Terve luonto ja ympäristö tukee fyysistä ja henkistä terveyttä – Luonto on voimakas hengellinen kokemus

Antti Heikkilä on lääkäri ja kirjailija, joka antaa tässä 6-osaisessa kirjoitussarjassa vinkkejä elämäntapaan, joka tähtää lääkkeiden käytön vähentämiseen. Heikkilän uusin kirja on syksyllä 2018 julkaistu Lääkkeetön elämä (Otava).

Valtaosalle väestöstä puhe ympäristöstä on muotiasia mutta pääosin teoriaa, sillä kaupungistuneella väestöllä on usein hyvin vähän kokemusta todellisesta luonnosta.  Kaupungin puisto tai läheinen talousmetsä eivät oikeastaan kerro luonnosta enempää kuin maljakossa olevat tulppaanit.

Niin kasvi- kuin eläinlajit ovat kadonneet metsistämme kiihtyvällä vauhdilla. Jos menen metsään, en tunne sitä, sillä se on täysin erilainen kuin lapsuudessani. Monet kasvit, hyönteiset ja eläimet ovat hävinneet tyystin. Eniten kaipaan siiliä. Minulla oli siilejä ystävinäni, ja ruokin niitä. Nyt nekin ovat hävinneet. Suomessa koko luonto on riiston kohteena. Metsää parturoidaan surutta. Se on yksi keskeisimpiä syitä monimuotoisuuden katoamiseen. Toinen syy on tehomaatalous kemikaaleineen.

Maailman, joka oli lapsuuteni todellisuutta, olen vielä löytänyt Venäjän Karjalasta. Ilmassa on kaikenlaisia hyönteisiä, perhosia ja  lintuja. On kukkia, joiden kuvittelin hävinneen aikoja sitten. Pieneläimiä ja suurempiakin näkyi. Kokonainen niitty on täynnä kukkivia kulleroita.  Metsä on aarnimetsää, jossa varmaan peikotkin viihtyivät. Luonto on hyvin voimakas hengellinen kokemus.

Me voimme puhua järkeviä väsyksiin asti, mutta jos koemme jotain todellista, alkaa se elää ja on jotain muuta kuin pelkät sanat. Kehotan aina potilaita uskomaan omaa kokemusta, oli se sitten hyvä tai huono. Tässä maailmassa omalla kokemuksella on suunnaton merkitys itselle. Kun kyse on luonnosta, menettää puhe merkityksensä ja kokemuksen merkitys alkaa kasvaa ja voi todellakin siirtää vuoria. Kokemus on se, mikä muuttaa maailmaa. Suosittelen jokaiselle pyhiinvaellusmatkaa esimerkiksi Vienaan, jossa luonto on monipuolisempi kuin monessa muussa paikassa. Sen jälkeen alkaa ymmärtää, mistä kaikesta tässä on kysymys.

Terve luonto ja ympäristö tukee niin fyysistä kuin henkistäkin terveyttä.


Mitä sinä haluaisit kysyä Antti Heikkilältä elämäntavoista? Esitä kysymyksesi Hidasta elämää -keskustelualueella TÄÄLLÄ. 

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: