Jalokivimetsällä Luostolla

ELISA_BLOGI

Lappi on täynnä toinen toistaan hienompia nähtävyyksiä, joissa voi kuka tahansa vierailla. Lapin lumo vieraili Lampivaaran ametistikaivoksella Luostolla.

ametisti
Hippusen isompi ametistiesiintymä.

Lampivaaran ametistikaivos Luoston ja Pyhän välissä on Euroopan ainoa toiminnassa oleva ametistikaivos ja jo senkin takia upea kokemus koti-Suomemme rajojen sisäpuolella. Muinoin Alppien korkuinen vuorijono on nyt kutistunut, mutta nousee kuitenkin 400 metriin merenpinnasta, ja miljardeja vuosia sitten kiteytynyt ametisti on nyt kaivettavissa paljastuneesta vuoren juuresta.

Lampivaaran kaivos toimii kestävän kehityksen periaattein – ametisteja kaivetaan siis käsityönä, räjähteitä tai koneita ei käytetä. Jokainen saa myös itse koittaa ametistin kaivuuta, ja mikäli sopivan kokoinen ametisti kaivajaansa ilahduttaa, saa sen kiikuttaa kotiinsa! Lampivaaran kaivosta pidetään geologisena harvinaisuutena juuri pohjoisen sijaintinsa takia, mutta myös koska siellä on runsaasti ametisteja.

ametisti
Tällainen ametistikimpale löytyi!

Ametisti on kvartsin värimuunnos. Sitä on käytetty vuosituhansia, merkintöjä siitä löytyy 7000 vuoden takaa Egyptistä, missä niitä pidettiin sarkofagien päällä. Myös intiaanit ovat tuhansia vuosia sitten käyttäneet ametisteja käärmeen ja skorpionin pistoja vastaan huomattuaan, että kotkat kiikuttivat näitä kiviä pesiinsä suojaksi käärmeiltä. Samoihin aikoihin toisella puolella maapalloa Intiassa ametistia kutsuttiin kolmannen silmän kiveksi. Nykypäivänäkin ametisteja saattaa bongailla kuninkaallisten asusteista, ja onpa paavinkin sormuksenkin kivi ametisti!

Ametisti on suosittu raaka-aine koruissa. Sen uskotaankin tuovan kantajalleen tyyneyttä, rauhallisuutta ja itsevarmuutta. Sanotaanpa sen lievittävän stressiäkin sekä auttavan muutoksiin sopeutumisessa. Oli huikeaa tutustua ametistin mielenkiintoiseen historiaan sekä päästä itse kokeilemaan onneaan. Uskomatonta ajatella, että täällä nämä ametistit ovat löytäjäänsä odotelleet jo yli 2000 miljoonaa vuotta!

Jos olet Luoston suunnalla, käy myös täällä:

Arctic Husky Farm sijaitsee niinikään Luoston ja Pyhän välissä. Siellä odottelee yhteensä n. 200 innokasta alaskan- sekä sipearianhuskya valmiina lähtemään retkelle.

husky
Innokkaita ja niin kovin suloisia huskypentuja!

Koparan poropuistossa voi tutustua lähietäisyydeltä suloisiin poroihin. Pieni vieraskoreuskin kaikkoaa, kun on hieman jäkälää mukana. Porojen luona voi vierailla niin kesäisin kuin talvisinkin.

poro
Jäkälä maittaa.

Katso Lapin lumon -jaksot täällä.


Lapin lumon mahdollistavat yhteistyökumppanit

sponsor_laplandhotels

sponsor_vaeltajankauppa

sponsor_lahitapiola

sponsor_cocovi

🌞 Kuuntele ILMAISEKSI 30 päivää äänikirjoja – tarjous koskee myös aiemmin Storytelia kokeilleita! ⭐️ Voimassa 31.7. saakka!
Tarjous vain tästä!
close-image