Hitaasti matkaten saat enemmän

Hitaasti matkaten saat enemmän

JANI_BLOGI

Menin naimisiin viime kesänä, ja häämatkalla olimme pari viikkoa syyskuussa. Matkamme kohdistui Italiaan, Toscanan pittoreskeihin maisemiin. Yksi etappi siellä oli Greve in Chianti, joka on Chiantin viininviljelyalueen porttikaupunki. Maailmankuulu viinikin meitä sinne ehkä vei, mutta yksi merkittävä syy kaupungissa vierailuun oli sen taattu hitaus.

Greve kuuluu cittaslow-verkostoon. Se on kansainvälinen, elämänlaatua korostava pikkukaupunkiverkosto, jolla on muun muassa tällaisia päämääriä:

  • Elämän tekeminen paremmaksi kaikille kaupungialueella asuville,
  • maailman kaupunkien tasapäistymisen ja globalisoitumisen vastustaminen ja
  • kulttuurisen moninaisuuden ja kaupunkien ainutlaatuisuuden puolustaminen.

Cittaslow on rakentunut samoista lähtökohdista kuin esimerkiksi slow food -liike. Minua kiinnostavat monet tällaiset elämän osa-alueiden hidastamiseen tähtäävät liikkeet ja verkostot – erityisesti paikallisia, alkuperäisiä ja aitoja ruokia varjeleva slow food sekä hitaaseen matkailuun ja elämäntyyliin liittyvät kokonaisuudet.

Olen matkani varrella tullut moneen otteeseen todenneeksi, että hötkyilemällä ja tehoilemalla ei saa juuri koskaan aikaiseksi parastaan. Se myös syö hyvinvointia, mikä on ikävä noidankehä.

Parhaaseensa kykenee keskittymällä. Keskittyminen vaatii eri suuntiin sinkoilun rauhoittamista. Matkailun – puhutaan sitten lomamatkailusta tai suurimmasta ja upeimmasta matkasta nimeltä elämä – kohdalla tietynlainen hitaus on valttia. Ennen suoritin lomamatkani juoksemalla läpi kaikki turistioppaassa mainitut kohteet. Nyttemmin, vähän viisastuttuani, olen huomannut, että matkastaan saa paljon enemmän irti rauhallisella ja syvän uteliaalla etenemisellä. Niin lomalla kuin elämässä. Juoksen ja säntäilen vieläkin, mutta suurimman osan ajasta käytän rauhalliseen etenemiseen.

Vallan totta on se, mitä David L. Weatherfordin sanotaan kiireestä todenneen (tämä on yksi lempisitaateistani):

When you run so fast to get somewhere, you miss half the fun of getting there.

Vanha sanontakin kuuluu, että tärkeää ei ole päämäärää, vaan matka sinne. Ryntäily tähtää päämäärään pääsemiseen, jotta tämänkin suoritteen voi ruksia pois tehtävälistaltaan.

Hidas eteneminen, hidas matkailu, hidas elämä – ylipäätään hidastaminen – tähtäävät matkaan keskittymiseen. Matka meidän tulee joka tapauksessa tehdä, ja se on paljon pidempi prosessi kuin päämäärään saapuminen. Miksi siis riistäisimme itseltämme valtavan suuren elämänmaun potentiaalin keskittymällä sokeasti vain päämääriin?

Juuri siksi hitaasti matkaten saa jokainen meistä paljon enemmän.

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: