Näin lapsesi käyttää teknologiaa turvallisesti

vieraskyna

Kirjoittaja Erja Tamminen on yrittäjä ja tietokirjailija, joka on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveysvaikutuksista käytävää keskustelua vuodesta 1997. Hänen yrityksensä on julkaissut seuraavat aihepiiriin liittyvät tietokirjat: Sähköä ilmassa, Ihmiskunta ja langaton peli, Matkapuhelinteknologia – Mitkä ovat terveysriskit? sekä Langaton teknologia ja terveys.


Lapset ovat uteliaita uuden teknologian suhteen. Pelit ja netti koukuttavat ja kiinnostavat. Koska teknologia on monin tavoin hyödyllistäkin, meidän on hyvä opettaa lapsia käyttämään sitä turvallisesti. Pelit ja sovellukset ovat levinneet niin laajalti lasten arkeen, että jo kouluissa pitäisi opettaa älylaitteiden turvallista käyttöä, jotta lapset eivät liiaksi altistuisi langattomien verkkojen tuottamalle säteilylle. Koska kouluopetusta aiheesta ei toistaiseksi ole, tarjoan teille lyhyen oppimäärän vaihtoehtoisia ratkaisuja langattoman, tällä hetkellä lähes vaihtoehdottoman, teknologian tilalle.

kannykankaytto

Kiinteä teknologia on lapsille turvallisempi. Lapset ovat tunnetusti aikuisia herkempiä monille ympäristöfaktoreille kuten lääkeaineille, kemikaaleille, ja UV-säteilylle. He ovat luonnollisesti herkempiä myös altistuessaan sähkömagneettisille kentille, joita tuottavat muun muassa tablettien, älypuhelimien ja tietokoneen sekä sen oheislaitteiden langattomiin yhteyksiin pohjautuvat toiminnot.

Turvallisempi tapa pelata

Vanhemmat antavat jo pientenkin lasten pelata tableteilla. Folkhälsanin uuden tutkimuksen mukaan jopa pienetkin lapset pelaavat noin kaksi tuntia päivässä, mikä on liian paljon. Kun tabletti on yhteydessä internetiin joko liittymän tai kodin WLAN-reitittimen välityksellä, se säteilee runsaasti. Tämä säteily voidaan eliminoida kytkemällä laite lentokonetilaan, jolloin yhteys liittymään katkeaa ja säteily vaimenee, tai sulkemalla WLAN-yhteys, jolloin yhteys kodin WLAN-reitittimeen katkeaa ja säteily vähenee.

On siis järkevää pitää yhteyksiä päällä vain silloin, kun internetiä tarvitaan.

Voit ladata netistä lastasi varten tabletille valmiiksi videoita ja pelejä, joita on mahdollista käyttää lentokonetilassa. Osa peleistä vaatii jatkuvan yhteyden, mutta offline-pelejäkin löytyy.

Samaa lasten käyttöön soveltuvaa offline-periaatetta voi soveltaa älypuhelimenkin kohdalla. Ennen laitteen antamista lapsen käyttöön, on syytä tarkistaa WLAN- ja bluetooth-yhteyden, lentotilan ja paikannuksen asetukset ja varmistaa, ettei turhia altistavia teknologioita ole toiminnassa.

Kiinteä internet langatonta parempi

Jos lapsen halutaan voivan käyttää internetiä kotona, on järkevää hankkia kiinteä yhteys pöytäkoneeseen tai kannettavaan. Tämä edellyttää valokuidun tai kuparikaapelin saatavuutta. Mikäli kiinteää kaapeliyhteyttä ei ole saatavilla, langallisen yhteyden voi luoda käyttäjistä mahdollisimman etäällä olevan reitittimen kautta kiinteällä kaapelilla kuhunkin kodin tietokoneeseen. Tämä vähentää kodin laitteiden pistemäistä säteilyä huomattavasti.

Pöytäkone tai läppäri on syytä kytkeä maadoitettuun pistorasiaan, jolloin koneiden sähkökenttä pienenee merkittävästi. On hyvä hankkia myös langallinen hiiri ja näppäimistö, koska vastaavat langattomat lisäävät säteilyä. Itse koneesta ja sen oheislaitteista kytketään langattomat ominaisuudet pois.

Kannattaa myös vähentää näytön sinistä valoa netistä ladattavalla ohjelmalla. Älylaitteiden sininen valo voi häiritä käpyrauhasen melatoniinin tuotantoa ja siten heikentää unen laatua.

Yle uutisoi laajasta koostetutkimuksesta, joka osoitti, että älylaitteet häiritsevät lasten unta. Älypuhelimen näprääminen ennen nukkumaanmenoa heikensi unen laatua, lyhensi yöunia ja johti myös päiväväsymykseen. Tutkimus käsitti 11 tutkimuksen aineiston, joihin osallistui yhteensä yli 26 000 keskimäärin 15-vuotiasta lasta. Kyseisessä tutkimuksessa ei tuotu esille itse säteilyn terveysvaikutuksia, mutta niistä voit saada lisää tietoa veloituksetta ladattavissa olevasta kirjastamme Sähköä ilmassa (Tamminen-Rekula-Juusela, 3. painos 2015).

nukkuva-lapsi

Palataan vielä itse teknologiaan.

Modeemista WLAN kytkettävä pois

Modeemia hankittaessa on hyvä varmistaa, että se toimii myös yksinomaan kiinteällä teknologialla. Modeemista pitää saada kytkettyä pois langaton WLAN. Nykypäivänä ei ole helppoa löytää langallisia modeemeja. Yksi tällainen suositeltava malli on Zyxel vmg 3925.

Nettipuhelin pääasialliseksi puhelimeksi

Lasten ensisijaisena puhelimena pitäisi olla joko perinteinen lankapuhelin tai nettipuhelin. Uusia lankapuhelinliittymiä ei valitettavasti enää saa, joten vaihtoehdoksi jää nettipuhelin. Kännykän voi helposti kääntää soitonsiirrolla nettipuhelimeen.

Pöytä-GSM-puhelinta en sen sijaan suosittele. Mallit, joissa on antenni itse laitteessa, säteilevät kohtalaisen paljon. Puhelin on jokseenkin toimiva ainoastaan silloin, kun sen antennin saa vietyä kaapelilla kiinteistön katolle. Myöskään langatonta kotipuhelinta en suosittele, koska sen kantaosa toimii tukiasemana eikä säteilynsä vuoksi sovellu lasten käyttöön.

Peruspuhelin riittää

Kun harkitset oman kännykän ostoa lapselle, pidä mielessäsi, että lapselle ei ole välttämätöntä hankkia älypuhelinta. Peruskännykkä toimii hyvin ja tekstiviestit kulkevat. Tavallisenkin kännykän kohdalla handsfreen käyttö on erittäin suositeltavaa ja puhelut tulee pitää lyhyinä. On myös olennaista opettaa lapselle miten laitetta säilytetään: Kännykkää ei ole syytä pitää lähellä kehoa ja puhelin, kuten kaikki muukin teknologia tulee sulkea yöksi.

Katkaise säteilyä lisäävät yhteydet älypuhelimesta

Jos olet hankkinut lapselle älypuhelimen, varmista, että turhat säteilyä lisäävät toiminnot eivät ole päällä. Mieti, tarvitseeko lapsesi paikannuspalvelua, bluetooth- tai internet-yhteyttä. Ota myös huomioon, että yhteyksien ollessa päällä lapsesi altistuu, vaikka hän ei puhuisikaan puhelua: laite on hyvin lähellä kasvoja ja päätä pelattaessa ja sosiaalista mediaa selailtaessa.

ulkona

Tähän liittyen ruutuajan rajoittaminen tai ansaitseminen esimerkiksi ulkoilemalla on harkinnan arvoinen juttu. Sille niin elintärkeälle vanhemmuuden palomuurille on jälleen kysyntää.


Sähköä ilmassa

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image