Toukokuu on MIELIKUU – lisätään yhdessä mielen hyvinvointitaitoja
USA:ssa Mental Mayta on vietetty vuodesta 1949. Vuodesta 2022 eteenpäin Suomen suurin hyvinvointimedia Hidasta elämää haluaa nostaa esiin mielen hyvinvointitaitojen merkityksen ennaltaehkäisevänä toimena. Hyvinvointitaitojen kehittäminen kuuluu kaikkialle, eikä se vaadi elämän haasteita, terapiatarpeista tilannetta tai mielenterveyden ongelmia.
Mikä?
- USA:ssa Mental Health Month on lanseerattu 1949, jota vietetään joka toukokuu. Kuukaudesta on käytetty myös nimitystä Mental May. Hidasta elämää halusi tuoda Suomeen vastaavan teemakuukauden.
- MIELIKUU eli toukokuu on mielen hyvinvoinnin kuukausi Suomessa. Mielikuun liikkeelle panija: Hidasta elämää 2022
- MIELIKUUn aikana annetaan huomiota mielen hyvinvoinnille ja mielen hyvinvointitaidoille työpaikoilla, koulussa, päiväkodeissa, urheilu- ja harrasteseuroissa ja vapaa-ajalla, jotta mielen hyvinvoinnin taidoista tulisi arkipäivää.
Miksi?
- MIELIKUU painottuu ennaltaehkäiseviin mielen hyvinvointitaitoihin, eli mielen hyvinvoinnin kasvattamiseen, huoltamiseen ja tärkeyteen.
- MIELIKUUn tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, että ihan jokaisen ihmisen kannattaa parantaa mielen hyvinvointitaitoja. Hyvinvointitaitojen kehittäminen ei vaadi elämän haasteita, terapiatarpeista tilannetta tai mielenterveyden ongelmia. Tarvitaan lisää keskustelua ja mielen hyvinvointia tukevia tekoja ruohonjuuritasolla – jokapäiväiseen elämään. Mielen hyvinvointitaitoja ovat mm. tunnetaidot, itsetuntemustaidot ja rauhoittumis- ja stressinhallintataidot.
- Suomessa hyvinvointia huomioidaan jo seuraavasti:
- Tammikuuta pidetään yleisesti hyvinvointikuukautena, mutta sen juuret ovat enemmän fyysisessä hyvinvoinnissa.
- Maailman mielenterveyspäivää 10.10., jonka avulla pyritään lisäämään tietoisuutta mielenterveysongelmista.
- USA:ssa Mental Mayn aikana yritykset panostavat mielen hyvinvoinnin teemoihin ja välineisiin. Suomessa toivomme MIELIKUUn saavan aikaan mielen hyvinvoinnin taitojen haltuunottoa erilaisissa ympäristöissä ja yhteisöissä.
Voit osallistua MIELIKUUhun esimerkiksi:
- Jaa TOUKOKUUSSA oma tai yhteisönne mielen hyvinvointia parantava mielenteko Instagramissa tunnisteilla: #mielenteko #mielikuu @hidasta @mielikuu – Jaamme osan teoista tileillämme. Voit käyttää IG-kuvana haluamaasi kuvaa, videota tai alla olevasta materiaalipankista itsellesi sopivaa kuvaa.
- Vuonna 2022 koostimme vinkkienne pohjalta 100 parasta mielen hyvinvoinnin tekoa -listan kaikkien käyttöön.
- Vuonna 2023 etsimme välineitä siihen hetkeen, kun on paha mieli.
- Haasta yhteisösi jäsenet kertomaan, mitä tekevät silloin, kun paha mieli.
- Esimerkiksi työyhteisössä: Otetaan tavaksi kysyä aamulla, mitä kuuluu – ja kuunnella vastaus. Tai haastetaan työyhteisön jäsenet tekemään lounaan jälkeen muutaman minuutin rauhoittumisharjoitus.