Parisuhteen peruspilarit – 3 avainta toimivaan kumppanuuteen

Olin Tony Dunderfeltin parisuhdeluennolla ja haluan jakaa kanssanne omat oivallukseni Tonyn opeilla höystettynä.

Toimiva parisuhde tarvitsee ”huoltoa” ja huomiota. Homma ei toimi, jos ajatellaan, että tässä nyt ollaan, ja rakastetaan, kyllä se parisuhde toimii automaattisesti siinä sivussa. Rakkausliekin ylläpito tarvitsee säännöllistä kumppanin huomioimista, ja parisuhdetaitojen kehittämistä. Perustuksena rakkauskumppanuudelle on tietenkin sydämen tunneyhteys, ja sitoutunut tahtotila olla juuri tämän ihmisen kanssa.

KOLME PERUSPILARIA TOIMIVAAN KUMPPANUUTEEN

Tony piirsi taululle kolme palleroa.
Ensimmäiseen pallukkaan hän kirjoitti sanoja kuten läsnäolo, läheisyys, kunnioitus, keskustelu, hyväksyntä, empatia.

Nämä teemathan monelle tulevat ensimmäisenä mieleen hyvästä parisuhteesta. Vaihdetaan nopea halaus ja suukko ennen töihin lähtöä. Kysytään kuulumisia työpäivän jälkeen. Keskustellaan ja puhutaan kipeistäkin asioista avoimesti. Itse koen, että läsnäolo, toisen avoin ja vastaanottava kuuntelu, ovat erityisen tärkeitä. Nykypäivänä läsnäolon huomio on usein kännykässä, tietokoneessa, tai televisiossa. Jos keskustelut käydään koneen yli, tai äänekkään television äärellä, ei läsnäoloa synny ja kumppani kokee olevansa kolmas pyörä. Hyvä on välillä kohdata toinen toisensa hiljaisuudessa, ilman ulkopuolisia ärsykkeitä. Aina ei tarvitse edes puhua, vain olla hiljaa yhdessä.

On hyvin terapeuttista ja vapauttavaa, että molemmat tulevat kuulluksi omana itsenään, ja omilla sanoillaan, sekä tunteillaan. Meillä käydään mieheni kanssa välillä kivikeskusteluja. Se jolla on kivi, banaani, tai vaikka kahvikuppi kädessä, saa puhua, ja toinen kuuntelee. Arvottamatta, kommentoimatta, vastustamatta, tai sen enempää määrittelemättä toisen puheita. Sitten vaihdetaan puhujaa.

Molemminpuolinen hyväksyntä tuo suhteeseen rentoutta ja vapaata virtaavuutta. Turhat draamat ja vastakkainasettelun kiistat jäävät suvaitsevaisuuden myötä pois.

Tärkeää on kannustaa toinen toistaan, niin vanhemmudessa, työprojekteissa, kuin elämän haasteen ja ilon kohdissa. Jaetaan kodinhoitotehtäviä yhdessä sopien. Luodaan pelisääntöjä, niin lasten kasvatukseen, kuin yhteiseen talouteen. Tärkeää on raivata tilaa yhteisille vapaa-ajan hetkille,  kahdenkeskiseen tekemiseen ja rentoutumiseen.

Näillä aineksilla on koossa jo hieno parisuhde. Mutta nykypäivän ihmiselle ei välttämättä riitä, että on kivaa ja kaikki on ihan ok. Jotakin puuttuu. Mikä se on?

Toiseen pallukkaan tuli sana vetovoima

Parisuhteen tärkeä dynamo on vetovoima, intohimo, jännite. Se kenties vähän mystinenkin juttu, joka puuttuessaan tuntuu tylsyytenä tai tasapaksuutena.

Vetovoima syntyy huumorista, kujeilusta, kiusoittelusta, ihan vain heittäytymisestä irrottelemaan ja hulluttelemaan. Toisen yllättäminen pienin tai suurin asioin, synnyttää vetovoimaa. Aamiainen vuoteeseen, tai kukkakimppu keskellä arkea, herättää kuplivaa tunnelatausta.

Vetovoimaa voi aktivoida antamalla toiselle omaa tilaa, ja aikaa yksinäisyyteen, tai omiin tekemisiin. Kaikkea ei tarvitse, eikä pidä tehdä yhdessä. Sopivassa määrin erossa olo luo virkeyttä ja kipinää. Joskus riitelykin toimii aktivaattorina, sen jälkeen voi syntyä oikein huippuhyvä vetovoiman tunne kumppania kohtaan, kun tunnetankit on saanut purettua.

Erilaisuus ja erilaiset mielipiteet vahvistavat vetovoimaa. On hyvä tehdä asioita omalla tavalla, ja tuoda esiin oma, poikkeavakin persoonallisuus. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, ja toisen jatkuva myötäily, ja hyssyttely ei todellakaan luo intohimon kipinää. Enemminkin se tuntuu voimattomalta lammastelulta, joka ärsyttää kumppania. On uskallettava olla erimieltä, ja tehtävä rohkeasti oman näköisiä asioita, sen lisäksi, että tehdään asioita sopivasti myös yhdessä.

Vetovoiman lataus syntyy myös yhteisestä haasteen kohtaamisesta ja voittamisesta. Tiimin henki voimistuu, ja on saanut tuoda oman erityisen osaamisen yhteiseen jakoon, yhteisen onnen vahvistamiseksi.

Vetovoiman maustetta on siis hyvä lisätä, ja jo ennestään toiminut parisuhde saa uuden energiabuustauksen.

Kolmanteen palloon tuli seksi

Itsestäni tämä tuntui päivänselvältä asialta. Tietenkin seksi on yksi tärkeimpiä asioita hyvässä liitossa. Jokainen tietää, miten rakastelu kumppanin kanssa antaa potkua kaikkeen tekemiseen. Se sinetöi yhteisen sydänten liiton, ja tuo hyvänolon tunnetta, jonka avulla voi kohdata elämän haasteet ja ilot sisäistä onneaan hyristen.

Olin yllättynyt, kuinka vielä tänä päivänä seksiä pidetään vaiettuna tabuna! Sitä ei haluta tuoda julkiseen keskusteluun muun parisuhdepohdinnan rinnalle. Se jääköön jokaisen omaan opetteluun.

Toimiva seksi vaatii kumppanin tuntemista, yhtä hyvin kuin hänen, ja oman kehon tuntemista. Avoin keskustelu, tai seksissä toisen opastaminen on tärkeää. Seksuaalisuutta voi opiskella yhdessä oivaltaen, ja kirjoista, tai kursseilla.  Tony otti esiin David Deidan kirjat. Olen saanut melkoisen valaistumisen seksualisuuteen luettuani Deidan kirjan, Rakkauden alkemia ja sielukas seksi. Lämpimästi suosittelen.

Intiimissä kanssakäymisessä ollaan täysin auki toiselle. Mikäli itsellä on tunnelukkoja, jotka estävät seksuaalisen vapautuneisuuden, se näkyy välittömästi kumppanille tavalla tai toisella. Toisinaan voi olla hyväksi mennä seksuaaliterapeutille, saamaan lisää työkaluja itsensä ymmärtämiseen.

Seksuaalienergia on kenties yksi vahvimmista luomisvoimista, vapaata energiaa, josta tietoisena sen voi kohdistaa oikein. Toiset kohdistavat sen luovaan työskentelyyn, ja saattavat jättää seksin harjoittamisen kokonaan pois. Toiset ammentavat sen energiasta voimaa parisuhteeseen ja elämään yleensä.

TasapainoPARISUHTEEN TÄRKEYS

Hektisessä maailmassamme saattaa tuntua, että tämä kaikki on aivan liian vaativaa. Miten tämän kaiken voi mukamas nivoa yhteen työn, lasten, ruokakauppa reissujen ja kaikenlaisen kiireen keskelle. Moni edelläkuvattu on itseasiassa hyvin helppoa ja pienistä asioista koostuvaa. Jokaisen on toimittava omien mahdollisuuksiensa mukaan, kun on aikaa, voi panostaa kumppaniinsa enemmän. Kun aikaa on vähän, riittää pienikin huomion osoitus tai läsnäolon hetki. Aikomus ja tunne on tärkeämpiä, kuin määrä tai näyttävyys.

Parisuhdetta ei voi suorittaa. Riittää, että on tietoinen yhteiseen liittoon vaikuttavista tekijöistä, ja huomio niitä sopivissa tilanteissa.

Olen useamman parisuhdeterapeutin kuullut sanovan, että kun perheen kuningas ja kuningatar voivat hyvin, voivat prinssit ja prinsessatkin yhtä hyvin. Pariskunnan yhteinen harmonia säteilee heissä, ja energisoi kaikki ympärillä olevat samaan valoisaan kenttään.

Toimiva parisuhde on kuin akku, joka lataa voimallaan energiaa kaikkeen tekemiseen.
Parisuhteen tankki täynnä, on ihana lähteä uuteen päivään hymy huulilla.

Lisää Tonyn parisuhdeteemoista www.iloiseksi.fi

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image