Realistinen positiivisuus voi pelastaa henkemme

Realistinen positiivisuus voi pelastaa henkemme

JANI_BLOGI

Avoin mieli edesauttaa maailman tutkimista ja kokemuksellista oppimista. On tutkittu myös, että sen avulla ihminen tuottaa paljon tarkemman mentaalisen kartan maailmasta – siis realistisemman. Avoin mieli ja positiivisuus kulkevat käsi kädessä. Näin toteaa psykologian professori Barbara Fredrickson kirjassaan Positivity.

Negatiivinen asenne rajoittaa maailmankuvan muodostumista, mutta niin tekee Fredricksonin mukaan myös neutraali suhtautuminen. Hän selittää, että mikäli sinulla on avoin positiivinen mieli, syytät todennäköisesti vähemmän maailmaa elämäsi huonoista käänteistä. Jo siksikin, että sinulla on siitä realistisempi kuva.

Positiiviset tunteet auttavat meitä oppimaan uusia tietoja ja taitoja, saamaan uusia yhteyksiä sekä oppimaan uusia olemisen tapoja. Positiivisuus saa meidät tulemaan parhaimmiksimme ja parhaimmillaan ollessamme elämme tutkitusti pisimpään.

Fredrickson toteaa positiivisuuden ylistyksessään, että se on fiksu investointi itseemme, ja maailmalle ympärillämme. Positiivisuutta ei kuitenkaan pidä ajatella lopputulemana, vaan tienä parempiin loppuihin. Ei määränpäänä, vaan matkana ja matkakumppanina.

Kaiken tämän sanottuaan tulee kuitenkin huomata, että 100-prosenttinen positiivisuus kieltää ihmisyyden – positiivisuus on nimittäin vallan eri asia kuin yltiöpositiivisuus:

Näytelty positiivisuus voi jopa tappaa: Yhdessä tutkimuksessa huomattiin, että epäaito hymy tuotti sydämelle samanlaisia verenkiertohäiriöitä kuin kiukunpurkaukset.

– Kehosi tietää, kun huijaat, ja rankaisee sinua siitä, Fredrickson kirjoittaa.

Kun olemme (realistisesti) positiivisia, kykenemme elämään haluamaamme elämää.  Kykenemme rakentamaan maailmaa, josta lapsemmekin saavat nauttia. Pyrkimys positiivisuuteen ei ole itsekkyyttä.

Positiivisuus ja negatiivisuus ovat molemmat lähtöisin lopulta vain yhdestä asiasta – siitä, mitä ja miten ajattelemme: Miten tulkitsemme elämää.

Kasvit kääntyvät kohti valoa ja avautuvat saadakseen imettyä sitä itseensä mahdollisimman paljon ja kasvaakseen. Sama mekanismi on kuvattu ihmisissä: Positiivisuus (eli valo) on ehdotonta ihmisen kasvulle.

Muutumme jatkuvasti, se on sääntö

Kaikki solumme uusiutuvat kolmen kuukauden aikana. Jopa aivosolumme, vaikka vielä joskus luultiin toisin.

Aktiivinen elämäntyyli nopeuttaa solujen uusiutumista. Arvannet, mitä paikallaan pysyvä elämäntyyli tekee. Se nopeuttaa solujen rappeutumista. Ja sitä tekevät myös negatiiviset ajatukset.

Positiiviset ajatukset – vähemmän yllättävästi  – edistävät nopeaa solujen kasvua. Ja kaikki tämä on todettu tieteellisesti. Fysiologian tasolla positiivisuus mm. alentaa verenpainetta, vähentää kipua, parantaa unta, alentaa sairauksien, kuten diabeteksen, todennäköisyyttä; pidentää elämää, alentaa stressihormonitasoja ja nostaa kasvuhormonien määrää.

Miten vähentää negatiivisuutta?

– Emme syö myrkyllisiä ruokia, miksi myrkyttäisimme itseämme mediallakaan? Fredrcikson kysyy. Media ruokkii negatiivista maailmankuvaa, ja jopa väkivaltaisuutta.

– Lue uutiset netissä, ja voit valita, mitä uutisia nautiskelet, Fredrickson ohjeistaa jatkaen:

Ja jotta voit tuntea positiivisuuden, sinun on hidastettava.

Nykyelämän tahti pitää meidät keskittyneinä kaikkeen ulkoiseen. Ajan kanssa tämä puuduttaa sydämemme, joten se pitää saada virkoamaan, se pitää saada tuntemaan, auki. Miksi tällä on merkitystä?

Koska positiivisuus, jota ei tunneta sydänjuuria myöten, on yhtä tyhjän kanssa. Siksi päälleliimattu hymy ja pakotettu positiivisuus eivät toimi.

Keinot lisätä aitoa positiivisuutta ovat hyvin yksinkertaisia. Näihin kannattaa panostaa, se voi pelastaa henkemme:

  • Ole aito ja anna itsesi tuntea.
  • Näe hyvää ja ole kiitollinen.
  • Seuraa intohimoasi.
  • Unelmoi tulevaisuudesta.
  • Käytä vahvuuksiasi.
  • Ole sosiaalinen.
  • Mene luontoon.

Tämä teksti on julkaistu alun perin Päivitetty elämä -sivustolla.

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: