Kiltti ihminen uupuu mahdottomien vaatimusten edessä – Muista, että viha ja raivo ovat luonnollisia, terveitä tunteita

Antti Heikkilä on lääkäri ja kirjailija, joka antaa tässä 6-osaisessa kirjoitussarjassa vinkkejä elämäntapaan, joka tähtää lääkkeiden käytön vähentämiseen. Heikkilän uusin kirja on syksyllä 2018 julkaistu Lääkkeetön elämä (Otava).


Stressi on hyvin monisyinen asia. On hyvää stressiä ja sitten stressiä, joka sairastuttaa. Terveellinen liikunta luo stressiä, mutta sellaista stressiä, joka parantaa elintoimintoja. Liika liikunta taas vaurioittaa elimistöä. On lähdettävä liikkeelle, jotta jokin muuttuisi, mutta samalla on tiedettävä rajansa, jotta vahinkoa ei syntyisi. Vähitellen kykenee tekemään enemmän ja vahingoittumisen vaara vähenee, mutta aina on järkevää olla ylittämättä rajojaan.

Henkinen stressi on paljon hankalampi hahmottaa. Johtuen kunkin taustoista voi jokin arkipäivän asia olla jollekin suuren ahdistuksen paikka, kun toinen saattaa nauttia tilanteesta. Esimerkkinä esiintyminen yleisön edessä. Mitään yleispätevää keinoa päästä esiintymiskammosta ei ole. Osalla ongelma häviää itsestään, jos jatkaa esiintymistä. Voi myös käyttää lääkkeitä. Muusikot käyttävät beetasalpaajia estämään käsien vapinaa. Lääkkeen etu on siinä, ettei se häiritse aivojen toimintaa. Vaikka pelkäisi, ei kädet vapise, mutta on huippuartisteja jotka ovat joutuneet lopettamaan uransa esiintymiskammon takia.

Lääkärinä joudun usein tekemisiin stressaantuneiden ihmisten kanssa. Voisikin sanoa, että jokaisella lääkäriin hakeutuvalla on enemmän tai vähemmän stressiä. Stressi aiheuttaa paljon fyysisiä oireita, joiden takia hakeudutaan lääkärin luo. Moni ei tule edes ajatelleeksi stressiä kun fyysiset oireet vievät kaiken huomion.

Suurin osa stressistä ei johdu ulkomaailmasta vaan itsestä. Keskeisin syy stressiin on kohtuuttomat vaatimukset oman itsen suhteen. He ovat ihmisiä, jotka eivät osaa laittaa rajoja ulkomaailman tai omien vaatimusten suhteen. Oikeastaan stressi on kilttien ihmisten ongelma. Psykopaatit eivät tunne stressiä, vaan aiheuttavat sitä muille.  Stressi syntyy elämäntilanteista, joihin liittyy voimakkaita tunteita.

Läheiset ihmiset ovat valtaosalle todellinen stressin syy. Öisin itkevä vauva ajaa nuoret vanhemmat usein epätoivon partaalle. Pitää vain kestää, olla hyvä vanhempi ja ajatella vain lapsen parasta, vaikka sisällä kiehuisi ja tekisi mieli heittää koko penska ikkunasta. Tuota tunnetta ei edes uskalla sanoa ääneen, sillä kukapa haluaisi olla huono isä tai äiti, kun tuntee tuollaista.

Sama mekanismi koskee myös omaishoitajia. Esimerkkinä tilanne, missä omat lapset ovat teini-iässä ja vanhemmat dementtejä ja sen lisäksi vielä pitää hoitaa oma työ. Näennäisesti kaikki on hyvin, vaikka mielessä myrskyää ja on vain painettava päivä kerrallaan eteenpäin. Ruuhkavuodet kun eivät lopu koskaan, kun seuraavaksi tulevat lapsenlapset.

Ristiriita tunteiden ja vaatimusten välillä on stressin todellinen syy. Otan aina puheeksi tämän potilaiden kanssa. Heille on suuri helpotus saada tietää, että viha ja raivo ovat aivan luonnollisia, terveitä tunteita. Tietysti tilanne voi jatkua samana, mutta omien tunteiden tiedostaminen ja hyväksyminen avaa aivan uuden näkökulman tilanteeseen.

Stressi kuuluu elämään ja ilman stressiä ei ole elämää. Pohjimmiltaan kyse on tasapainosta.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image