Tukikohtana Saariselkä? Koe ainakin nämä!

ELISA_BLOGI

Saariselän tunturikylä sijaitsee Inarin kunnassa Kaunispää- ja Iisakkipäätunturin kainalossa. Kylässä on mukava tunnelma, kaikkialle pääsee helposti jalan ja välimatkat ovat lyhyitä. Tämä vähentää sekä autoilua että suojelee tunturiluontoa. Saariselän suunnalla kannattaa ehdottomasti käväistä näissä Lapin lumon suosittelemissa paikoissa!

Kullanhuuhdonta

IMG_473796360
Kultahan se siellä kimaltelee!

Hiekkaa valuu ränniä pitkin veden mukana. Painavimmat kivenmurikat ja mahdollinen kulta jäävät pyörimään risloihin. Pikkuhiljaa rislat täyttyvät ja pelkkä veden solina kuuluu. Otan täyden ämpärin potentiaalista kultahiekkaa ja suuntaan vaskoolin kanssa joen rantaan, enkä lainkaan ihmettele, että niin moniin iskee kunnon kultakuume! Kullanhuuhtomisessa on oma meditatiivinen puolensakin. On rauhoittavaa seistä joen penkalla sen solinaa kuunnellen ja vaskoolissa vettä huljutellen ja seurata, kuinka vesi pyörii ja vie aina vähän hiekkaa kerrallaan.

Olo on kuin itämaisella munkilla, joka keskittyneenä tekee hiekasta värikästä mandalakuviota. Lopulta vaskoolin pohjalla kimmeltää kuin kimmeltääkin pienen pieniä keltaisia hippuja! Ne kerätään vielä tarkkaavaisesti talteen. Jotkut kullankaivajista kuulemma menevät Saariselän Panimoon ostamaan tuopposensa kullalla. Tämähän on kuin lännenelokuvasta! Sateenkaarenpää-kultakaivoksen emäntä tarjoaa meille onnistuneen kullanhuudonnan kunniaksi vielä spelttiletut, herkutteluhetkeä tulee seuraamaan vierestä monta uteliasta kuukkelia.

IMG_473796361-6
Nopealiikkeinen kuukkeli.

Raja-Jooseppi

IMG_473796361-5
Ovi on avoinna satunnaisille vierailijoille.

Raja-Jooseppi muutti silloiseen Rajaniemeen vuonna 1910 jo silloin siellä sijainneeseen  saunarakennukseen. Seuraavan kymmenen vuoden aikana hän rakensi pihapiiriin monta nykyisin viehättävää ja ajanpatinoimaa rakennusta, jotka vielä sadankin vuoden jälkeenkin seisovat niillä sijoillaan. Sadetta ripsottaa, kun ajamme kohti Raja-Joosepin asumakenttää Venäjän rajan tuntumassa. Kenttä sijaitsee vain viiden kilometrin päässä raja-asemasta.

Aikaisemmin Joosepin talot olivat rajavyöhykkeellä, joten sinne ei ihan noin vain päästykkään. Sen jälkeen rajavyöhykettä on kuitenkin siirretty sen verran, että Raja-Joosepin tiluksilla pääsee käymään sen kummemmitta ongelmitta. Luonto on kaunista, valkeat jäkälämatot hallitsevat maisemaa matkalla kentälle. Lähellä rajaa on myös Luton riippusilta, joka kannattaa myös käydä vilkaisemassa, jos näillä itäisillä rajaseuduilla liikkuu.

IMG_4226
Kurkkaus Joosepin mökkiin.

Inarijärvi

IMG_473796360-4
Inarinmerta

Inarijärvi, inarinsaameksi Aanaarjävri (joka Inarinmerenäkin tunnetaan), on Suomen kolmanneksi suurin järvi. Aivan yksin ei kannata sille kuitenkaan lähteä  samoamaan. Me saimme oppaaksemme Visit Inarin Tapanin, joka pitikin meistä hyvää huolta. Inarijärvessä on 3318 saarta, mutta me olimme etsimässä vain yhtä tiettyä – Ukonsaarta. Ukonsaari on ollut saamelaisten pyhä paikka, siellä ajateltiin haltijoiden, jumalten ja henkien asuvan. Ukonsaari on hassu pikku saari, sillä on korkeutta 30 metriä, leveyttä 50 metriä ja pituutta 100 metriä. On upeaa kivuta piskuisen saaren päälle ja ihailla sieltä kaunista maisemaa joka suuntaan.

IMG_473796360-2
Ukonsaaren huipulla.

Saariselältä ja sen lähialueilta löytyy paljon muitakin upeita käymisen arvoisia paikkoja, tässä niistä vain kolme meidän suosikeistamme.


Lapin lumon kaikki jaksot ovat katsottavissa täällä.


Lapin lumon mahdollistavat yhteistyökumppanit

sponsor_laplandhotels

sponsor_vaeltajankauppa

sponsor_lahitapiola

sponsor_cocovi

🌞 Kuuntele ILMAISEKSI 30 päivää äänikirjoja – tarjous koskee myös aiemmin Storytelia kokeilleita! ⭐️ Voimassa 31.7. saakka!
Tarjous vain tästä!
close-image