Kehosi ei ole työmaa

Sulje silmäsi ja kuvittele. Jos et enää tästä hetkestä lähtien lihoisi etkä laihtuisi grammaakaan tai muuttuisi ulkoisesti ollenkaan, millä tavoilla alkaisit pitää itsestäsi huolta? Millaista elämäsi olisi, jos et enää näkisi kehoasi täynnä korjattavaa?

Miltä tuntuisi sanoa peilikuvalleen joka päivä sydämestään: sinä riität?

Maailma luo kohtuuttomia paineita siitä, minkä muotoisia ja kokoisia meidän pitäisi olla. Samalla miltei yhtä paha arvostelija asuu sisällämme: pieni ääni, joka aamulla peilin edessä huomauttaa reisien paksuudesta ja iltapäivällä työpaikan kahvihuoneessa muistuttaa, kun et taaskaan pystynyt jättämään pullaa syömättä.

Tuo ääni luo rajoittavia sääntöjä. Se sanoo, että kasvoissasi on aina jotain vikaa. Se väittää, että et voi pukea jotakin vaatetta, koska vartalosi on vääränlainen. Että pitäisi olla lihaksikkaampi, laihempi, muodokkaampi, ei mitään liikaa muttei liian vähänkään. Se väittää, että kehosi on hyvä sitten kun. Mutta sitten kun ei koskaan tule. Aina on jotain parannettavaa.

Emmi: ”Olen ollut kova kontrolloimaan itseäni. Kuritin kehoani vuosia enkä osannut kuunnella sitä – en edes tiennyt, mitä se tarkoittaisi. Häpesin itseäni enkä ajatellut, että kehoni olisi arvokas lahja. Lopulta jatkuva tyytymättömyys sai minut pysähtymään. Halusin ymmärtää, tehdä jotain toisin. Selvittää, voisiko elämä olla jotain aivan muuta. Vähitellen opettelin pitämään itsestäni. Opin rakastamaan ja arvostamaan olemassaoloani ja kehoani, jonka avulla voin kokea niin paljon. Pitkän työstämisen jälkeen löysin tasapainon – ja itseni.”

Kehoviha ei katso painoa, ikää tai sukupuolta

Kuka tahansa voi tuntea itsensä riittämättömäksi. Kohtaamme päivittäin laihdutusvinkkejä, virheettömiksi käsiteltyjä kasvoja ja vartaloita. Jokaiseen muhkuraan ja ryppyyn tarjotaan keino, jolla siitä pääsee eroon.

Harvoin kuitenkaan pysähdymme pohtimaan, mistä kohtuuton arvostelu ja vaatimukset kumpuavat. Miksi kiellämme itseltämme asioita, joista pidämme? Miksi jatkuvasti täytyy ”vahtia linjojaan”? Miksi jokaisena uutena vuotena lupaamme laihduttaa?

Jenni: ”Tiedän, miltä syvä kehoviha tuntuu. Kun arvostelee itseään niin häikäilemättömästi, että alkaa nähdä pelkkiä virheitä eikä lopulta enää tiedä lainkaan miltä näyttää. Tiedän, millaista on kadottaa täydellisesti yhteys omiin tarpeisiinsa, ajaa kehonsa äärirajoille ja unohtaa, millaista on puhua itselleen ystävällisesti. Eikä koskaan, ei koskaan ole eilistä tyytyväisempi.

Tiedän, kuinka työlästä on harjoitella näkemään itsensä kokonaan uudella tavalla ja käydä sellaisia ihanteita vastaan, jotka kannustavat kurittamaan, kaventamaan, suorittamaan. Miten työlästä on opetella aikuisena lempeys. Onneksi tiedän myös, että se on mahdollista. Tiedän, miltä tuntuu kävellä ensimmäistä kertaa peilin ohi ahdistumatta. Miten ihanan painottomia ovat ensimmäiset hetket, kun tuntee vihdoin olevansa riittävä.”

Kuinka hyvältä elämä voisikaan tuntua ilman noita paineita. Jos voisi päättää lenkin pituuden ja lounaan sisällön sen mukaan, mitä keho tänään tarvitsee. Millaista olisi löytää hyvä olo sisältään?

Kehorakkaus on jatkuvaa opettelua. Se on päätös tehdä päivittäin pieniä valintoja, joilla osoittaa keholleen, kuinka paljon sitä arvostaa. Ettei ikinä, missään tilanteessa tarvitsisi hävetä itseään ja olemassaoloaan tai antaa ulkomuotonsa estää tekemästä jotakin. Sillä jokaisella on oikeus tuntea itsensä riittävän hyväksi omissa nahoissaan. Kauniiksi, rakastettavaksi ja tärkeäksi.

Keho, jossa elämme, on ainoa laatuaan. Siksi olisi niin kovin tärkeää, että häpeämisen ja jatkuvan virheiden etsimisen sijaan opettelisimme arvostamaan ja pienin askelin rakastamaan tuota valtavan hienoa, kaunista ja arvokasta asiaa. Sillä kehomme ansaitsee olla niin paljon enemmän kuin työmaa.


Miten sinä suhtaudut omaan kehoosi, arvostatko ja rakastatko sitä? Kerro kokemuksesi HIDASTA ELÄMÄÄ -KESKUSTELUALUEELLA.