Työkalut yksin eivät tuo tuottavuutta

Eivät työkalut mullista tuottavuuttasi, vaan…

jani_blogi

Olet hankkinut jonkin uuden työkalun tai vempeleen – uuden kuntoiluhilavitkuttimen, tuottavuusohjelmiston tai viimeisintä huutoa oleva älypuhelimen.

Sen on kerrottu nostavan kuntosi /  tuottavuutesi / onnellisuutesi pilviin!

Olet maksanut siitä rahaa tai ainakin vaivaa. Tai molempia. Jotta panos saa oikeutuksensa, tarvitaan sille nyt tuottoa.

Mutta mitään ei tapahdu. Uusi hilavitkutin jää lojumaan nurkkaan. Tai otat sen käyttöön vanhan tilalle, mutta mikään ei muutu. Kunto ei parane. Tuottavuus ei nouse. Onnellisuus pikemmin laskee, kun käytit arvokasta aikaasi ja rahaasi taas johonkin tuollaiseen uuteen ja hienoon, joka ei nyt tuokaan autuutta.

Ratkaisu mullistukseen on äärimmäisen yksinkertainen, joskin ihmismielelle usein työläs.

Uudet hilavitkuttimet eivät mullista elämäämme, vaan se, miten niitä käytämme.

Paraskaan työkalu ei tee mitään ilman sen aktiivista käyttöä, toimintaa. Uudella älypuhelimella voi lähettää tekstiviestejä ja soittaa, mutta tällöin mikään ei muutu siihen nähden, miten käytit vanhaa puhelinta. Uusi puhelin voi nostaa tuottavuutesi pilviin, mutta vasta sitten, kun opettelet käyttämään sen näppäriä ominaisuuksia.

Toimintaa on tässä suhteessa kahdenlaista:

  1. Tehdään kuten ennenkin.
  2. Kokeillaan uusia lähestymistapoja.

Tekemällä, kuten ennenkin, saadaan samoja tuloksia kuin ennenkin.

Uusilla lähestymistavoilla saadaan uudenlaisia tuloksia, eikö niin?

Yksi tarina omasta tuottavuudestani

Olen kirjoittanut neljästä kuuteen eri blogiin yli sata tekstiä vuodessa. En ole laskenut, kuinka monta liuskaa paperia se on, mutta tiedän, että se on paljon – etenkin, kun mukaan lasketaan kaikki muut kirjoitetut jutut.

Joskus tuskailin sen kanssa, miten saisin itsestäni tekstiä irti paremmin. Kokeilin kaikenlaisia tuottavuussovelluksia ja -vempaimia.

Ratkaisu oli hyvinkin yksinkertainen: Minun piti vain varata kalenterista muutama tunti viikossa tekstien kirjoittamiseen, ja tunti tai pari esimerkiksi valokuvien ottamiseen sekä taustojen selvittämiseen. Kun tuollainen kalenterimerkintä osuu kohdalle, käytän jokaisen varatun minuutin siihen, mitä olen suunnitellut.

Kaikki ajallaan, kaikelle aikansa. Kovin, kovin yksinkertaista.

Päivitä ensin toimintatapasi

Jos tuottavuus, kunto tai onnellisuus ovat olleet alakantissa ja niitä haluaa parantaa, voivat erilaiset työkalut olla hyödyksi. Mutta vasta sitten, kun päivitämme toimintatapamme. Oikeastaan meidän kannattaa muuttaa toimintatapamme ensin, ja hankkia vasta sitten sopivia työkaluja.

Jos haluat paremman kunnon, eivät uudet juoksulenkkarit tai sulkapallomaila sitä tee, vaan sinun on käytävä lenkillä tai sulkapalloilemassa säännöllisesti – ja sen voi tehdä myös vanhoilla välineillä.

Jos haluat keskittyä paremmin työhösi, ei keskittymistä parantava sovellus ole paras ratkaisu, vaan häiriötekijöiden karsiminen työympäristöstä.

Jos aikasi on kovasti kortilla ja sinulla on jatkuvasti kiire joka paikkaan, et tarvitse ajankäytönhallintasovellusta, vaan tekemisen karsimista ja kohteliasta kieltäytymistä joistakin tekemisistä.

Kun seuraavalla kerralla olet hankkimassa uutta työkalua tai vempainta ratkaisemaan haastetta arjessasi – kotona tai työpaikalla – niin mieti ensin:

Voisinko tehdä asioita eri tavalla – yksinkertaistaa, karsia epäoleellista, siivota, virtaviivaistaa?

Työkalut eivät yksin mullista elämääsi – tekeminen, rutiinit, toimintatavat ja niiden hiominen sen sijaan mullistavat.