Täsmäase vegaanihaasteeseen – Maukkaat yrttifalafelit

juulia_blogi

Vaikka et olisikaan päättänyt aloittaa uutta vuottasi vastaamalla vegaanihaasteeseen, niin jouluruokien jälkeen maistuu kuitenkin hiukan kevyempi ja raikkaampi eväs. Tässä resepti mehukkaisiin yrttifalafeleihin, joita kannattaa tehdä kerralla vaikka vähän isompikin määrä pakastimeen odottamaan kiireisempiä talvi-iltoja. Falafelien seuraksi sopii ihanasti raikas quinoa tabouleh ja tsatsiki, jonka voi hyvin tehdä maidottomasti esim. soijajogurttiin.

Uppopaistoin falafelit kylmäpuristetussa kookosrasvassa, koska kookosrasva on paistoöljyistä kaikkein stabiilein. Sen rasvahappokoostumus ei muutu kuumennettaessa, jolloin haitallisia transrasvoja ei pääse syntymään, toisin kuin esim. rypsi- tai auringonkukkaöljyssä. Kookosöljyssä paistettaessa täytyy olla vain hiukan malttia ja uskoa, että kyllä ne pullat kypsyy hiukan hitaamminkin. Uppopaisto tuo pullille mehevyyttä ja ihanan rapeuden, mutta pullat voi myös valmistaa uunissa paistamalle, jolloin ne kannattaa voidella oliivi- tai kookosöljyllä.

Huom! Ohjeen kikherneet tulee liottaa yön yli, vähintään 8 tuntia.falafelit2

Yrttifalafelit

400 – 500 g kuivia kikherneitä, liota vedessä yön yli

1 pieni sipuli

nippu persiljaa

nippu korianteria

5 kynttä valkosipulia

2 rkl gluteenittomia jauhoja

1-2 tl suolaa

2 tl juustokuminaa

2 tl jauhettua korianteria

ripaus mustapippuria

ripaus kardemummaa

ripaus cayennepippuria

500 g neitsyt kookosöljyä

  • liota kikherneita yön yli (vähintään 8 tuntia)
  • kaada vesi pois kikherneistä ja huuhtele hyvin.
  • Lisää kikherneet ja kaikki mausteet tehosekoittimeen (myös tehokas blenderi tai sauvasekoitin käy) ja sekoita tahnaksi. Älä työstä liikaa, jotta tahnaan jää hiukan ”tekstuuria”.
  • Jos haluat lisää kuohkeutta falafeleihin, voit lisästä massaan pari tl ruokasoodaa (ei välttämätön).
  • Tee tahnasta sopivan kokoisia palloja
  • Sulata ja kuumenna kookosöljy pienessä kattilassa mahdollisimman kuumaksi
  • Paista 3 – 5 falafelia kerrallaan öljyssä. Käännä paiston aikana kerran ja nouki valmiit pallot reikäkauhalla. Valmiin falafelin tunnistaa kullan ruskeasta pinnasta.
  • Jos et halua uppopaistaa falafeleja, voit paistaa ne öljyllä voideltuna myös uunissa 200 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea.
  • Tarjoa falafelit tsatsikin ja quinoatabouleen kera!