Tutkimusten mukaan kännykän säteily on epäterveellistä – näin vähennät saamaasi säteilyä

vieraskyna

Kirjoittaja Erja Tamminen on yrittäjä ja tietokirjailija, joka on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveysvaikutuksista käytävää keskustelua vuodesta 1997. Hänen yrityksensä on julkaissut seuraavat aihepiiriin liittyvät tietokirjat: Sähköä ilmassa, Ihmiskunta ja langaton peli, Matkapuhelinteknologia – Mitkä ovat terveysriskit? sekä Langaton teknologia ja terveys.


Me äidit tunnemme suurta kiitollisuutta kaikesta sellaisesta tiedosta, joka edistää lastemme terveyttä ja hyvinvointia. Tiedon pohjalta osaamme tehdä oikeita valintoja, joista lapsemme siunaavat meitä tulevaisuudessa. Kun kyse on lasten terveyden turvaamisesta, eivät äidit epäröi vaikuttaa, vaan tarvittaessa nousevat barrikadeille ja perustavat jopa äitiliikkeitä. Tuore esimerkki löytyy Kanadasta, jossa äidit organisoituivat ”Moms who care” (Rakastavat äidit valistavat) -liikkeeksi. Kyse on äideistä, jotka haluavat jakaa uutta tietoa viestintäteknologian, eli matkapuhelimien ja tablettien, mahdollisista terveysriskeistä lapsille. Nämä välittävät äidit vaikuttavat myös päättäjiin. Älypuhelimet ja tabletit ovat Kanadassa lähes yhtä yleisessä käytössä kuin Suomessa.

Koulujen alku on kaikkialla perinteisesti se hetki, jolloin perheissä tehdään pienten ihmisten elämään liittyviä suuria päätöksiä. Tällöin pohditaan myös teknologiaa. Valitako lapselle älypuhelin, vai se tavallinen peruspuhelin? Matkapuhelimen ominaisuudet kuten näytön koko, hinta ja puhelimen kestävyys mietityttävät. Suomessa noin yli 90 prosenttia lapsista omistaa matkapuhelimen ja arviolta 80 prosentilla ekaluokkalaisista on jo älypuhelin. Kännykkäbisneksen näkökulmasta älypuhelin on kullanarvoinen valinta, vaikka peruspuhelin olisi monelle riittävä.

Älypuhelinkulttuurin alaisena kasvaessaan pienetkin lapset oppivat pian pelailemaan ja toimimaan internetissä. Älypuhelin houkuttelee lapsia, koska se mahdollistaa internet-yhteyden ja monia sovelluksia, kuten netistä ladattavat pelit ja videot. Sosiaalisen median älypuhelinsovellukset toimivat internetin kautta ja päivittävät viestejä, uutisia ja kuvia reaaliaikaisesti lasten ja nuorten laitteisiin: WhatsApp, Instagram, Facebook, Twitter ja paljon muuta.

Laitevalmistajille lapset ovat tärkeä uusi markkinoinnin kohderyhmä, joten Suomessa lapsiperheille suunnattuun mainontaan panostetaan. Esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa pieniin lapsiin kohdennettu kännykkämainonta ei ole sallittua.

Älypuhelin altistaa käyttäjäänsä juuri edellä mainittujen ominaisuuksiensa vuoksi mikroaaltosäteilylle peruspuhelinta enemmän. Lisäksi älypuhelimissa on langaton WLAN-toiminto. Nykyisin älypuhelimet ovat 4G-teknologialla varustettuja. Puhelinta hankittaessa on hyvä huomioida, että 4G-teknologia säteilee aiempia 2G- ja 3G-teknologioita enemmän erilaisen tehonsäätömekanisminsa vuoksi.

Älypuhelinkulttuurin yleistyminen on kanadalaisen Moms who care -liikkeen näkemysten mukaan ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että lapset ovat aikuisia herkempiä matkapuhelinsäteilylle. Lasten hermosto on kehitysvaiheessa, se on nestepitoisempi kuin aikuisen hermosto ja absorboi (imee) säteilyä enemmän kuin aikuisen aivot. Lasten kallon luusto on ohuempi, läpäisevämpi ja heidän elinikäinen altistumisaika on pidempi kuin aikuisilla.

sateily
Matkapuhelimen säteily vaikuttaa eniten lasten aivoihin. Vertailussa näkyy läpäisyvaikutus viisivuotiaan, kymmenvuotiaan ja aikuisen aivoihin kännykkä korvalla puhuttaessa. Lähde: * (ks. lähdeluettelo)

Moms who care -liikkeen synnyinsijoilla, Kanadassa, parlamentti julkaisi vuonna 2015 laajan raportin langattomien verkkojen terveysvaikutuksista muistuttaen, että langaton teknologia saattaa heikentää lasten oppimiskykyä ja aiheuttaa muitakin terveysongelmia. Lääkäreitä ja lasten vanhempia kehotetaan tarkkailemaan lasten oireita ja sitä, esiintyvätkö ne uuden teknologian käytön yhteydessä.

Kanadan naapurimaassa Yhdysvalloissa julkaistiin äskettäin hallituksen rahoittaman National Toxicology Program (NTP) -projektin eläinkokeiden tuloksia. NTP:n maine on hyvä ja tutkimustulokset saivat laajaa mediahuomiota. Koirasrotat, joita oli altistettu kahden vuoden ajan matkapuhelinsäteilylle, sairastuivat syöpään.

Tutkimuksessa havaittiin, että syöpää tai sen esiasteita kehittyi 8,5 prosentille niistä koe-eläimistä, jotka olivat altistuneet kännyköiden radiotaajuiselle säteilylle. Säteily aiheutti syöpää myös niille koe-eläimille, jotka altistuivat alle vallitsevien SAR-arvojen jääville tasoille. Sen sijaan altistumattomat rotat eivät sairastuneet. Julkaisussa todetaan, että langattomille verkoille tapahtuvan hyvin pienenkin altistumisen aiheuttamalla sairastavuuden lisäyksellä voi olla merkitystä kansanterveyden näkökulmasta, kun otetaan huomioon teknologian laaja käyttö kaikenikäisten keskuudessa. Mielenkiintoista, että Yhdysvaltain rekisteritietojen mukaan pahanlaatuiset aivokasvaimet ovat suurin syöpäkuolleisuuden aiheuttaja yhdysvaltalaisilla 15–39-vuotiailla nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Kuten Moms who care -liikkeen äidit, moni tutkija muistuttaa varovaisuusperiaatteesta. Yksi heistä on ruotsalaisprofessori Lennart Hardell, joka julkaisi vuonna 2011 International Journal of Oncology -tiedelehdessä tutkimuksen, jonka mukaan niillä nuorilla, jotka aloittavat kännykän käytön teini-iässä ja jatkavat sitä yli kymmenen vuotta, on 4,9-kertaisesti kohonnut riski sairastua pahanlaatuiseen aivokasvaimeen, astrosytoomaan.

Professori Hardell on yksi 30 asiantuntijasta, jotka kutsuttiin Ranskan Lyoniin vuonna 2011 arvioimaan langattomien verkkojen syöpäriskiä. Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisen syöväntutkimuslaitos IARC:n (International Agency for Research on Cancer) asettama työryhmä luokitteli radiotaajuiset verkot ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”, kategoriaan 2B. Kyseisessä luokassa on yli 280 yhdistettä, joista monen käytölle on asetettu rajoituksia. Esimerkkeinä mainittakoon nikkeli, pakokaasut ja matalataajuiset magneettikentät. Luokituksen jälkeen on julkaistu paljon uutta tutkimustietoa.

Lasten vanhemmat elävät melkoisen sosiaalisen paineen alla ja kilpavarustelun keskellä pohtiessaan kännyköiden hankintaa lapsille. Koska teknologia on levinnyt niin laaja-alaiseen käyttöön, emme voi täysin kieltää lapsilta kännyköitä. Pääasialliseksi puhelimeksi rinnalle on kuitenkin tärkeätä hankkia kiinteä nettipuhelin nyt, kun perinteisistä lankapuhelimista on pitkälti luovuttu. Lasten haavoittuvuus huomioiden, tarvitsemme puhelinkulttuuriimme uusia, aikuisen päätäntävallassa olevia ohjeita. Perheissä, yhteiskunnan pienimmissä yksiköissä, juuri rakastavien äitien jakama tieto nousee mittaamattomaan arvoonsa.

Moms who care – rakastavat äidit valistavat kännyköistä:

 • Mikäli olet luopunut lankapuhelimesta, hanki nettipuhelin pääasialliseksi puhelimeksi. Sen kautta saat myös kiinteän internet-yhteyden.
 • Älä puhu kännykkä korvalla. Puhu matkapuhelimeen vain lyhyesti ja aina hands free -laitetta käyttäen. Suosi tekstiviestejä.
 • Älä säilytä matkapuhelinta kehoa vasten taskussa tai kaulalla roikkumassa, koska matkapuhelinsäteily heikentää hedelmällisyyttä. Raskaana olevien naisten ei pidä säilyttää puhelinta kehittyvän sikiön lähellä.
 • Valitse mieluiten tavallinen peruspuhelin älypuhelimen sijaan. Valitse matkapuhelin, jossa on alhainen SAR-arvo.
 • Mikäli sinulla on älypuhelin, poista älypuhelimen hallintapaneelista mobiilidata, Wlan, Bluetooth ja GPS.
 • Älä puhu matkapuhelimeen autossa, junassa, metrossa tai hississä. Matkapuhelin nostaa tehojaan tällaisessa katvealuetta muistuttavassa tilassa.
 • Pidä matkapuhelin ja muut langattomat laitteet suljettuina öisin ja aina kun niitä ei tarvita.

sahkoailmassa2

Lähteet:

 1. Kuva: * Electromagnetic absorption in the human head and neck for mobile telephones at 835 and 1900 MHz
 2. Radiofrequency electromagnetic radiation and the health of Canadians
 3. http://biorxiv.org/content/early/2016/05/26/055699
 4. http://neuro-oncology.oxfordjournals.org/content/18/suppl_1/i1.full
 5. Hardell, L. et al. | International Journal of Oncology (2011). Pooled analysis of case-control studies on malignant brain tumours and the use of mobile and cordless phones including living and deceased subjects.
 6. International Agency for Research on Cancer | WHO (2011). IARC classifies radiofrequency electromagnetic fields as possibly carcinogenic to humans.
Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image