Erikoislääkärin 5 vinkkiä parempaan uneen – Tankkaa aamuaurinkoa heti herättyäsi

Se ihana hetki, kun pitkän päivän päätteeksi pääset sänkyyn. Pää tyynyyn, peitto korviin, silmät kiinni. Kuluu hetki, toinenkin. Pian huomaat kääntäväsi kylkeäsi kymmenettä kertaa ja lasket jo hermostuneena, kuinka monta tuntia on jäljellä herätykseen. Mitä enemmän hermostut, sitä kauemmaksi nukahtaminen karkaa. Kuulostaako tutulta?

Tässä psykiatrian erikoislääkäri ja tutkija Craig Hudsonin 5 vinkkiä, joiden avulla voit helpottaa nukahtamista ja parantaa yöuniasi:

1. Pidä jalat ja kädet lämpiminä varmistaaksesi nopean nukahtamisen

Jos kätesi ja jalkasi ovat usein kylmät, kannattaa sujauttaa jalkaan mukavat, lämpimät sukat ennen nukkumaanmenoa. Tutkimusten mukaan kylmät kädet ja jalat vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka nopeasti nukahdamme. Varmista kuitenkin, että yösukkasi ja -käsineesi hengittävät – liika lämpö hikoiluttaa, mikä sekin voi heikentää yöunia.

2. Nauti aamuauringosta, niin aikataulutat unirytmin kehossasi

On lääketieteellisesti todistettu, että valo voi auttaa kehon biologisen rytmin sopeutumisessa maapallon kiertoon. Keinotekoisen valon myötä kehomme sisäiset kellot ovat kuitenkin menneet sekaisin. Jotta voit luoda itsellesi tietyt heräämis- ja nukahtamisajat, kannattaa pyrkiä auringonvaloon mahdollisimman pian herättyäsi. Aamuauringonvalo auttaa heräämään ja piristymään, mutta myös tuntemaan itsensä väsyneeksi illalla, kuin aikataulutetusti.

3. Nukut paremmin, kun lisäät ruokavalioosi tryptofaania

Serotoniinin ja melatoniinin puutteen negatiivinen vaikutus unirytmiimme on nykyään jo yleisessä tiedossa. Molempien näiden hormonien tuotanto riippuu aminohappo tryptofaanista. Syömällä enemmän tryptofaania sisältäviä ruokia voit parantaa unesi laatua. Kurpitsansiemenet ovat hyvä tryptofaanin lähde: noin 100 grammaa kurpitsansiemeniä voi sisältää jopa 600mg tryptofaania. Muita luonnollisia tryptofaanin lähteitä ovat pähkinät, siemenet, tofu, kalkkuna, kala, kaurat, pavut, linssit ja kananmunat. Erityisen tehokas tryptofaanin lähde on luomusertifioitu juomajauhe Tyyni.

4. Pysäytä apinamieli – pidä päiväkirjaa

Jos unta etsiessäsi huomaat ajatustesi vilistävän aiheesta toiseen kuin apina konsanaan, varaa päiväkirja tai muistikirja ja kynä yöpöydällesi. Ennen nukkumaanmenoa kirjoita kirjaan kaikki mieltäsi painavat asiat. Kirjoittamalla huolesi ylös työstät sinua hereillä pitäviä huolia ja olosi helpottaa. Päiväkirjaan saat myös kirjattua muistiin kaikki ne uudet ideat, jotka usein tuntuvat iskevän juuri nukkumaan mennessä. Sen sijaan, että yrittäisit pysäyttää rauhattomat ajatuksesi, kirjoita ne ylös ja jätä sivuun odottamaan seuraavaa päivää.

5. Hiljennä ympäristösi, mutta älä täysin

Meluisa ympäristö haittaa rauhallista unta, mutta yllättävää kyllä, myös täysin äänetön ympäristö voi olla haitaksi. Yön aikana käyt läpi erilaisia unen vaiheita, joista osa voi olla melko kevyitä. Jos nukut täysin äänettömässä ympäristössä, jopa hengityksen ääni voi herättää sinut näiden kevyiden univaiheiden aikana. Jotkut käyttävät valkoista kohinaa tuottavia laitteita tai soittavat pienellä äänenvoimakkuudella rauhoittavaa musiikkia luodakseen ympäröivää ääntä, joka vaimentaa muita mahdollisesti herättäviä ääniä.

Lähde: Craig Hudson


Tyyni on ensimmäinen Hidasta elämää -tuoteperheen terveystuote ja se se on tuotu markkinoille yhteistyössä terveystuotealan pioneerin Biomedin kanssa. Tyynin on kehittänyt kanadalainen psykiatrian erikoislääkäri ja tutkija Craig Hudson.


tyyni_widget2