Miten olla rento, jos rentoutuminen ei suju luonnostaan? – Kokeile näitä vinkkejä

Saara Ruuska

Saara Ruuska on kehollisuudesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut helsinkiläinen kuoronjohtaja-muusikko, pedagogi, ystävä, vaimo ja äiti. Hän on luopunut ylisuorittavasta elämäntyylistä ja valinnut tietoisesti lempeämmän, inspiroivamman ja värikkäämmän tien. Ruuska pitää Pink Warrior -blogia.


Jos minun pitäisi kuvailla elämäni muutosta ylisuorittamisesta luopumisen jälkeen yhdellä sanalla, olisi tuo sana varmaankin rentous.

Muistan, että sain ennen hyvinkin erilaisissa tilanteissa ohjeen: “ota rennommin”. Pidin ohjetta aika kyseenalaisena. En ajatellut, että hyvään lopputulokseen voisi päästä mitään muuta kautta kuin yrittämällä enemmän. Muistan myös, että minusta tuntui lähes mahdottomalta tehdä mitään “rennommin”. Miten olla rento, jos omat odotukset ovat korkealla ja tarkkarajaiset?

Mihin rentoutta tarvitaan?

Mieheni on triathlonisti. Triathlonissa (ja varmaan monessa muussakin lajissa) huippusuorituksen erottaa keskiverrosta nimenomaan rentous. Rennot lihakset ja mieli ovat valmiustilassa: tarvittaessa niistä lähtee enemmän potkua.

Valmiiksi jännittyneet lihakset väsyvät helpommin ja syövät suoritukseen tarvittavaa energiaa. Rento mieli on valmis ottamaan riskejä ja loistamaan. Jännittynyt ja kireä mieli haluaa välttää virheitä, jolloin osa kapasiteetista on kiinni virheiden välttelemisessä.

Rentona sekä kehon että mielen tilanne on helpompi aistia ja näin ollen on helpompi olla joustava. Myös tekemisestä nauttiminen ja palautuminen on huomattavasti helpompaa.

Näiden järkisyiden ohella: rentous yksinkertaisesti tuntuu hyvältä.

Kokeile tätä, jos rentoutuminen tuntuu vaikealta

Jos rentoutuminen tuntuu vaikealta, yksi lähestymistapa on puhutella suoraan kehoa. Voit esittää itsellesi seuraavat kysymykset ja kehotukset:

Onko vatsa rento? Anna vatsan seudun ja lantionpohjan pehmentyä.

Ovatko leuat rennot? Anna ylä- ja alahampaidesi väliin tulla tilaa. Rentouta myös posket.

Onko kieli rento? Anna kielen levätä suussa ja anna myös kielenkannan rentoutua.

Onko kallonpohja rento? Nojaa hetkeksi tuolia, pöydän reunaa, seinää tai alustaa vasten. Tunne pään paino. Rentouta myös silmät painaviksi silmäkuoppiin.

Rentoutuminen on helpointa makuulla

Kehollista rentoutumista voi harjoitella ensin rauhassa yksin. Rentouden löytäminen on helpointa selinmakuulla. Ei ole tarpeen osata rentoutua “täysin”. Rentoutumista ei voi pakottaa: suunta kohti rentoutta ja tutkiva asenne riittävät enemmän kuin hyvin.

Vatsan, leuan ja kielen rentouttamista voi kokeilla myös arjen (lievästi stressaavissa) tilanteissa, kaupan jonossa tai vaikkapa hieman rasittavassa keskustelussa läheisen kanssa. Lopulta sitä voi alkaa hyödyntää yhä tärkeämmissä tai vaikeammissa tilanteissa, kuten juuri ennen tärkeää suoritusta tai kohtaamista.

Rentous saattaa vapauttaa voimia, joiden olemassaolosta ei ehkä edes tiennyt. 

Missä tilanteessa sinä voisit hyötyä rentoudesta?


Teksti on julkaistu aiemmin Pink Warrior -blogissa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image