Parisuhteessa voi kasvaa aikuiseksi ottamalla vastuun itsestään


”Jotta voimme kasvaa aikuisiksi on meidän hoidettava tunnehaavojamme. Opetella ottamaan vastuu omista tunteista arjessa ja huolehtimaan omista tarpeistamme sekä kunnioittamaan itseämme ja toisia.”


”Parisuhde muistuttaa suhdetta vanhempiin ja siinä löytää itsensä helposti tuttujen selviytymiskeinojen ja kaavojen keskeltä. Parisuhde on niin intiimi, että se peilaa meille kirkkaasti haavamme ja varjomme, eheytettävät kohtamme.”


”Lapsen tilaan putoaminen näkyy suhteissa draamoina, esim. syyllistäminen on haavoittuneen lapsen puhetta. Riitely on aina hädissään olevan lapsen tasolle tipahtamista. Riita paljastaa haavamme, ja kumpikin ottaa vastuun oman haavansa hoitamisesta.”


”Vertaistukiryhmät ja keskustelu, kommunikaatiotaitojen harjoittelu ovat usein ensiapua, tekohengitystä ja auttavat hetkellisesti. Ne eivät kuitenkaan riitä, vaan varsinaista ydinhaavaa on myös hoidettava.
Paraneminen ja aikuistuminen on hidasta ja nöyryyttä vaativaa.”


”Usein vedämme puoleemme ihmisen, jolla on samankaltainen ydinhaava kuin itsellämme mutta vastakkainen selviytymismekanismi. Parisuhde aloitetaan usein tiedostamatta omia haavojaan ja kun kupla puhkeaa, totuus voi kirpaista. Onneen ei ole oikotietä eikä temppuja mutta muutos voi olla nopeaakin kun verhot aukeaa ja peiliin katsotaan ja pohja, perusta alkaa muuttua uudenlaiseksi, kestävämmäksi.”


Ylläolevat ovat otteita podcastilta jonka tein Jari Koposen kanssa.

Pääsin kesällä keskustelemaan Jarin kanssa parisuhteista ja miten niissä helposti löytää itsensä, kumppaninsa tai molemmat taantuneena pieneksi lapseksi. Molemmat innostuimme aiheesta niin, että päätimme tehdä aiheesta podcastin. Ei siksi että olisimme asiassa valmiita, vaan siksi että olemme molemmat tahoillamme sitoutuneita tätä harjoittelemaan. Ja uskon, että moni muukin on.

Heti kuitenkin pieni varoituksen sana! Nauhoitin podcastin ensikertaa Skypen välityksellä, ja ääni ei ole niin selkeä kuin toivoin. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti kuunnella ja jos ääni häiritsee liikaa, olen pahoillani ja otan selvää miten saan korjattua tämän jatkoa varten.

Podcastilla keskustelimme mm. 

  • Siitä miten helposti parisuhteessa humpsahtaa samankaltaiseen rooliin kuin minkä lapsuuden kodissa otti
  • Miten se näkyy jos aikuisessa suhteessa onkin pääasiassa pieni tyttö tai pieni poika? (Tämän myöntäminen ei ole tietenkään mitenkään kivaa, mutta ensimmäinen askel vastuunotossa)
  • Millaisia kipeitä oravanpyöriä parisuhteissa usein käynnistyy
  • Miksi pelkkä kommunikoinnin parantaminen harvoin riittää
  • Turvallisessa suhteessa on tilaa haavojen näkyväksi tulolle, ja parhaimmillaan ne saavat tulla rakkauden ääreen eheytymään
  • Millaisia rooleja miehet ja naiset tyypillisesti ottavat suhteessa toisiinsa
  • Ja paljon kaikkea muuta liittyen parisuhteen ja lapsi-vanhempi dynamiikkaan

Kuuntele podcastilta lisää!


Eevin itsetuntemusohjauksiin Tampereella ja skypessä voi tutustua täältä