Sinäkin meditoit tietämättäsi joka päivä – Asioista ei tarvitse tehdä niin monimutkaisia

Antti Heikkilä on lääkäri ja kirjailija, joka antaa tässä 6-osaisessa kirjoitussarjassa vinkkejä elämäntapaan, joka tähtää lääkkeiden käytön vähentämiseen. Heikkilän uusin kirja on syksyllä 2018 julkaistu Lääkkeetön elämä (Otava).

Jokaisella on oma käsityksensä levosta. Jopa kuoleman yhteydessä käytetään sana lepo. Lause, jossa se ja se siunattiin haudan lepoon, aiheuttaa minussa ristiriitaisia tunteita. Minulle lepo tarkoittaa tilaa, jonka vastakohtana on kaaos. Elämä on näiden kahden välinen tila. Kaaos saa meidän liikkeelle ja vastaavasti lepo tarkoittaa pysähtymistä. Kaaos vie meidät maailmaan pois itsestä ja lepo vie meidät takaisin itseen – ja siellä on levon tyyssija.

Silloin joskus kun The Beatles täytti maailman median, ilmaantui lännen tietoisuuteen intialainen guru Mahesh Maharishi, joka oli kehittänyt oman mielenhallintamekanismin, jota kutsuttiin transsendentaaliseksi mietiskelyksi.  Siitä käytettiin yksinkertaista lyhennettä TM. Tuo mietiskelytekniikka levisi kulovalkean tavoin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Kaikki halusivat tehdä samaa kuin heidän idolinsa beatlet, jotka pian kyllästyivät koko guruun, mistä julkisuudessa ei ole juuri puhuttu. Väitettiin jopa, ettei TM olisi jonkinasteinen uskonto vaan aito tiede, josta oli julkaistu tieteellisiä tutkimuksia. Jotkut jopa väittivät nousseensa ilmaan TM:n avulla.

Kiinnostuin asiasta, kun TM rantautui Suomeen. Olen aina avoin kaikelle, mutten niin, että aivot tippuvat. Vihkiytymiseen piti viedä jokin hedelmä ja kukka. Ohjaaja puhui nopeasti matalalla äänellä kielellä, josta en ymmärtänyt mitään. Sitten hän sanoi mantrani, jonka avulla voisin mietiskellä tuota sanaa toistamalla. Sana oli tarkoitettu vain minulle ja se oli salaisuus, jota ei saanut kertoa muille. Muuten paha tulisi ja murskasi. Sana oli ”shirim”. Jälkeenpäin selvisi, että kaikki tutut kertoivat saaneensa saman sanan.

Minua tökkii kaikki salaisuudet, jotka edustavat pimeyttä, sillä avoimuus on valoa. Aloin kuitenkin mietiskellä. Vaikka yritin, en onnistunut. Ajatukset harhailivat mantrasta huolimatta ja paikatkin puutuivat. Mantran toistaminen alkoi tuntua huvittavalta. Koin olevani hölmö, joka toistaa lausetta hauki on kala, hauki on kala jne. Yritin puolitoista kuukautta ja sitten lopetin. En oppinut lentämään, kuten muut väittivät tehneensä.

Tajusin olevani eurooppalainen, jolla on hieno hengellinen ja henkinen tausta. Aloin ymmärtää Freudia, Nietzscheä ja monia muita. Erityisen läheiseksi minulle tuli Carl Gustav Jung, joka on tutkinut, mitä ihmisen tiedostamaton mielenosuus todella sisältää. Häntä mukaillen opin sisäisen dialogin, mikä yksinkertaisesti tarkoittaa keskustelua sen jonkin kanssa, mikä on syvällä mielessä. Sitä voi kutsua sieluksi tai toiseksi minäksi. Dialogi on tapani siirtyä kaaoksesta itseeni, se on tapani levätä.

Dialogi vaatii tilaa. Sitä voi harrastaa sängyssä ennen nukahtamista. Kävely on minulle toinen tapa käydä tuota keskustelua. Yleensäkin pieni puuhastelu on sopiva hetki käydä keskustelua. Kutominen on tehokas tapa sammuttaa kaaosta. Käsien toiminta vie paljon tilaa aivoista, sillä kevyet toistavat liikkeet vaimentavat turhia ajatuksia. Siihen perustuu myös rukousnauhan käyttö, joka on hyvin yleistä Välimeren maissa. Kun arkiajatukset vaimenevat, alkaa sisäinen ääni puhua. Siten monet harjoittavat meditaatiota tietämättään. Ei tarvitse matkustaa kauaksi sillä Euroopassa meditaatio on ikivanha traditio.

Mitä sinä haluaisit kysyä Antti Heikkilältä elämäntavoista? Esitä kysymyksesi Hidasta elämää -keskustelualueella TÄÄLLÄ.