Mitä Lapin lumo opetti minulle?

ELISA_BLOGI

Tänään ilmestyy viimeinen Lapin lumo -jakso. Se on kuvattu, kuten ensimmäinen jaksokin, Ylläksellä, tällä kertaa vain talvisissa maisemissa. Ympyrä sulkeutuu, puoli vuotta myöhemmin paluu paikkaan, missä ensimmäinen jakso kesäisessä säässä starttasi. Mitä kuudesta kuukaudesta jäi käteen? Mitkä asiat ovat jääneet vahvimmiksi muistoiksi? Mitä toivoisin ihmisten hyötyvän Lapin lumosta? Vaikka aikaa ei ole, on olemassa vain tämä hetki, niin silti suon itselleni nyt pienen menneisyyskatsauksen ja toivotan sinut, lukija, mukaani!

Lapin lumo
Pallas-jakso kirkasvetisen tunturilähteen luona. Kuvaukset vasta aluillaan.

Lapin lumo on itselleni ollut suuri kokemus, olenhan ollut mukana koko alkuidean synnyttämisessä, katsonut sen varttuvan, kokevan vastoinkäymisiä, selviävän niistä ja lopulta nähnyt sen kasvavan kokonaiseksi ohjelmasarjaksi. Varsinaisiin kuvauksiin siis kului kuutisen kuukautta, mutta koko prosessi luonnollisesti on ollut paljon pidempi. Sanomattakin selvää on siis, että ohjelmaan liittyy paljon tunteita. Tunteita olemme myös halunneet ohjelman kautta välittää katsojillemme. Positiivisia tunteita, tunteita, kuten tyytyväisyys, rauha, ilo, rakkaus. Tunteita siitä, että minä olen tarpeeksi tässä maailmassa, joka koko ajan tuntuu haluavan vain lisää ja lisää. Ja ajatuksia. Ajatuksia vaikkapa siitä, että välillä on hyvä hengähtää. Välillä on oikeus hengähtää. Välillä on velvollisuus itseä kohtaan pysähtyä ja miettiä, onko tämä oikea suunta minulle? Teenkö sitä, mitä haluan? Olenko onnellinen? Nämä kysymykset usein painautuvat stressin, rutiinin ja ahdistuksen jalkoihin, eivätkä saa ääntään kuuluviin, ennen kuin on valmis pysähtymään ja kuuntelemaan. Itsensä kuunteleminen on helpompaa heti, kun saamme itsemme rauhoittumaan.

Lapin lumo
Eläimiltä voi oppia paljon elämän rytmittämisestä. Silloin kun ei ole vetohommia, ei huskyilla ole kiire yhtään minnekään. Mutta silloin kun työt kutsuu, niin silloin mennään täysillä!

Itse ainakin toivon (hyvinkin vaatimattomasti), että ohjelmalla olisi positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Miten sitten? Luonnossa oleskelulla on tutkitusti psyykkisiä, sosiaalisia sekä fyysisiä terveysvaikutuksia. Ohjelma on saattanut toimia kannustimena suunnitella elämän ensimmäinen (tai viideskymmenes) vaellus Lappiin. Tai sitten kannustanut tutustumaan lähimetsään. Tiedämme, että liikunta itsessään on erittäin terveellistä meille, mutta sen lisäksi erityisesti luonnossa liikkumisesta, sen terveysvaikutuksista, on paljon tutkimustuloksia. Mutta tutkimustuloksia on myös siitä, että luontoaiheisten ohjelmien ja jopa pelkkien luontokuvien katsominen saa verenpaineen laskemaan sekä lihakset rentoutumaan.

Lapin lumo
Jo viiden minuutin metsässä oleskelulla on positiivisia vaikutuksia terveyteen. Minua luonnossa oleminen ainakin rentouttaa, kuten huomata saattaa!

Mikä Lapin lumon jaksoista on itselleni jäänyt vahvimpana mieleen? Siihen ei ole helppoa eikä yksinkertaista vastata. Ensimmäisen ja viimeisen jakson välillä on puiden lehdet ja maakasvillisuus ehtinyt käydä ruskan värikirjon läpi ennen hautautumistaan lumen alle. Jokaiseen vuodenaikaan mahtuu ikimuistoisia hetkiä. Mutta kyllä yksi omista, sekä katsojien suosikeista, oli Kilpisjärvi Suomelle omalaatuisine luontoineen ja avarine maisemineen. Oleskelu ja yöpyminen erämaassa oli upeaa.

Lapin lumo
Erämaata silmänkantamattomiin kaikissa suunnissa.

Ainakin tällä erää viimeinen Lapin lumo –blogikirjoitus ilmestyy ensi viikolla Tuomaan toimesta. Haluaisinkin tässä vaiheessa kiittää omasta puolestani myös tämän kanavan kautta kaikkia teitä, jotka olette olleet osa tätä upeaa projektia, sen missä vaiheessa tahansa. Kiitos siis kaikille, jotka alun perin meihin uskoivat, kiitos ohjelman teossa mukana olleille ja kiitos teille kaikille, jotka olette sarjaa ja blogia seuranneet. Tämän ohjelman tekeminen ei ole tuonut tukuttain ylimääräistä rahaa, taloudellista vakautta tai huolivapaata tulevaisuutta. Mutta paljon tärkeämpää onkin se kaikki muu, mitä se on saanut aikaan. Lukuisat positiiviset palautteet ohjelmasta ovat saaneet meidät vakuuttumaan siitä, että tämänkaltaiselle ohjelmalle on ollut tilausta. Että olemme tehneet jotain oikein. Lapin lumo –projekti kaikkine vaiheineen on myös saanut aikaan muutoksia itsessäni; uskon nyt enemmän kuin koskaan, että oman elämän valinnat ovat todella omissa käsissä ja hyppy tuntemattomaan on mahdollisuus, jonka kautta saattaa avautua uusi maailma täysin uusine mahdollisuuksineen.

Lapin lumo
Ajatuksesta todellisuudeksi, monen kuukauden työn tuloksena kuvaukset alkoivat Ylläksellä elokuussa 2015. Nyt kohti uusia seikkailuja.

Lapin lumo -sarjan jaksot löydät täältä.


Lapin lumon mahdollistavat yhteistyökumppanit

sponsor_laplandhotels

sponsor_vaeltajankauppa

sponsor_lahitapiola

sponsor_cocovi

🌞 Kuuntele ILMAISEKSI 30 päivää äänikirjoja – tarjous koskee myös aiemmin Storytelia kokeilleita! ⭐️ Voimassa 31.7. saakka!
Tarjous vain tästä!
close-image