä, joiden avulla jokaisen on mahdollista lisätä itsetuntemusta.

Valot ja varjot  minussa -korttipakassa on 40 polariteettikorttia. Jokaisessa kortissa on yhdellä puolella lista samankaltaisista piirteistä. Nämä piirteet muodostavat merkitysten jatkumon, negatiiviseksi koetusta neutraalin merkityksen kautta positiiviseen merkitykseen. Huomaa, että juuri sinun antamasi merkitykset voivat vaihdella korttien merkityksistä. Jatkumon tavoitteena on aktivoida sinua tiedostamaan sinun merkityksesi eri piirteille. Toiselle laiskuus voi olla negatiivinen piirre, jollekin neutraali ja jollekin toisella taas positiivinen: yhdelle se merkitsee saamattomuutta, toiselle palautumista. Jokaisen piirrekortin toisella puolella on niiden polariteetti eli vastakohta.

 

Korttipakassa on myös 10 peliä, joiden avulla voit syventää itsetuntemustasi.

 

Voit käyttää kortteja yksin esimerkiksi näin:

 

  1. Voit tutkia minuutesi osia listaamalla eri piirteitä korttien avulla ja tutkimalla yhden piirteen jatkumoa. Mitä merkityksiä sinä annat piirteille? Jos et hyväksy piirrettä itsessäsi se voi olla sinulle negatiivinen tai sitten oivallat sen hyödyn joissain tilanteissa (neutraali tai positiivinen). Voit kääntää myös kortin toisen puolen, vastakohdan, ja tutkia samaa. Kun tulet tietoiseksi ja hyväksyt näiden kahden vastakkaisen piirteen ja suhteesi niihin, on sinulla elämässä kenties enemmän vaihtoehtoja valita, sen sijaan, että olisit jumissa jossain piirteessä ja sen kenties negatiivisessa merkityksessä.
  2. Voit pelata Pelit-korttien pelejä, joiden ohjeilla voit saada lisää itsetuntemusta ja tuntemusta suhteissasi toisiin eri näkökulmista ja/tai eri tilanteissa.
  3. Voit satunnaisesti nostaa kortteja esille ja miettiä suhdettasi satunnaisiin piirteisiin. Mitä tunteita eri piirteet sinussa herättävät?
  4. Ammattilainen voi käyttää kortteja asiakkaan kanssa tutkien asiakkaan suhdetta eri piirteisiin ja niiden vastakohtiin.

Innostavaa löytöretkeä minuuden eri puoliin!

Esimerkkejä korteista:

 

 

 

 

 

 

 

Esimerkki peleistä, joita on yhteensä 10:

Osta kortit Hidasta elämää -puodista

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image