Tuli – puhdistava elementti

Tuomas_blogi

Niin kauan kuin meitä ihmisiä on ollut, olemme hypnotisoituneet tulesta ja sen tuijottamisesta. Elävän tulen katselemisessa on jotain hyvin rauhoittavaa ja meditatiivista. Lapin lumon jokaisessa jaksossa pysähdytään hetkeksi tulen äärelle. Se yhdistää, puhdistaa ja lämmittää väsynyttä kulkijaa. Joskus tuntuu kuin muinaiset esi-isämme istuisivat jossain lähistöllä nuotion luodessa tanssivia varjojaan hämärään ympäristöön.

Myönnetään, olen heikkona nuotioihin, takkoihin, rakovalkeoihin ja ennenkaikkea tulen kohentamiseen. Olen istuskellut tulen ääressä lukemattomia tunteja ympäri maailmaa. On kiehtovaa seurata tulen tanssia ja kuunnella sen puhetta. Antautuessamme sen ikiaikaisen lumon tunnelmaan, mieli ja keho rauhoittuu, kuin itsestään.

Tulta pidetään puhdistavana elementtinä. Jo kynttilän rauhoittava lepatus luo tietynlaisen puhdistavan olotilan ympäristöönsä. Monissa erilaisissa puhdistusrituaaleissa annetaan savun viedä vanhat asiat pois, joita emme enää tarvitse. Erilaisten suitsukkeiden, pihkan ja salvian polttamisen uskotaan puhdistavan asuintiloja ja ihmisiä. Meillä Suomessakin poltetaan juhannuskokkoa ja monissa varsinkin länsirannikon alueilla jätetään kesälle hyvästit syksyllä sytytettävissä tulissa. Tuleen on aina liitetty tiettyä juhlallista tunnelmaa ja toki elinehtomme, aurinkokin on valtaisa tulipallo. Monet muinaiset kulttuurit, egyptiläiset etunenässä, ovat perustaneet uskontonsa pitkälti auringon palvontaan.

Saunaa ja tulipesää, nykyisin takkaa, pidetään kodin sydämenä ja niiden ympärille keräännytään lämmittelemään varsinkin kylminä ja pimeinä talvi-iltoina. Tulen henkeen liitetään monia uskomuksia, mutta on selvää kuinka tärkeänä elementtinä sitä on aina pidetty. Siksi kenties varsinkin puulämmitteisiä saunojakin pidetään niin puhdistavina, sen tuoma lämpö auttaa meitä jättämään taaksemme asiat, joita emme enää tarvitse. Sanotaan, että liekit eivät koskaan ole täysin samanlaisia, ne elävät ja muuttavat muotoansa jatkuvasti.

IMG_7098

Kun istumme nuotiolla, kohoilevat tuhannet kipinät ylös, kohti taivasta. Ne katoavat kohti tähtiä, kohti ikuisuutta. Tulen äärellä on ihmisen hyvä olla.

”Mikään ei ole niin tärkeää, kuin sörkkikeppi (tulen kohennukseen tarkoitettu oksa tms.), paitsi nuotio, sillä ilman sitä sörkkikepillä ei tee yhtään mitään.”
– vanha Tuomaan sanonta ; )

 


Lapin lumon kaikki jaksot ovat katsottavissa täällä.


Lapin lumon mahdollistavat yhteistyökumppanit

sponsor_laplandhotels

sponsor_vaeltajankauppa

sponsor_lahitapiola

sponsor_cocovi

Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image